Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ανατολίτικο παζάρι για τους πρόσφυγες κάνει η Τουρκία με τον ΟΗΕ

ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ισλαμιστές, Λαθρομετανάστες, Μετανάστες, Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), Πρόσφυγες, Ρωσία, Συρία, Τζιχαντιστές, Τουρκία, Χαλέπι,

Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Γιαν Ελίασον αποκάλυψε ότι συζητά με Τούρκους αξιωματούχους το ενδεχόμενο να ανοίξουν τα τουρκικά σύνορα για τους χιλιάδες ανθρώπους που εγκαταλείπουν το Χαλέπι της Συρίας για να γλιτώσουν από τις μάχες, στην περίπτωση που οι συγκρούσεις επεκταθούν μέχρι την περιοχή όπου έχουν καταφύγει, στο συριακό έδαφος.

Περίπου 100.000 άνθρωποι έχουν εγκλωβιστεί κοντά στη μεθοριακή διάβαση του Οντσουπινάρ αφού διέφυγαν από το Χαλέπι και τους παρέχεται ανθρωπιστική βοήθεια από τις τουρκικές υπηρεσίες εντός της Συρίας.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι προτιμά τη δημιουργία μιας “ασφαλούς ζώνης” στο συριακό έδαφος όπου οι εκτοπισμένοι θα είναι ασφαλείς από τυχόν επιθέσεις.

“Ελπίζουμε ότι θα είναι ασφαλείς εκεί που βρίσκονται αλλά ελπίζουμε επίσης ότι στο τέλος θα συνεχιστεί η τουρκική γενναιοδωρία”, είπε ο Ελίασον στο πρακτορείο Ρόιτερς όταν ρωτήθηκε αν η Άγκυρα πρέπει να ανοίξει τα σύνορα.

Ο Ελίασον είπε ότι έχει συζητήσει αυτήν την πιθανότητα στις συνομιλίες που είχε με Τούρκους αξιωματούχους.

Η συμφωνία εκεχειρίας στη Συρία, που ανακοινώθηκε από τη Μόσχα και την Ουάσινγκτον, δεν θα στεφθεί από επιτυχία παρά μόνο αν η Ρωσία και η κυβέρνηση της Δαμασκού αλλάξουν σημαντικά τη στάση τους επί του πεδίου, εκτιμά την ίδια ώρα η βρετανική διπλωματία.

“Η Ρωσία, ιδίως, πρέπει να σεβαστεί αυτή τη συμφωνία σταματώντας τις επιθέσεις εναντίον των Σύρων πολιτών και των οργανώσεων της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης και χρησιμοποιώντας την επιρροή της ώστε να κάνει το ίδιο και το συριακό καθεστώς”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ.

Σχετικά άρθρα