Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Bloomberg: Οι συνέπειες ενός Brexit

Bloomberg: Οι συνέπειες ενός Brexit
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βρετανία, Ευρωπαϊκή Ένωση, Λαθρομετανάστες, Μετανάστες, Πρόσφυγες, Συνθήκη Σένγκεν, Σύνοδος Κορυφής,

Όταν ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον συναντηθεί με τους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες σήμερα στις Βρυξέλλες, θα επιδιώξει την αναμόρφωση των όρων για τη συμμετοχή της χώρας του στην ΕΕ, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg με τίτλο: «Πώς θα εξελιχθεί η σύνοδος για το ‘Brexit’ και γιατί ενδιαφέρει: Ερωτήσεις και Απαντήσεις».

Ο Κάμερον ελπίζει να αποσπάσει παραχωρήσεις στη διήμερη σύνοδο κορυφής που θα ανοίξουν τον δρόμο για τη διενέργεια δημοψηφίσματος τον Ιούνιο, στο οποίο οι Βρετανοί ψηφοφόροι θα αποφασίσουν για την παραμονή της χώρας τους στην ΕΕ ή την έξοδό της από αυτή (το λεγόμενο Brexit) . Ο Βρετανός ηγέτης έχει δηλώσει ότι είναι έτοιμος να κάνει εκστρατεία υπέρ της παραμονής της χώρας στην ΕΕ, εάν πάρει μία συμφωνία αντίστοιχη με την πρόταση της ΕΕ που ανακοινώθηκε τον τρέχοντα μήνα.

Μία αποτυχία στην επίτευξη συμφωνίας, που πρέπει να εγκριθεί ομόφωνα από τους ηγέτες της ΕΕ, θα μπορούσε να δημιουργήσει πίεση στη βρετανική οικονομία καθώς και στα βρετανικά περιουσιακά στοιχεία (assets), σημειώνει το Bloomberg. Η προοπτική εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ συνέβαλε στην εξασθένηση της ισοτιμίας της στερλίνας, η οποία έχει υποχωρήσει έναντι των 14 από τα 16 βασικά άλλα νομίσματα τους τρεις τελευταίους μήνες.

Τι θέλει ο Κάμερον από την ΕΕ;

Ο Βρετανός πρωθυπουργός έχει ζητήσει παραχωρήσεις σε τέσσερις βασικούς τομείς πολιτικής: Την οικονομική διακυβέρνηση, τα κοινωνικά επιδόματα στους μη Βρετανούς πολίτες, την ανταγωνιστικότητα και την κυριαρχία. Πρακτικά, η ΕΕ πρέπει να κάνει παραχωρήσεις στα θέματα της τραπεζικής εποπτείας και της διαμόρφωσης μελλοντικά της νομοθεσίας για τον χρηματοπιστωτικό τομέα, της καταβολής κοινωνικών επιδομάτων, της γραφειοκρατίας για τις επιχειρήσεις και της δέσμευσης που υπάρχει στην ιδρυτική συνθήκη της ΕΕ για μία «συνεχώς στενότερη ένωση». Για το τελευταίο, η ΕΕ θα διαβεβαιώσει ότι η Βρετανία δεν μπορεί να εξαναγκασθεί σε μία στενότερη συνεργασία. Ο Πρόεδρος της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ θα προσπαθήσει να επιτύχει μία συνολική συμφωνία σε μία σύνοδο, καθώς , όπως είπε, «η αποτυχία θα έθετε σε κίνδυνο το κοινό μας μέλλον».

Ποια είναι τα εμπόδια;

Ο Κάμερον επιδιώκει μία διαβεβαίωση ότι οι βρετανικές χρηματοπιστωτικές εταιρείες θα προστατεύονται από τους τραπεζικούς κανόνες της Ευρωζώνης. Ο Τουσκ πρότεινε να είναι εθελοντική η τήρηση των τραπεζικών κανόνων της Ευρωζώνης από τις χώρες εκτός του ευρώ και οι τελευταίες να έχουν μεγαλύτερο λόγο για τα θέματα που τους επηρεάζουν, χωρίς όμως ένα καθαρό βέτο ή δικαίωμα να καθυστερούν τη λήψη αποφάσεων που επείγουν. Θα μπορούσε να υπάρχει κάποιος μηχανισμός για τις εκτός Ευρωζώνης χώρες, τον οποίο θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνηση, όταν έχουν σοβαρές ανησυχίες.

Η Γαλλία είναι μία από τις χώρες που είναι αντίθετη με τη μεταρρύθμιση αυτή και έχει τεθεί επικεφαλής όσων θέλουν να διασφαλίσουν ότι οι τράπεζες του Λονδίνου δεν θα αποκτήσουν αδικαιολόγητο πλεονέκτημα έναντι των τραπεζών της ηπειρωτικής Ευρώπης. Η Βρετανία αντιλέγει ότι οι τράπεζές της δεν μπορούν να είναι σε ομηρεία από την ηγεμονία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην Ευρωζώνη και ανώτατα τραπεζικά στελέχη προειδοποιούν ότι η Βρετανία πρέπει να κινηθεί όπως η ΕΕ για να αποτρέψει ένα χάος στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Ποιοι είναι οι πιθανοί περιορισμοί στα κοινωνικά επιδόματα;

Το Λονδίνο θέλει να κατευνάσει την ανησυχία των φορολογουμένων ότι στη Βρετανία φθάνουν εργαζόμενοι από όλη την Ευρώπη για να εκμεταλλευθούν τα κοινωνικά και οικογενειακά επιδόματα καθώς και τα επιδόματα υγείας. Η ΕΕ έχει δηλώσει ότι είναι πιθανόν να κάνει κάποιες παραχωρήσεις, αλλά αυτές δεν θα αφορούν τους Ευρωπαίους που εργάζονται ήδη στη Βρετανία. Οι όποιες αλλαγές θα πρέπει να εφαρμοστούν μόνο σε όσους εργαζόμενους μετακινηθούν στη Βρετανία μετά την έναρξη της συμφωνίας, σύμφωνα με τον κ. Τουσκ. Ένας συμβιβασμός είναι πιθανός για τα επιδόματα παιδιών.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δηλώνει ότι οι ηγέτες της ΕΕ μπορούν να συζητήσουν μία σύνδεση των επιδομάτων αυτών με το ύψος των αντίστοιχων επιδομάτων που θα έπαιρναν οι ξένοι εργαζόμενοι στις χώρες τους. Το Λονδίνο έχει προωθήσει την πρόταση για 4ετές «φρένο στα κοινωνικά επιδόματα» σχετικά με τον χρόνο που μπορούν οι Ευρωπαίοι μετανάστες να έχουν δικαίωμα στα επιδόματα αυτά και ο Κάμερον επιχείρησε να κατευνάσει τις ανησυχίες των ομολόγων του χωρών της Ανατολικής Ευρώπης, περιλαμβανομένων της Πολωνίας και της Βουλγαρίας, που αποτελούν ένα μεγάλο μέρος της κοινότητας μεταναστών στη Βρετανία.

Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα της συνόδου;

Μετά τις συνόδους που θα έχουν με τα πολιτικά κόμματά τους νωρίς το απόγευμα, οι επικεφαλής των κυβερνήσεων θα ξεκινήσουν στις 5.45 μ.μ. (6.45 ώρα Ελλάδας) την πρώτη συνεδρίαση της συνόδου κορυφής, κατά την οποία θα συζητήσουν τις προτάσεις της ΕΕ για τη Βρετανία. Στο δείπνο που θα γίνει στις 8 μ.μ. (9 ώρα Ελλάδας), θα συζητήσουν την προσφυγική κρίση και μετά από αυτό μπορεί να συνεχίσουν τις εργασίες τους ή να αρχίσουν πάλι τη διαπραγμάτευση το πρωί της Παρασκευής.

Το ιδανικό για τον Κάμερον θα ήταν να ανακοινώσει μία συμφωνία περί το μεσημέρι της Παρασκευής και να επιστρέψει στο Λονδίνο, όπου θα μπορούσε να προεδρεύσει του υπουργικού συμβουλίου για να εξασφαλίσει τη στήριξη όσο το δυνατόν περισσότερων υπουργών του. Εάν οι συζητήσεις δεν καταλήξουν σε αποτέλεσμα, η σύνοδος μπορεί να παραταθεί έως το Σάββατο.

Τι θα συμβεί αν δεν υπάρξει συμφωνία στη σύνοδο;

Εάν οι ηγέτες αποτύχουν να καταλήξουν σε συμφωνία έως το τέλος του μήνα, είναι απίθανο να μπορέσει η Βρετανία να διεξαγάγει ένα δημοψήφισμα έως το τέλος Ιουνίου, έγραψαν αναλυτές της βρετανικής τράπεζας Barclays σε έκθεσή τους προς τους πελάτες της στις 15 Φεβρουαρίου. Ο κίνδυνος ενός Brexit θα αυξανόταν, εάν δεν υπάρξει συμφωνία αυτή την εβδομάδα, όχι μόνο επειδή η αποτυχία θα έδειχνε τη δυσκολία επίτευξης μίας συμφωνίας πριν από το δημοψήφισμα, αλλά και επειδή η χρονική συγκυρία σε περίπτωση καθυστέρησης του δημοψηφίσματος δεν θα ήταν ευνοϊκή για την πλευρά που είναι υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ, ανέφεραν οικονομολόγοι της Citigroup στις 5 Φεβρουαρίου.

Θα ψηφίσουν οι Βρετανοί υπέρ της εξόδου από την ΕΕ;

Η τελευταία δημοσκόπηση της Ipsos Mori έδειξε ότι το 54% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι θα ψήφιζε υπέρ της παραμονής στην ΕΕ και το 36% υπέρ της εξόδου. Περίπου το 63% δήλωσε ότι έχει αποφασίσει οριστικά, ενώ το 35% δήλωσε ότι μπορεί να αλλάξει άποψη.

Ποιες είναι οι συνέπειες ενός Brexit;

Ο Σύνδεσμος Βρετανικής Βιομηχανίας ακολούθησε τις αντίστοιχες οργανώσεις 21 άλλων χωρών της ΕΕ, καλώντας τη Βρετανία να παραμείνει στην ΕΕ, τονίζοντας σε ανοικτή επιστολή του: «Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις στηρίζουν ισχυρά τη συνέχιση της βρετανικής συμμετοχής στην ΕΕ, η οποία θα κάνει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για να είναι ανταγωνιστική, εξωστρεφής και θα συνεχίσει να φέρνει ανάπτυξη, θέσεις εργασίας, ειρήνη, ασφάλεια και ευημερία για όλους». Εάν η Βρετανία φύγει από την ΕΕ, θα μπορούσε να προκληθεί βραχυπρόθεσμη αναταραχή στις αγορές και μία «οικονομική και πολιτική εξασθένηση» τόσο της Βρετανίας όσο και της ΕΕ μακροπρόθεσμα, όπως είπε ο Φιλανδός υπουργός Οικονομικών Αλεξάντερ Στουμπ.

Σχετικά άρθρα