Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πτώματα οι φιλότουρκοι τζιχαντιστές – Οι Κούρδοι μάχονται σαν λιοντάρια

Πτώματα οι φιλότουρκοι τζιχαντιστές – Οι Κούρδοι μάχονται σαν λιοντάρια
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αζάζ, Αλ Κάιντα, Αλ Νούσρα, Βίντεο, Ισλαμιστές, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Συρία, Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), Τελ Ριφάτ, Τζιχαντιστές, Τουρκία, Χαλέπι,

Άγριες είναι οι μάχες που μαίνονται στη βορειοδυτική Συρία, στα βόρεια της επαρχίας του Χαλεπιού, μεταξύ των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) και των φιλότουρκων τζιχαντιστών.

Το τουρκικό πυροβολικό από το απόγευμα του Σαββάτου σφυροκοπά τις κουρδικές θέσεις που επιτίθενται στις κατεχόμενες από τους τζιχαντιστές πόλεις Αζάζ και Τελ Ριφάτ.

Από το πρωί της Κυριακής η ρωσική πολεμική αεροπορία, με τη σειρά της, βομβαρδίζει τους φιλότουρκους τζιχαντιστές, υποστηρίζοντας τους Κούρδους και τους συμμάχους τους.

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) είναι ένα συμμαχικό στράτευμα που συμμετέχουν οι Κούρδοι του YPG, Άραβες δημοκρατικοί, Τουρκμένοι και χριστιανοί Ασσύριοι. Οι SDF θεωρούνται σύμμαχοι των ΗΠΑ, ενώ στο μέτωπο της βορειοδυτικής Συρίας υποστηρίζονται και από τους Ρώσους. Οι Τούρκοι βομβαρδίζουν τους συμμάχους των ΗΠΑ υποστηρίζοντας τους τζιχαντιστές της Αλ Κάιντα.

Οι Κούρδοι ανάρτησαν νωρίτερα την Κυριακή στο Twitter φωτογραφίες που δείχνουν δεκάδες νεκρούς φιλότουρκους τζιχαντιστές από τις μάχες που μαίνονται στην Τελ Ριφάτ, την οποία προσπαθούν να καταλάβουν οι Κούρδοι. Είναι οι ακόλουθες εικόνες:

jihadists

Το πρωί της Κυριακής ρωσικά μαχητικά βομβάρδισαν τις θέσεις των τουρκόφιλων τζιχαντιστών στη βορειοδυτική Συρία, που δέχονται επίθεση από τους Κούρδους αντάρτες του YPG και τους Άραβες συμμάχους τους, που έχουν από κοινού συστήσει τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF).

Το Σάββατο το απόγευμα το τουρκικό πυροβολικό βομβάρδιζε επί 3 ώρες τις κουρδικές δυνάμεις, που μάχονται ενάντια στους τζιχαντιστές της Αλ Κάιντα στις πόλεις Αζάζ και Τελ Ριφάτ.

Το βράδυ του Σαββάτου οι Κούρδοι εξαπέλυσαν νέα επίθεση ενάντια στις θέσεις των τζιχαντιστών στην Τελ Ριφάτ και οι Τούρκοι επανέλαβαν τους βομβαρδισμούς για να ανακόψουν την προέλασή τους.

Η Τελ Ριφάτ είναι μια μικρή πόλη (21.000 κατοίκους είχε πριν τον πόλεμο) στη βορειοδυτική Συρία και απέχει 40 χιλιόμετρα βόρεια από το Χαλέπι.

Η πόλη τελεί υπό την κατοχή της οργάνωσης Ισλαμικό Μέτωπο, που είναι μισθοφόροι της Τουρκίας και της Σαουδικής Αραβίας, σύμμαχοι της Αλ Κάιντα, Μέτωπο Αλ Νούσρα όπως λέγεται στη Συρία, και του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA), επίσης μισθοφόρων της Τουρκίας και της Σαουδικής Αραβίας.

Μια ανάσα βόρεια από την πόλη βρίσκεται το αεροδρόμιο Μινάγκ (Minag), το οποίο ελέγχουν οι Κούρδοι και οι Άραβες δημοκρατικοί σύμμαχοί τους της οργάνωσης Τζαΐς Αλ Θουγάρ.

Το εν λόγω στρατηγικής σημασίας αεροδρόμιο απελευθερώθηκε από τους Κούρδους πριν μερικές ημέρες.

Αργά το βράδυ του Σαββάτου οι Αμερικανοί ζήτησαν από τους Τούρκους να σταματήσουν να βομβαρδίζουν τους Κούρδους, που είναι σύμμαχοι της Ουάσιγκτον, και στη συνέχεια από τους Κούρδους να σταματήσουν την προέλασή τους προς την Αζάζ και την Τελ Ριφάτ.

«Πιέσαμε τους Κούρδους της Συρίας και τις άλλες δυνάμεις που συνδέονται με το PYD (το κουρδικό Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης) να μην επωφεληθούν από την σύγχυση για να καταλάβουν νέα εδάφη. Είδαμε επίσης πληροφορίες αναφορικά με πυρά πυροβολικού από την τουρκική πλευρά των συνόρων και προτρέψαμε την Τουρκία να τα σταματήσει», είπε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κίρμπι.

Το πρωί της Κυριακής η ρωσική πολεμική αεροπορία σφυροκόπησε τις θέσεις των τουρκόφιλων τζιχαντιστών.

Κοντά στις 11.00 το πρωί της Κυριακής, οι Τούρκοι άρχισαν πάλι να βομβαρδίζουν τις κουρδικές θέσεις, γράφοντας τις «προτροπές» των ΗΠΑ στα παλαιότερα των υποδημάτων τους.

Όπως έχει λοιπόν διαμορφωθεί η κατάσταση αυτή τη στιγμή στη βορειοδυτική Συρία, οι Ρώσοι βομβαρδίζουν με αεροπλάνα τους τζιχαντιστές και οι Τούρκοι βομβαρδίζουν με πυροβολικό τους Κούρδους.

Ο λόγος που οι Τούρκοι δεν σηκώνουν αεροπλάνα είναι γιατί οι ρωσικοί αντιαεροπορικοί S-400 θα τα καταρρίψουν έτσι κι εάν εισέλθουν στον εναέριο χώρο της Συρίας.

Η πόλη Αζάζ, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, είναι στρατηγικής σημασίας διότι οι Τούρκοι τη χρησιμοποιούν ως «πύλη εισόδου» τζιχαντιστών, πολεμοφοδιών και οπλισμού προς την Αλ Κάιντα και τους «μετριοπαθείς» ισλαμιστές συμμάχους τους.

Στον χάρτη που ακολουθεί βλέπετε τη μάχη, όπως είναι διαμορφωμένη το πρωί της Κυριακής.

Με το κίτρινο χρώμα είναι τα εδάφη που ελέγχουν οι Κούρδοι, με το μπλε οι τζιχντιστές σύμμαχοι της Τουρκίας.

Οι Τούρκοι, όπως μπορείτε να δείτε, έχουν τοποθετήσει το πυροβολικό τους κοντά στα σύνορα και από εκεί βομβαρδίζουν.

Οι Κούρδοι επιθυμούν να καταλάβουν την Τελ Ριφάτ και έτσι, περικυκλωμένη η Αζάζ, να πέσει στα χέρια τους.

Εάν καταληφθούν αυτές οι δύο πόλεις, οι φιλότουρκοι τζιχαντιστές δεν θα μπορούν πλέον να ανεφοδιαστούν από την Τουρκία και θα εξολοθρευτούν μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε το βράδυ του Σαββάτου ότι η Αζάζ είναι κόκκινη γραμμή για την Τουρκία και δεν θα επιτρέψει την κατάληψή της από τους Κούρδους.

map

Το σοσιαλιστικό κουρδικό κόμμα της Συρίας, PYD, σύμμαχος των ΗΠΑ και συνδεδεμένο με τη Σοσιαλιστική Διεθνή, μετά από πρωτοβουλία του Γιώργου Παπανδρέου, επισήμως απέρριψε την Κυριακή 14 Φεβρουαρίου το τουρκικό τελεσίγραφο να αποσύρει τις κουρδικές ένοπλες δυνάμεις του YPG, που επιτίθενται στις κατεχόμενες από τους τζιχαντιστές πόλεις Αζάζ και Τελ Ριφάτ στη βορειοδυτική Συρία, στα βόρεια της επαρχίας του Χαλεπιού.

Το PYD μάλιστα προειδοποίησε ότι οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) θα αντισταθούν σε οποιαδήποτε τουρκική ανάμιξη στη Συρία, αναφερόμενο εμμέσως στην τουρκική – σαουδοαραβική εισβολή που προετοιμάζεται.

Ο Σαλίχ Μουσλίμ, συμπρόεδρος του PYD, δήλωσε στο Reuters ότι η Τουρκία δεν έχει κανένα δικαίωμα να εμπλέκεται στις εσωτερικές υποθέσεις της Συρίας, προσθέτοντας ότι οι δυνάμεις των SDF που βομβαρδίστηκαν από την Τουρκία στις 13 Φεβρουαρίου στο στρατιωτικό αεροδρόμιο βόρεια της Τελ Ριφάτ, το είχαν απελευθερώσει από την Αλ Κάιντα την προηγούμενη εβδομάδα.

«Θέλει η Τουρκία η Αλ Κάιντα να παραμείνει εκεί, ή το καθεστώς να έλθει και να το καταλάβει», διερωτήθηκε ο Μουσλίμ μιλώντας στο Reuters τηλεφωνικά.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου απαίτησε στις 13 Φεβρουαρίου οι δυνάμεις του PYD να αποσυρθούν από τις περιοχές που έχουν καταλάβει στα βόρεια της επαρχίας του Χαλεπιού. Σε ερώτηση εάν απορρίπτει αυτό το αίτημα, ο Σαλίχ Μουσλίμ απάντησε: «Φυσικά».

Ο Μουσλίμ δήλωσε ότι η αεροπορική βάση καταλήφθηκε από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), στις οποίες εκτός από τους Κούρδους του YPG συμμετέχουν Άραβες, Τουρκμένοι (και χριστιανοί).

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι εάν η Τουρκία εμπλακεί στη Συρία τότε θα βρει «ολόκληρο τον συριακό λαό εναντίον της».

Να σημειώσουμε εδώ, για όσους ενδιαφέρονται, ότι ο Σαλίχ Μουσλίμ θα βρίσκεται τη Δευτέρα στην Αθήνα.

Ο συμπρόεδρος του συριακού PYD θα δώσει συνέντευξη Τύπου στην Ένωση Συντακτών τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου στις 18.00 στο αμφιθέατρο της ΕΣΗΕΑ, Ακαδημίας 20, 1ος όροφος.

Η Τουρκία βομβαρδίζει και κουρδικά χωριά στη Συρία

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδονται μέσω Twitter, το τουρκικό πυροβολικό έχει αρχίσει να βομβαρδίζει και τα κουρδικά χωριά στο κουρδικό Καντόνι της Εφρίν, στη βορειοδυτική Συρία.

Τα χωριά που βομβαρδίστηκαν την Κυριακή είναι τα Μαριαμέν και Ινάμπ.

Στο βίντεο που ακολουθεί, δεκάδες νεκροί φιλότουρκοι τζιχαντιστές από τα κουρδικά όπλα:

Σχετικά άρθρα