Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μεγάλη μάχη Σάββατο βράδυ στη Συρία – Οι Τούρκοι βομβαρδίζουν – Οι Κούρδοι επιτίθενται

Μεγάλη μάχη Σάββατο βράδυ στη Συρία – Οι Τούρκοι βομβαρδίζουν – Οι Κούρδοι επιτίθενται
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αζάζ, Αλ Κάιντα, Αλ Νούσρα, Ελεύθερος Συριακός Στρατός (FSA), Ισλαμικό Μέτωπο, Ισλαμιστές, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Συρία, Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), Τελ Ριφάτ, Τζαΐς Αλ Θουγάρ, Τζαμπχάτ Αλ Σαμίγια, Τζιχαντιστές, Τουρκία,

Μεγάλη μάχη βρίσκεται σε εξέλιξη στη βορειοδυτική Συρία, βράδυ Σαββάτου.

Οι κουρδικές σοσιαλιστικές δυνάμεις του YPG και οι Άραβες δημοκρατικοί σύμμαχοί τους, που από κοινού έχουν συστήσει τις υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), έχουν εξαπολύσει μεγάλης κλίμακας επίθεση ενάντια στις θέσεις της Αλ Κάιντα.

Την ίδια ώρα, το τουρκικό πυροβολικό, από θέσεις του κοντά στα σύνορα με τη Συρία, σφυροκοπά την κουρδική επίθεση προσπαθώντας να την “σπάσει” και να σώσει τα μισθοφορικά καθάρματα της Αλ Κάιντα από μεγάλη πανωλεθρία.

Όπως μεταδίδει η δημοσιογράφος Τζενάν Μουσά μέσω Twitter, οι κουρδικές δυνάμεις επιτίθενται για να καταλάβουν την Τελ Ριφάτ.

Η Τελ Ριφάτ είναι μια μικρή πόλη (21.000 κατοίκους είχε πριν τον πόλεμο) στη βορειοδυτική Συρία και απέχει 40 χιλιόμετρα βόρεια από το Χαλέπι.

Η πόλη τελεί υπό την κατοχή της οργάνωσης Ισλαμικό Μέτωπο, που είναι μισθοφόροι της Τουρκίας και της Σαουδικής Αραβίας, σύμμαχοι της Αλ Κάιντα, Μέτωπο Αλ Νούσρα όπως λέγεται στη Συρία, και του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA), επίσης μισθοφόρων της Τουρκίας και της Σαουδικής Αραβίας.

Μια ανάσα βόρεια από την πόλη βρίσκεται το αεροδρόμιο Μινάγκ (Minag), το οποίο ελέγχουν οι Κούρδοι και οι Άραβες δημοκρατικοί σύμμαχοί τους της οργάνωσης Τζαΐς Αλ Θουγάρ.

Το εν λόγω στρατηγικής σημασίας αεροδρόμιο απελευθερώθηκε από τους Κούρδους πριν μερικές ημέρες.

Το απόγευμα του Σαββάτου η Τουρκία βομβάρδιζε επί τρεις ώρες τις κουρδικές θέσεις στην περιοχή. [Διαβάστε αναλυτικά εδώ].

Το κουρδικό ηθικό δεν κάμφθηκε. Μόλις ο βομβαρδισμός σταμάτησε, οι Κούρδοι επιτέθηκαν να καταλάβουν την πόλη.

Είναι τόσο σφοδρή η επίθεση των Κούρδων, παρά των τρίωρο βομβαρδισμό τους το απόγευμα από τους Τούρκους, που οι τζιχαντιστές έχουν πανικοβληθεί και ζητούν βοήθεια ενισχύσεις από όλη τη βορειοδυτική Συρία για να κρατήσουν την Τελ Ριφάτ.

Οι Τούρκοι μόλις πληροφορήθηκαν ότι οι Κούρδοι έχουν εξαπολύσει μεγάλη επίθεση, άρχισαν πάλι να βομβαρδίζουν, μετά τις 21.00 το βράδυ του Σαββάτου.

Ο τουρκικός βομβαρδισμός είναι πυκνός. Ρίχνουν δύο βλήματα το λεπτό, όπως μεταδίδουν τοπικές πηγές.

Λίγο μετά τις 22.00 το βράδυ του Σαββάτου, η Τουρκία ανακοίνωσε ότι δεν θα επιτρέψει στους Κούρδους να καταλάβουν την πόλη Αζάζ στη βορειοδυτική Συρία, η οποία βρίσκεται βόρεια της Τελ Ριφάτ και την κρατά η Αλ Κάιντα.

Η πόλη Αζάζ είναι η “πύλη” από την οποία οι Τούρκοι βάζουν όπλα, εθελοντές, εφόδια και ό,τι άλλο χρειαστεί στη βορειοδυτική Συρία.

Βεβαίως αυτό που σχολιάζουν πολλοί δημοσιογράφοι στο Twitter είναι ότι οι Τούρκοι βομβαρδίζουν τους Κούρδους της Συρίας που είναι σύμμαχοι των ΗΠΑ αλλά υποστηρίζονται και από τον Πούτιν.

Υπενθυμίζουμε ότι νωρίτερα το Σάββατο σας μεταδώσαμε ότι:

Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος; Τουρκία και Σαουδική Αραβία εναντίον Ρωσίας

Η Σαουδική Αραβία στέλνει στρατεύματα και πολεμικά αεροπλάνα στη βάση Ιντσιρλίκ της Τουρκίας για μια πιθανή πολεμική επιχείριση [εισβολή] στη Συρία, γράφει ο Independent.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επιβεβαίωσε την ανάπτυξη σαουδοαραβικών στρατευμάτων στην Τουρκία μιλώντας στην εφημερίδα Yeni Şafak το Σάββατο.

«Η Σαουδική Αραβία διακήρυξε την αποφασιστικότητά της ενάντια στο Νταές δηλώνοντας ότι είναι έτοιμοι να στείλουν αεροπλάνα και στρατεύματα», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός.

«Σε κάθε συνάντηση της Συμμαχίας πάντα τονίσαμε την ανάγκη για μια εκτενή και προσανατολισμένη στο αποτέλεσμα στρατηγική στον πόλεμο ενάντια στην τρομοκρατική οργάνωση Νταές».

«Εάν έχουμε μια τέτοια στρατηγική, τότε η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία θα μπορούσαν να εξαπολύσουν μια χερσαία επιχείριση».

Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι αεροπλάνα και στρατιωτικό προσωπικό έχουν αποσταλεί στη βάση του Ιντσιρλίκ, στα Άδανα, κοντά στα σύνορα με τη Συρία.

Ο Αντέλ Αλ Τζουμπέιρ, ο υπουργός εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, δήλωσε επίσης σε σαββατιάτικη συνέντευξή του ότι η ρωσική εμπλοκή δεν θα καταφέρει να κρατήσει τον Άσαντ στην εξουσία.

«Δεν θα υπάρχει Μπασάρ Αλ Άσαντ στο μέλλον», δήλωσε σε γερμανική εφημερίδα.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο Independent, η συνεργασία της Σαουδικής Αραβίας με την Τουρκία θα μπορούσε να αποδειχτεί προβληματική εάν η Σαουδική Αραβία υιοθετήσει τον χαρακτηρισμό «τρομοκράτες» και για τους Κούρδους μαχητές, οι οποίοι έχουν αποδειχτεί από τους πλέον αποτελεσματικές δυνάμεις στον πόλεμο ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος.

Οι δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου επίσης ανεγείρουν την πιθανότητα ενός πολέμου μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας, γράφει ο Independent.

«Της Ρωσίας ο στόχος είναι η υποστήριξη του Άσαντ, όλοι το γνωρίζουμε αυτό», πρόσθεσε. «Αλλά το ερώτημα είναι: Ποιος θα σταματήσει τη Ρωσία από το να το κάνει αυτό;».

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ας Κάρτερ δήλωσε την Παρασκευή ότι θα περίμενε από τους Σαουδάραβες και από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να στείλουν κομάντος να βοηθήσουν στην απελευθέρωση της πόλη Ράκα, στη Συρία, που έχει ανακηρυχθεί η ντε φάκτο πρωτεύουσα της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Η Σαουδική Αραβία και η Τουρκία, επισημαίνει ο Independent, είναι μεταξύ των ξένων αντιπάλων του Άσαντ που έχουν προμηθεύσει με όπλα επιλεγμένες ισλαμιστικές οργανώσεις μέσω Τουρκίας.

Στην πρόθεση της Σαουδικής Αραβίας να στείλει στρατεύματα στη Συρία, την Πέμπτη ο Ρώσος πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει έναν Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Οι Αμερικανοί και οι Άραβες εταίροι μας πρέπει να συλλογιστούν εάν θέλουν ή δεν θέλουν έναν μόνιμο πόλεμο».

Η Σαουδική Αραβία απειλεί με επίθεση στη Δαμασκό

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας Αντέλ Αλ Τζουμπέιρ δήλωσε ότι εάν η πολιτική διαπραγμάτευση για τη Συρία αποτύχει, τότε ο πρόεδρος Μπασάρ Αλ Άσαντ πρέπει να απομακρυνθεί με τη βία, μεταδίδει το CNN.

«Πιστεύω ότι ο Μπασάρ Αλ Άσαντ είναι αδύναμος και πιστεύω ότι ο Μπασάρ Αλ Άσαντ είναι τελειωμένος», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας στη Κριστιάν Αμανπούρ του CNN σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε από το Μόναχο της Γερμανίας, όπου συμμετέχει στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου.

Η Σαουδική Αραβία προετοιμάζεται να συνεισφέρει στρατεύματα (στον πόλεμο στη Συρία) αλλά μόνο ως μέρος του Διεθνούς Συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ, δήλωσε.

«Ο Μπασάρ Αλ Άσαντ θα φύγει – δεν έχω καμία αμφιβολία για αυτό. Είτε θα φύγει μέσω πολιτικής λύσης, είτε θα απομακρυνθεί με τη βία».

«Θα πιέσουμε όσο μπορούμε για να εξασφαλίσουμε ότι η πολιτική λύση θα αποδώσει. Αλλά εάν δεν αποδώσει, θα είναι εξαιτίας του πείσματος του συριακού καθεστώτος και των συμμάχων του».

Σύμμαχοι της Συρίας είναι το Ιράν και η Ρωσία, να υπενθυμίσουμε εδώ.

Και τότε δεν θα υπάρχει καμία άλλη επιλογή από το «να απομακρυνθεί ο Μπασάρ Αλ Άσαντ με τη βία».

Επίσης, την ίδια ώρα στο Αιγαίο:

Η φρεγάτα «Σπέτσαι» απέναντι στο τουρκικό πολεμικό «Bordrum» στο Αιγαίο

Σε «θέση μάχης» βρίσκεται από το πρωί του Σαββάτου η φρεγάτα «Σπέτσαι» του Πολεμικού Ναυτικού απέναντι στο τουρκικό πολεμικό Bordrum, που συνεχίζει τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο, αμφισβητώντας την ελληνική υφαλοκρηπίδα σε περιοχή νότια της Ρόδου και νοτιοανατολικά της Καρπάθου.

Το τουρκικό πολεμικό σκάφος Bordrum προσέγγισε τα ξημερώματα του Σαββάτου το ιταλικό ερευνητικό πλοίο «Odin Finder» που πραγματοποιούσε εργασίες μετά από άδεια που είχαν εκδώσει με την Προαγγελία 198/2016 οι αρμόδιες ελληνικές αρχές και ζήτησαν να διακόψει τις εργασίες και να αποχωρήσει, υποστηρίζοντας ότι κινείται σε περιοχή της τούρκικης υφαλοκρηπίδας.

Το Odin Finder σύμφωνα με πληροφορίες έχει μισθωθεί από την εταιρία η οποία έχει αναλάβει την κατασκευή και πόντιση του καλωδίου που θα συνδέει το Ισραήλ με την Ελλάδα και θα μεταφέρει ηλεκτρική ενέργεια (EuroAsia Interconnector), που αποτελεί και το πρώτο μεγάλο έργο, που αποφασίστηκε στην Τριμερή Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες ημέρες στην Λευκωσία.

Μετά την νέα τουρκική πρόκληση, υπήρξε αμέσως κινητοποίηση στην Αθήνα και δόθηκε εντολή στην φρεγάτα «Σπέτσαι» να σπεύσει στην περιοχή.

Πάρα το γεγονός ότι ζητήθηκε από το τουρκικό πλοίο να αποχωρήσει ώστε να συνεχιστούν κανονικά οι εργασίες του ιταλικού πλοίου στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, σύμφωνα με πληροφορίες το Bordrum παραμένει ακόμη στην περιοχή, ενώ το ιταλικό σκάφος συνοδεύεται από την ελληνική φρεγάτα.

Επί 3 ώρες οι Τούρκοι βομβάρδιζαν τους Κούρδους συμμάχους των ΗΠΑ – Απόγευμα Σαββάτου

Ο τουρκικός στρατός βομβάρδισε θέσεις των Κούρδων ανταρτών του YPG, που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, κοντά στην κατεχόμενη από την Αλ Κάιντα πόλη Αζάζ στη βορειοδυτική Συρία, μεταδίδει το Russia Today.

Οι Τούρκοι βομβάρδιζαν το Σάββατο επί τρεις ώρες ασταμάτητα τις θέσεις των Κούρδων ανταρτών που μάχονται ενάντια στους τζιχαντιστές της Αλ Κάιντα.

Κουρδική πηγή που μίλησε στο RT είπε ότι οι Τούρκοι χτύπησαν με όλμους και πυραύλους εδάφους – εδάφους μέσα από το τουρκικό έδαφος, κοντά στα σύνορα με τη Συρία.

Δυστυχώς οι Κούρδοι αντάρτες που πολεμάνε τους τζιχαντιστές έχουν απώλειες από αυτό το πισώπλατο χτύπημα του ισλαμιστικού τουρκικού καθεστώτος, ωστόσο, μέχρι και την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν έχει ανακοινωθεί ο αριθμός των νεκρών και τραυματιών.

Οι Τούρκοι βομβάρδισαν τις κουρδικές θέσεις στα χωριά Μαλικίγια και Τανάμπ.

Τουρκική πηγή επιβεβαίωσε στο Reuters τον βομβαρδισμό.

Ένας Κούρδος αξιωματούχος δήλωσε με τη σειρά του στο Reuters ότι οι Τούρκοι βομβάρδισαν και τις κουρδικές θέσεις στο προσφάτως απελευθερωμένο από την Αλ Κάιντα αεροδρόμιο Μίναγκ, που βρίσκεται νότια της κατεχόμενης από την Αλ Κάιντα Αζάζ.

Η σύνθεση με τις τρεις εικόνες που έχουμε κεντρική φωτογραφία είναι από τον βομβαρδισμό του αεροδρομίου το Σάββατο το απόγευμα.

Στο αεροδρόμιο υπήρχε φρουρά της αραβικής δημοκρατικής οργάνωσης Τζαΐς Αλ Θουγάρ, η οποία είναι σύμμαχος των Κούρδων του YPG και από κοινού συμμετέχουν στις υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF).

Οι Τούρκοι βομβάρδισαν τους Κούρδους και Άραβες συμμάχους τους, που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ, λίγα 24ωρα μετά την αποστομωτική απάντηση των ΗΠΑ στο δίλημμα Ερντογάν, «είστε μαζί μας ή με τους Κούρδους», απαντώντας ότι για τις ΗΠΑ οι Κούρδοι της Συρίας δεν θεωρούνται τρομοκρατική οργάνωση, αντιθέτως θεωρούνται στρατηγικός σύμμαχος των ΗΠΑ στον πόλεμο ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος.

Οι Τούρκοι βομβάρδισαν τους Κούρδους όχι μόνο για να προστατέψουν τους τζιχαντιστές της Αλ Κάιντα, που βρίσκονται οχυρωμένοι στην Αζάζ, αλλά και για να στείλουν μήνυμα στον Λευκό Οίκο ότι «δεν μασάνε» και δεν έχουν πρόβλημα, αφού εξασφάλισαν τη χρηματοδότηση της Σαουδικής Αραβίας, να υψώσουν ανάστημα απέναντι σε ΗΠΑ και Ρωσία μαζί.

Νωρίτερα το Σάββατο ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου απείλησε με στρατιωτική δράση τους Κούρδους της Συρίας, του Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης (PYD), που ο ένοπλος βραχίονάς του είναι το υποστηριζόμενο από τις ΗΠΑ YPG.

«Μπορούμε αν χρειαστεί να λάβουμε στη Συρία τα ίδια μέτρα όπως στο Ιράκ και στο Καντίλ», δήλωσε ο Νταβούτογλου σε ομιλία που εκφώνησε στην Ερζιντζάν (ανατολική Τουρκία) και μεταδόθηκε τηλεοπτικά, αναφερόμενος στους βομβαρδισμούς που εξαπέλυσε η Τουρκία το 2015 εναντίον του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) στο βουνό αυτό στο βόρειο τμήμα του Ιράκ που είναι το προπύργιό του.

«Περιμένουμε από τους φίλους και τους συμμάχους μας να μας υποστηρίξουν», πρόσθεσε ο Τούρκος πρωθυπουργός, παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ έχουν ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους προς την Τουρκία ότι δεν θεωρούν τους Κούρδους της Συρίας τρομοκράτες, κόβοντας έτσι τον βήχα σε Ερντογάν και Νταβούτογλου.

Σχετικά άρθρα