Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Στο στόχαστρο της Ιταλικής Δικαιοσύνης ο γιός του Ερντογάν για διαφθορά

Στο στόχαστρο της  Ιταλικής Δικαιοσύνης ο γιός του Ερντογάν για διαφθορά
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ιταλία, Μπιλάλ Ερντογάν, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Τουρκία,

Μία μήνυση που κατέθεσε ο Τούρκος επιχειρηματίας Μουράτ Χακάν Ουζάν, εξόριστος αντίπαλος του ισλαμικού καθεστώτος της Τουρκίας, ανάγκασε την εισαγγελία της Μπολόνια να αρχίσει έρευνα εναντίον του Μπιλάλ Ερντογάν, πρωτότοκου γιου του Τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος είχε κατηγορηθεί στο παρελθόν για διαφθορά και για λαθρεμπόριο πετρελαίου, που του διοχέτευαν οι τζιχαντιστές του ISIS.

Δικαστική πηγή επιβεβαίωσε ότι η Δικαιοσύνη της Ιταλίας έχει αρχίσει έρευνα σε βάρος του Μπιλάλ Ερντογάν, με την κατηγορία ότι είναι ύποπτος για την έξοδο μεγάλων χρηματικών ποσών από την Τουρκία. Φαίνεται ότι αρκετά από αυτά τα χρήματα εστάλησαν στην Ιταλία. Την έρευνα ανέλαβε η εισαγγελέας Manuela Cavallo.

Ο Χακάν Ουζάν, που καταδιώκεται από τον Ταγίπ Ερντογάν, κατήγγειλε ότι ο γιός του προέδρου της Τουρκίας κατέφυγε στην Ιταλία «με μεγάλο χρηματικό ποσό» και ομάδα ενόπλων σωματοφυλάκων. Σύμφωνα με το πρακτορείο ANSA και τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, οι τελευταίοι απελάθηκαν από το ιταλικό έδαφος αλλά επέστρεψαν αμέσως κοντά στον Μπιλάλ με διπλωματικά διαβατήρια.

Όπως είναι γνωστόν, ο Μπιλάλ Ερντογάν έφθασε στην Μπολόνια, στη Βορειοκεντρική Ιταλία, πέρυσι το καλοκαίρι. Σύμφωνα με τους κατηγόρους του εγκατέλειψε την Τουρκία επειδή ήταν ένας από τους βασικούς υπόπτους μεγάλου σκανδάλου διαφθοράς που αποκαλύφθηκε τον Δεκέμβριο του 2013, και δεν ήθελε να χρησιμοποιηθεί εναντίον του πατέρα του, στις εκλογές του Νοεμβρίου.

Εφυγε από την Τουρκία μετά τις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Ιουνίου, στις οποίες το φιλοϊσλαμικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), του οποίου ηγείτο ο πατέρας του, πριν γίνει πρόεδρος το 2014, έχασε την απόλυτη πλειοψηφία, την οποία διατηρούσε από το 2002. Στη συνέχεια, το ΑΚΡ ανέκτησε την απόλυτη πλειοψηφία σε νέες εκλογές που διεξήχθησαν στις αρχές Νοεμβρίου. Τότε, ένας λογαριασμός στο Twitter, με την ονομασία «Το βαθύ λαρύγγι της Τουρκίας, Φουάτ Αβνί», είχε γράψει ότι ο Μπιλάλ Ερντογάν μετέβη στην Ιταλία στις 27 Σεπτεμβρίου με μεγάλα χρηματικά ποσά, για να διαχειριστεί τα οικονομικά της οικογένειας.

Υπενθυμίζεται ότι το τέλος του 2013 και τις αρχές του 2014, η κυβέρνηση του τότε πρωθυπουργού Ερντογάν είχε συγκλονιστεί από μεγάλη υπόθεση διαφθοράς, στην οποία ενοχοποιούνταν υπουργοί αλλά και ο γιός του Μπιλάλ Ερντογάν. Ο τελευταίος κατηγορείτο για αθέμιτη άσκηση επιρροής και υπεξαιρέσεις.

Σε μαγνητοφωνημένες συνομιλίες που δημοσιοποιήθηκαν τον Φεβρουάριο του 2014 ο κ. Ερντογάν εμφανιζόταν να λέει στον γιό του Μπιλάλ να κρύψει 30 εκατ. ευρώ σε χαρτονομίσματα. Ο Τούρκος πρόεδρος, ωστόσο, αποκήρυξε τις ηχογραφήσεις αυτές ως προϊόντα κακόβουλης συρραφής. Ολες οι δικαστικές έρευνες που άρχισαν τότε στη συνέχεια έκλεισαν και πιστεύεται ότι αυτό οφείλεται σε παρέμβαση του σημερινού προέδρου της Τουρκίας στους δικαστές.

Ο κ. Ερντογάν είχε εκδιώξει πολλούς στρατιωτικούς, δικαστές και εισαγγελείς υποστηρίζοντας ότι συνωμότησαν εναντίον της οικογένειάς του.

Ο Μπιλάλ υποστηρίζει ότι πήγε στην Ιταλία για να ολοκληρώσει το …διδακτορικό του στο ίδιο πανεπιστήμιο όπου είχε ξεκινήσει τις σπουδές του και αρνείται ότι τράπηκε σε φυγή. Πρόκειται για το παράρτημα του αμερικανικού πανεπιστημίου Johns Hopkins. Ξεκίνησε τις σπουδές του το 2007.

Στον αντίποδα, οι Τούρκοι εισαγγελείς επέμεναν ότι συμμετείχε σε ένα σχήμα ξεπλύματος βρώμικου χρήματος που είχε στόχο να παρακάμψει τις κυρώσεις σε βάρος του Ιράν. Μάλιστα, στο πλαίσιο των τότε ερευνών είχαν διατάξει τη σύλληψη 52 ατόμων και είχαν απαγγείλει κατηγορίες σε βάρος 14, ανάμεσά τους και συγγενείς υπουργών. Οι κατηγορίες αφορούσαν δωροδοκία, διαφθορά, απάτη, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος μέχρι και λαθρεμπόριο χρυσού.

Σχετικά άρθρα