Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αλλάζουν τα δεδομένα στη Σύνοδο Κορυφής – Δεν πάει ο Νταβούτογλου

Αλλάζουν τα δεδομένα στη  Σύνοδο Κορυφής – Δεν πάει ο Νταβούτογλου
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Άνγκελα Μέρκελ, Αχμέτ Νταβούτογλου, Βρυξέλλες, Γερμανία, Λαθρομετανάστες, Μετανάστες, Πρόσφυγες, Σύνοδος Κορυφής, Τουρκία,

Μετριάζονται οι προσδοκίες για τα αποτελέσματα της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες, μετά την ανακοίνωση πως ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, ακύρωσε το προγραμματισμένο ταξίδι του στην πρωτεύουσα του Βελγίου, έπειτα από την επίθεση που σημειώθηκε στην Άγκυρα, το απόγευμα της Τετάρτης.

Ο Νταβούτογλου επρόκειτο να συμμετάσχει τόσο στην τριμερή συνάντηση με τους ηγέτες της Γερμανίας (Άνγκελα Μέρκελ) και της Ελλάδας (Αλέξης Τσίπρας), όσο και στη διευρυμένη, έκτακτη «μίνι» σύνοδο κορυφής 10 κρατών-μελών της Ε.Ε. και της Τουρκίας, με αντικείμενο την προσφυγική κρίση.

Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία έχει προγραμματιστεί για το μεσημέρι της Πέμπτης -λίγο πριν από την έναρξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου-, με τη συμμετοχή ηγετών από Αυστρία, Βέλγιο, Γερμανία, Ελλάδα, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Πορτογαλία, Σλοβενία, Σουηδία και Φινλανδία. Θα πάρουν μέρος, επίσης, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς.

Σύμφωνα με αναλυτές, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η Εφημερίδα των Συντακτών, στόχος της συνάντησης θα ήταν η εξέταση, σε έναν δεύτερο γύρο και σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο, του πακέτου μέτρων που είχαν συμφωνηθεί κατά τη Σύνοδο Κορυφής με την Τουρκία τον περασμένο Δεκέμβριο, καθώς και οι δυνατότητες περιορισμού του αριθμού των προσφύγων από τη γείτονα χώρα που εξακολουθεί να παραμένει σε δραματικά επίπεδα.

Τον σημαίνοντα ρόλο της Τουρκίας επισήμανε ουσιαστικά και η Γερμανίδα καγκελάριος, μιλώντας στην Bundestag (Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο). Μεταξύ άλλων, η Μέρκελ επανέλαβε ότι δεν θα πρέπει να κλείσουν τα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ-Βουλγαρίας αλλά να επιδιωχθεί κυρίως η ευρωτουρκική προσέγγιση. Μάλιστα, έθεσε ένα μάλλον ρητορικό ερώτημα:

“Το μεγάλο θέμα αυτού του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι το εξής ερώτημα: έχουμε προχωρήσει τόσο με την ευρωτουρκική μας προσέγγιση στη βάση της ατζέντας ΕΕ-Τουρκίας για τη συνολική αντιμετώπιση των αιτίων της προσφυγικής κρίσης και για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων, ώστε να αξίζει τον κόπο να συνεχίσουμε αυτόν τον δρόμο -διότι με αυτόν μπορεί η παράνομη μετανάστευση να περιοριστεί αισθητά, κάτι το οποίο αποτελεί αποφασιστική προϋπόθεση για την νόμιμη κατανομή- ή πρέπει να τον εγκαταλείψουμε και αντ΄ αυτού, όπως κάποιοι τώρα ζητούν επιτακτικά, να κλείσουμε τα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ-Βουλγαρίας, με όλες τις συνέπειες για την Ελλάδα και για το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης;”

Απαντώντας μόνη της, η καγκελάριος σημείωσε: «Είναι αυτονόητο ότι εγώ θα βάλω τα δυνατά μου ώστε να αποδειχθεί η ευρωτουρκική προσέγγιση ως αυτός ο δρόμος τον οποίο αξίζει να συνεχίσουμε».

Σχετικά άρθρα