Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Άσαντ: Κατάπαυση πυρός αν η Τουρκία σταματήσει να στηρίζει τους τζιχαντιστές

Άσαντ: Κατάπαυση πυρός αν η Τουρκία σταματήσει να στηρίζει τους τζιχαντιστές
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ισλαμιστές, Μπασάρ αλ Άσαντ, Συρία, Τζιχαντιστές, Τουρκία,

Ο Σύρος πρόεδρος, Μπασάρ αλ Άσαντ, δήλωσε έτοιμος να αποδεχθεί την κατάπαυση πυρός, υπό τον όρο ότι οι τζιχαντιστές τρομοκράτες, δεν θα χρησιμοποιήσουν την εκεχειρία προς όφελός τους, αλλά και υπό την προϋπόθεση ότι οι χώρες, που στηρίζουν ένοπλες ομάδες τζιχαντιστών θα σταματήσουν να το κάνουν.

“Έχουμε πει ότι είμαστε έτοιμοι να σταματήσουμε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, αλλά το ζήτημα αυτό συνδέεται και με άλλους σημαντικούς παράγοντες, όπως το να αποτρέψουμε τους τρομοκράτες από το να χρησιμοποιήσουν την κατάπαυση πυρός για να βελτιώσουν τη θέση τους” δήλωσε o κ. Άσαντ σε επίσημη ιστοσελίδα της συριακής προεδρίας, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Όπως είπε η όποια εκεχειρία θα πρέπει να διασφαλίζει ότι “άλλες χώρες και ειδικά η Τουρκία θα αποτραπούν από το να στείλουν περισσότερους τρομοκράτες και όπλα ή κάθε άλλο είδος στήριξης”.

Νωρίτερα και η αντιπολίτευση της Συρίας ανακοίνωσε ότι συμφωνεί στην πιθανότητα προσωρινής εκεχειρίας, με την προϋπόθεση ότι θα προηγηθούν εγγυήσεις πως οι σύμμαχοι της Δαμασκού, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας θα προχωρήσουν σε κατάπαυση του πυρός, θα γίνει άρση των αποκλεισμών και θα επιτραπεί η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλη τη χώρα.

Οι διαφορετικές ομάδες της αντιπολίτευσης, “συμφώνησαν με την πιθανότητα επίτευξης συμφωνίας προσωρινής ανακωχής, η οποία θα επιτευχθεί μέσω διεθνούς διαμεσολάβησης”, τονίζει η σχετική ανακοίνωση της Επιτροπής Υψηλής Διαπραγμάτευσης.

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι ο ΟΗΕ πρέπει να εγγυηθεί πως «η Ρωσία, το Ιράν και οι ακραίοι παραστρατιωτικοί θ’ αποδεχτούν ταυτόχρονη κατάπαυση του πυρός, ενώ η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει στην απελευθέρωση κρατουμένων».

Τηλεφωνική επικοινωνία για το θέμα είχαν επίσης ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, και ο Αμερικανός ομόλογός του, Τζον Κέρι.

Σχετικά άρθρα