Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Χαλέπι: Η πόλη που καθορίζει την έκβαση του εμφυλίου στη Συρία

ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ISIL, ISIS, Αεροπορικές Επιδρομές, Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν PKK, Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Ρωσία, Συρία, Τζιχαντιστές, Χαλέπι,

Στη Συρία οι μάχες μαίνονται για το Χαλέπι, την πλέον στρατηγική περιοχή του πολέμου. Γιατί όμως είναι καθοριστικό αυτό το μέρος; Την απάντηση δίνει το δίκτυο RT.

Το Χαλέπι είναι η μεγαλύτερη πόλη της Συρίας, κέντρο της ομώνυμης επαρχίας και ιστορική περιοχή, που έχει ζήσει δεκάδες πολέμους και κατακτήσεις καθώς βρίσκεται στο σταυροδρόμι εμπορικών διαδρομών. Για τη Συρία θεωρείται η “πρωτεύουσα του βορρά” λόγω της εμπορικής, τουριστικής και βιομηχανικής σημασίας της.

Το 2012 μετά την έναρξη του εμφυλίου, οι τζιχαντιστές πήραν τον έλεγχο του βόρειου τομέα στο Χαλέπι ενώ οι κυβερνητικές δυνάμεις την υπόλοιπη πόλη. Η αναμέτρηση κράτησε τρία ολόκληρα χρόνια χωρίς κανείς από τα δύο μέρη να μπορέσει να πάρει την καθαρή νίκη μέχρι σήμερα. Οι κάτοικοι στην πλειοψηφία τους έφυγαν από την πόλη που το μεγαλύτερο της μέρος έχει καταστραφεί ολοσχερώς.

Αν οι τζιχαντιστές κατάφερναν να πάρουν την πόλη αυτή, θα γινόταν ένα σύμβολο και βάση για την αντιπολίτευση στη Συρία για να συνεχίσει την προέλαση προς Δαμασκό με σοβαρές πιθανότητες τελικής νίκης στον εμφύλιο.

Η απώλεια της πόλης λόγω των ρώσικων βομβαρδισμών, από τη μία καταστρέφει τους τζιχαντιστές, από την άλλη εκμηδενίζει την επιρροή της συριακής αντιπολίτευσης στην αναμέτρηση με τον Άσαντ για την πολιτική επικράτηση στη Συρία.

Για τον Άσαντ είναι μια συμβολική νίκη πρωτίστως, μία επίδειξη δύναμης απέναντι σε εκείνους που προεξόφλησαν το τέλος του.

Αυτή τη στιγμή οι δυνάμεις του Άσαντ συνεχίζουν την προέλαση την ίδια ώρα που οι Κούρδοι στα βορειοδυτικά πήραν τον έλεγχο διαφόρων περιοχών κοντά στα σύνορα με την Τουρκία. Οι Κούρδοι μάχονται ανεξάρτητα από τον Άσαντ αλλά οι νίκες τους τον ευνοούν, αναφέρει το δίκτυο RT.

Η τελευταία σφαίρα του εμφυλίου θα πέσει ωστόσο στην πόλη Αζάζ, στα σύνορα με την Τουρκία που το Ισλαμικό Κράτος έχει τις μεγαλύτερες δυνάμεις του συγκεντρωμένες παρά την αποδυνάμωση από τους ρώσικους βομβαρδισμούς και ακόμη λαμβάνει ανεφοδιασμό από την Τουρκία.

 

Σχετικά άρθρα