Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ιρακινές και κουρδικές δυνάμεις περικυκλώνουν τη Μοσούλη

Ιρακινές και κουρδικές δυνάμεις περικυκλώνουν τη Μοσούλη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ISIL, ISIS, Ιράκ, Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Μοσούλη, Νινευή, Τζιχαντιστές,

Χιλιάδες Ιρακινοί στρατιώτες αναπτύσσονται νοτιοανατολικά της κατεχόμενης από την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος πόλης Μοσούλη, πρωτεύουσα της βορειοδυτικής επαρχίας της Νινευή.

Οι δυνάμεις αυτές προορίζονται για την εκστρατεία πολιορκία απελευθέρωσης της Μοσούλης από το Ισλαμικό Κράτος.

Η Μοσούλη, δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ, καταλήφθηκε αμαχητί από το Ισλαμικό Κράτος τον Ιούνιο του 2014.

“Μονάδες του ιρακινού στρατού άρχισαν να φτάνουν στη στρατιωτική βάση που βρίσκεται κοντά στην κοινότητα Μαχμούρ για να ξεκινήσουν οι πρώτες επιχειρήσεις για τη Μοσούλη”, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας ταξίαρχος, ζητώντας να τηρηθεί η ανωνυμία του.

Το Ισλαμικό Κράτος έχει αναγορεύσει τη Μοσούλη σε “πρωτεύουσά” του στο Ιράκ.

“Προς το παρόν, τρεις ταξιαρχίες σταθμεύουν στη βάση” η οποία μπορεί να φιλοξενήσει έως και 4.500 στρατιώτες.

Το Μαχμούρ απέχει περίπου 70 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Μοσούλης.

Οι προετοιμασίες αυτές γίνονται αρκετές εβδομάδες μετά την ανακατάληψη της Ραμάντι, της πρωτεύουσας της επαρχίας Άνμπαρ, στο δυτικό Ιράκ.

Η ανάκτηση της Μοσούλης αναμένεται ότι θα αποδειχθεί δυσκολότερη, λόγω του μεγέθους της πόλης αλλά και του μεγάλου αριθμού των αμάχων που παραμένουν σ’ αυτήν.

Για τις ιρακινές ένοπλες δυνάμεις, ο πρώτος στόχος είναι να αποκόψουν τις οδούς ανεφοδιασμού της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, όπως εκείνη της Χαουίτζα στην επαρχία του Κιρκούκ και του Μπαΐτζι, στην επαρχία Σαλαχεντίν, συνέχισε ο ταξίαρχος.

Οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας είχαν απομονώσει τις πόλεις Ραμάντι και Τικρίτ προτού να κάνουν την τελική έφοδο.

Για τον αποκλεισμό της Μοσούλης θεωρείται βέβαιο ότι θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος.

Ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή, στρατηγός Σον Μακφάρλαντ, δήλωσε πρόσφατα ότι οι Ιρακινοί στρατηγοί εκτιμούν ότι η κατάληψη της Μοσούλης δεν μπορεί να γίνει πριν από τα τέλη του 2016, ή ακόμη και τις αρχές του 2017.

Σύμφωνα με έναν Κούρδο αξιωματούχο, οι περισσότεροι από τους στρατιώτες που έχουν αναπτυχθεί στο Μαχμούρ είναι κουρδικής καταγωγής. Η βάση βρίσκεται σε μια περιοχή που ελέγχεται από το αυτόνομο Ιρακινό Κουρδιστάν.

“Οι δυνάμεις αναπτύχθηκαν με τη σύμφωνη γνώμη του προέδρου και της κυβέρνησης του Ιρακινού Κουρδιστάν”, είπε ο Χαλγκούρτ Χεκμάτ, ένας εκπρόσωπος των κουρδικών δυνάμεων ασφαλείας.

Εξάλλου, ο Κούρδος βουλευτής Σαχουάν Αμπντάλα είπε ότι μετά την ανακατάληψη της Μοσούλης η βάση θα αποδοθεί στις κουρδικές δυνάμεις.

Ο υπουργός Άμυνας του Ιράκ Χάλεντ αλ Ομπάιντ επισκέφθηκε τη βάση το Σάββατο και ζήτησε να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για να επιταχυνθεί η ολοκλήρωση των εργασιών σε αυτήν.

Σχετικά άρθρα