Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τουρκική προβοκάτσια ο εμπρησμός του Τεμένους στην Κύπρο;

ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Εμπρησμός, Κατεχόμενα Κύπρος - Ψευδοκράτος «ΤΔΒΚ», Κύπρος, Τζαμί, Τουρκία, Φωτιά,

Εγκληματική ενέργεια χαρακτηρίζει η κυβέρνηση στην Κύπρο τον εμπρησμό του Τεμένους στο χωριό Δένεια, καταδικάζοντας με ανακοίνωσή της την ενέργεια που προκαλεί προβληματισμό καθώς τέτοιες μέθοδοι είχαν χρησιμοποιηθεί από την Τουρκία το 1964 προκειμένου να υποδαυλίσουν τις συγκρούσεις μεταξύ ε/κ και τ/κ.

Στο τέμενος, που είχε αναστηλωθεί πρόσφατα, προκλήθηκαν ανυπολόγιστες ζημιές από εμπρησμό που προκάλεσαν βάνδαλοι.

Οι δράστες ανέβηκαν στη στέγη και αφού αφαίρεσαν κεραμίδια έριξαν εύφλεκτη ύλη εντός του τεμένους και στη συνέχεια έβαλαν φωτιά που προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές, καταστρέφοντας το μεγαλύτερο μέρος και της ξύλινης στέγης.

«Τέτοιου είδους εγκληματικές ενέργειες, από όπου και αν προέρχονται και σε όποιες σκοπιμότητες αποσκοπούν, το μόνο που πετυχαίνουν είναι να δημιουργήσουν προβλήματα στις προσπάθειες για τερματισμό της κατοχής και επανένωσης της πατρίδας μας» αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε οδηγίες προς τον υπουργό Δικαιοσύνης και τον αρχηγό της Αστυνομίας για την ταχύτερη δυνατή διαλεύκανση της υπόθεσης, καθώς επίσης προς τον υπουργό Εσωτερικών για άμεση επιδιόρθωση των ζημιών που προκλήθηκαν.

Στο σημείο βρέθηκαν μέλη της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής καθώς επίσης και εκπρόσωποι του UNDP.

Τα έργα συντήρησης είχαν αρχίσει το 2012 και ολοκληρώθηκαν τον Δεκέμβριο του 2014. Μετά την ολοκλήρωση των έκτακτων κατασκευών τον Απρίλιο του 2013, η Τεχνική Επιτροπή ζήτησε την ολική συντήρηση του τεμένους με την πρόσθεση οροφής, ώστε να μπορέσει το τέμενος να διατηρηθεί και ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί. Τα έργα συντήρησης πραγματοποιήθηκαν από το UNDP σε συνεργασία με το UNDP-PFF (Participation for Future) και με χρηματοδότηση της ΕΕ και στοίχισε 123.667 ευρώ που περιλαμβάνει εργασίες, σχεδιασμό καθώς και νέα οροφή.

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια των εργασιών άγνωστοι είχαν πάλι προκαλέσει σοβαρές ζημιές στο τέμενος.

Υπενθυμίζεται πάντως πως ο Τούρκος στρατηγός ε.α. Σαμπρί Γιρμιμπέσογλου προ καιρού είχε δηλώσει δημόσια πως πριν από το 1964, κατά τις ενδοκοινοτικές συγκρούσεις στην Κύπρο, Τούρκοι πυρπόλησαν μουσουλμανικό τέμενος προκειμένου να υποδαυλίσουν το μίσος των Τουρκοκυπρίων κατά των Ελληνοκυπρίων.

Μιλώντας στο τουρκικό δίκτυο HABERTURK για τη δράση της υπηρεσίας του, ο απόστρατος στρατηγός Σαμπρί Γιρμιμπέσογλου παραδέχτηκε:

«Στις Ειδικές Επιχειρήσεις υπάρχει ένας κανόνας: για να ενισχύσεις το αντιστασιακό φρόνημα του λαού κάνεις δολιοφθορές σε συμβολικούς στόχους δίνοντας την εντύπωση ότι πρόκειται για έργο του εχθρού. Για παράδειγμα, βάζεις φωτιά σε ένα τζαμί”…

Σχετικά άρθρα