Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Ερντογάν άρχισε να δείχνει δόντια και για την Κύπρο…

ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Κατεχόμενα Κύπρος - Ψευδοκράτος «ΤΔΒΚ», Κυπριακό Ζήτημα, Κύπρος, Μουσταφά Ακιντζί, Νίκος Αναστασιάδης, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Σχέδιο Ανάν,

Ο Ερντογάν την ίδια στιγμή που βάζει το χέρι του στη Συρία, μακελεύει τους Κούρδους και τα βάζει ακόμη και με τους Αμερικάνους, στρέφει τη μανία του και προς την Κύπρο.

Η επίσκεψη «βουλευτών» της ψευδοβουλής στην Άγκυρα και οι συναντήσεις με τον Πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της χώρας ήταν αρκούντως δεικτικές, όχι μόνο των θέσεων αλλά και των προθέσεων της Άγκυρας στο Κυπριακό.

Αμφότεροι οι Τούρκοι ήταν ιδιαίτεροι απαιτητικοί σ’ ό,τι αφορά στο θέμα των εποίκων, ασκώντας πιέσεις για περαιτέρω εγγραφή εποίκων ως «πολίτες» του ψευδοκράτος. Εμμονή και πίεση που δεν θεωρείται εκτός πραγματικότητας εάν αναλογιστεί κάποιος ότι αποκτώντας «υπηκοότητα» του ψευδοκράτους σημαίνει και δικαίωμα ψήφου και συμμετοχή στις όποιες μελλοντικές ψηφοφορίες. Ιδιαίτερα δε όταν ο αριθμός για τον οποίο γίνεται αναφορά φτάνει τις 10 χιλιάδες.

Το χθεσινό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Μιλιέτ» κατέγραψε -στη βάση σχετικής πληροφόρησης- τις υποδείξεις αλλά και τις απαιτήσεις της τουρκικής κυβέρνησης από τους Τουρκοκυπρίους όπως διατυπώθηκαν στη διάρκεια συναντήσεων με την «πρόεδρο» της ψευδοβουλής και άλλων «βουλευτών» από το ψευδοκράτος.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απευθυνόμενος προς τους Τουρκοκύπριους πολιτικούς τους κάλεσε να σταθούν όρθιοι και να μην κάνουν κανένα βήμα πίσω, όπως αναφέρει ο “Φιλελεύθερος”. Σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας ο Τούρκος Πρόεδρος είπε στη Σιμπέλ Σιμπέρ ότι δεν πρέπει να υποχωρήσουν από το σχέδιο Ανάν, το οποίο δεν έγινε αποδεκτό επειδή οι Ελληνοκύπριοι είπαν όχι. Ο Ερντογάν φαίνεται να υπέδειξε πως «η υποχώρηση είναι λάθος». Ακόμα τους επεσήμανε πως «δεν πρέπει να υπάρχει εμπιστοσύνη στις υποσχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Σε άλλο σημείο των τοποθετήσεών του ο Ερντογάν αναφέρθηκε στο θέμα της Μόρφου, μια περιοχή η οποία σύμφωνα με τις πρόνοιες του σχεδίου Ανάν θα επέστρεφε υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση. Ωστόσο, κατά τον Τούρκο πρόεδρο, η Μόρφου δεν πρέπει να δοθεί στους Ελληνοκύπριους. Κι αυτό γιατί «επειδή το σχέδιο Ανάν δεν έγινε αποδεκτό αυτό δεν ισχύει», αλλά και επειδή είναι από τα πιο εύφορα εδάφη του νησιού.

Εκεί που φαίνεται να εστίασαν περισσότερο την προσοχή τους τόσο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όσο και ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, ήταν στο θέμα των εποίκων. Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε στις δέκα χιλιάδες Τούρκους οι οποίοι ζητούν «υπηκοότητα» των κατεχομένων. «Γιατί δεν τους κάνετε υπηκόους; Πρέπει να γίνει κίνηση σε αυτό το θέμα;», διερωτήθηκε. Η αντιπροσωπεία απάντησε ότι υπάρχει «νομική εργασία» γι’ αυτό το θέμα αλλά ο Ταγίπ Ερντογάν απάντησε: «Εμείς ως Τουρκία δεχτήκαμε 2 εκατομμύρια 500 χιλιάδες Σύρους στη χώρα μας. Γιατί εσείς δεν τους κάνετε πολίτες; Γιατί φοβάστε από τους πολίτες;». Επεσήμανε ακόμα ότι έχει επιβραδυνθεί η διαδικασία μεταρρυθμίσεων στα κατεχόμενα. «Για την ευημερία του λαού πρέπει να γίνουν τα απαραίτητα βήματα», σημείωσε.

Και ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, φέρεται να παραπονέθηκε για το θέμα της «υπηκοότητας» των δέκα χιλιάδων Τούρκων, σύμφωνα με την εφημερίδα. Ένας από τους «βουλευτές» είπε πως, «η ε/κ πλευρά εναντιώθηκε» και ο Τούρκος Πρωθυπουργός φέρεται να είπε «αυτά δεν γίνονται κοιτάζοντας άλλους». Για το θέμα της υπηκοότητας σε Τούρκους επιχειρηματίες, ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε «είστε μικρό κράτος, ανοίξτε τις πόρτες σας».

Για τις διαπραγματεύσεις στο νησί, ο Νταβούτογλου είπε ότι το εδαφικό είναι σημαντικό κεφάλαιο. Η Άγκυρα, ανέφερε, σύμφωνα με την εφημερίδα, δεν βλέπει θετικά το θέμα των «περιορισμών των υπηκοοτήτων» στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. Η Σιμπέλ Σιμπέρ είπε ότι στις διαπραγματεύσεις υπάρχει θετικό κλίμα.

Σχετικά άρθρα