Αργεντινοί και Βραζιλιάνοι γιατροί αμφισβητούν τους ισχυρισμούς ότι η έξαρση των περιστατικών μικροεγκεφαλίας σε νεογέννητα στη Λατινική Αμερική οφείλεται στον ιό Ζίκα.
Υποδεικνύουν δε ως υπεύθυνο ένα εντομοκτόνο που παράγει συνεργάτης της γνωστής πολυεθνικής Monsanto, που χρησιμοποιείται για την προστασία από τον δάγκειο πυρετό.
Όπως αναφέρει το Paris Mach, μια ομάδα Αργεντινών ερευνητών σε έκθεσή της που δημοσιεύτηκε στις 3 Φεβρουαρίου υποστηρίζει ότι δεν είναι ο ιός Ζίκα υπεύθυνος για τη δραματική αύξηση στην κρανιοεγκεφαλική ατροφία των νεογέννητων.
Με 1,5 εκατ. Ανθρώπους να έχουν προσβληθεί από τον ιό μέσα σε μερικούς μόλις μήνες, οι αρχές της Βραζιλίας έχουν σημάνει συναγερμό ήδη από τον Νοέμβριο, αποδίδοντας στον Ζίκα τα αυξανόμενα κρούσματα νεογέννητων με μικροεγκεφαλία.
Σύμφωνα όμως με τους Αργεντίνους ερευνητές, «το γεγονός ότι οι μητέρες χιλιάδων παιδιών που γεννήθηκαν με ανωμαλίες κατοικούν σε περιοχές που η βραζιλιάνικη κυβέρνηση πρόσθεσε το εντομοκτόνο pyriproxifen στο πόσιμο νερό, σίγουρα δεν αποτελεί σύμπτωση».
Το pyriproxifen αποτελεί φάρμακο που καταστρέφει τις προνύμφες των κουνουπιών, του οποίου η χρήση συνίσταται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για τη μάχη ενάντια στο δάγκειο πυρετό. Το εντομοκτόνο προκαλεί γενετικές ανωμαλίες στα κουνούπια ικανές να τα σκοτώσουν ή να τα καταστήσουν στείρα, μειώνοντας τον αριθμό τους.
Το pyriproxifen παρασκευάζεται από τον «στρατηγικό εταίρο» της Μονσάντο, Sumitomo Chemical, και χρησιμοποιείται στη Βραζιλία τους τελευταίους 18 μήνες. Η ομάδα των ερευνητών υποστηρίζει ακόμα ότι σε προηγούμενες εξάρσεις του ο ιός Ζίκα, που είναι γενικά πιο ήπιος από τον δάγκειο πυρετό, δεν προκάλεσε γενετικές ανωμαλίες ακόμα και σε περιοχές που προσβλήθηκε το 75% του πληθυσμού.
Συσχετίζουν δε το φαινόμενο της μικροεγκεφαλίας με την πρόσφατη χρήση του χημικού pyriproxifen στη χώρα. Στο σχετικό πόρισμα δε τονίζεται ότι από τα περίπου 404 περιστατικά μικροεγκεφαλίας στη χώρα, μόλις 17 ήταν θετικά στον ιό Ζίκα.
Τα συμπεράσματα της έρευνας συμμερίζονται και οι ερευνητές της ABRASCO, επιστημονικής κοινότητας που αποτελεί σύμβουλο στην ανάπτυξη των πολιτικών για τη δημόσια υγεία στη Βραζιλία. Το πόρισμα του ABRASCO τονίζει την πιθανή υπαιτιότητα του pyriproxifen στην εμφάνιση της μικροεγκεφαλίας. Αναφέρει δε ότι το εν λόγω εντομοκτόνο μολύνει το περιβάλλον χωρίς καν να περιορίζει τον αριθμό των κουνουπιών.
Μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να είναι επίσημα γνωστό αν ο ιός Ζίκα είναι εντέλει υπεύθυνος για την μικροεγκεφαλία, καθώς μέχρι στιγμής τα στοιχεία που επισημαίνουν οι ερευνητικές ομάδες από την Αργεντινή και τη Βραζιλία δεν αποδεικνύονται επιστημονικά.