Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αυτός είναι βομβιστής αυτοκτονίας που τίναξε στον αέρα Τούρκους στρατιωτικούς

Αυτός είναι βομβιστής αυτοκτονίας που τίναξε στον αέρα Τούρκους στρατιωτικούς
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Άγκυρα, Βομβιστική Επίθεση, Εκρηκτικός Μηχανισμός, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Συρία, Τουρκία,

Τέλος στο μυστήριο με την ταυτότητα του βομβιστή αυτοκτονίας που σκόρπισε το θάνατο στην Άγκυρα έπειτα από τη βομβιστική επίθεση της 17ης Φεβρουαρίου ενάντια σε όχημα που μετέφερε στρατιώτες.

Μπορεί για αρκετές ημέρες από τη φονική έκρηξη η ταυτότητα του βομβιστή να αποτελούσε «γρίφο», με την τουρκική κυβέρνηση να τονίζει τους αδιαμφισβήτητους δεσμούς του δράστη με την πολιτοφυλακή των Κούρδων της Συρίας, ωστόσο η εξέταση των ιατροδικαστών δίνει σαφείς απαντήσεις.

Σύμφωνα, λοιπόν, με το πρακτορείο ειδήσεων DPA ο άνδρας που αιματοκύλησε την Άγκυρα σκοτώνοντας 29 στρατιωτικούς είναι Τούρκος υπήκοος και όχι Σύρος πολίτης.

Ο τρομοκράτης με το όνομα Αμπντουλμπακί Σομέρ είχε γεννηθεί στην τουρκική επαρχία Βαν το 1989, αλλά έφερε πλαστό συριακό διαβατήριο με το όνομα Σαλίχ Μουχάμεντ Νετσάρ.

Βάσει του εγγράφου αυτού, λοιπόν, η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως ο Νετσάρ ήταν Σύρος που εισήλθε στη χώρα ως πρόσφυγας και οι Τούρκοι αξιωματούχοι είχαν υποστηρίξει πως διατηρούσε δεσμούς με την κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), την οποία η κυβέρνηση θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση που σχετίζεται άμεσα με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).

Πράγματι, ο Τούρκος υπήκοος είχε επιστρέψει στη χώρα του από τη Συρία το 2014 χρησιμοποιώντας πλαστή ταυτότητα, δηλώνοντας στις τουρκικές αρχές πως διέφυγε των συγκρούσεων ανάμεσα στις συριακές δυνάμεις και το Ισλαμικό Κράτος.

«Όποια κι αν είναι η ακριβής ταυτότητά του, την οποία θα διασαφηνίσει η δικαστική έρευνα, είναι σαφές πως ο βομβιστής αυτοκτονίας της Άγκυρας προέρχεται από τη Ροζάβα, την περιοχή του Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης (PYD)», μιας οργάνωσης των Κούρδων ανταρτών της Συρίας, είχε δηλώσει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς, ενώ παρέμενε το μυστήριο με το όνομα και την καταγωγή του δράστη.

Μετά την εξέταση που πραγματοποιήθηκε από τα κομμένα μέλη του τρομοκράτη, ο πατέρας του, Μούσα Σομέρ, τέθηκε υπό κράτηση και μεταφέρθηκε στην Άγκυρα για να ανακριθεί.
Στο μεταξύ, 14 είναι οι ύποπτοι που έχουν συλληφθεί με την κατηγορία της συνέργειας σε τρομοκρατική δράση και παραγωγή πλαστών κρατικών εγγράφων.

Έπειτα από την εξακρίβωση της ταυτότητας του 27χρονου, οι τουρκικές αρχές εκτιμούν πως ο βομβιστής διατηρεί δεσμούς με το PKK και ότι έλαβε εντολές από τα στελέχη Μεχμέτ Ντογκάν και Ισάκ Οζτσαπτού.

Την ίδια στιγμή, οι αρμόδιες υπηρεσίες της τουρκικής αστυνομίας υποστηρίζουν πως ο εκρηκτικός μηχανισμός που πυροδοτήθηκε είχε κατασκευαστεί στην Άγκυρα, έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία του τρομοκράτη με εργάτη που εργαζόταν σε οικοδομή.

Οι δύο άνδρες συνεργάστηκαν για την κατασκευή της βόμβας, ενώ δύο από τους 14 συλληφθέντες φέρονται να παρείχαν στον βομβιστή και το συνεργό του τα υλικά για την κατασκευή του μηχανισμού.

Την ανάληψη ευθύνης για την επίθεση ανέλαβε η οργάνωση «Τα Γεράκια για την απελευθέρωση του Κουρδιστάν» (ΤΑΚ), εξηγώντας πως η έκρηξη ήταν αντίποινα για τους Κούρδους που σκοτώθηκαν και κάηκαν ζωντανοί στην Σιζρέ από «τον φασίστα Ερντογάν και τη συμμορία του».

Σχετικά άρθρα