Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Τουρκία δεν αφήνει τους πρόσφυγες από το Χαλέπι να περάσουν

ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Άνγκελα Μέρκελ, Αχμέτ Νταβούτογλου, Ισλαμιστές, Λαθρομετανάστες, Μετανάστες, Πρόσφυγες, Συρία, Τζιχαντιστές, Τουρκία, Χαλέπι,

Η Τουρκία συνεχίζει σήμερα να συγκρατεί στα σύνορά της τις δεκάδες χιλιάδες των αμάχων που έχουν διαφύγει από τις μάχες ανάμεσα στον συριακό στρατό και τους αντάρτες στο Χαλέπι, την ώρα που η Άγκελα Μέρκελ επισκέπτεται την Άγκυρα για να πιέσει την τουρκική κυβέρνηση να κάνει περισσότερα για να επιβραδύνει τη ροή των μεταναστών προς την Ευρώπη.

Μια εβδομάδα μετά την έναρξη της επίθεσης του καθεστώτος της Δαμασκού, με την υποστήριξη βομβαρδισμών από τη ρωσική αεροπορία, περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι περιμένουν εδώ και πολλές ημέρες μπροστά από τον τουρκικό μεθοριακό σταθμό του Οντσούπιναρ, μέσα στο κρύο και σε συνθήκες που οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα χαρακτήρισαν όλο και πιο «απελπιστικές».

Κληθείσα από την Ευρωπαϊκή Ένωση να εκπληρώσει το καθήκον της να υποδεχθεί τους πρόσφυγες, η ισλαμοσυντηρητική κυβέρνηση έχει αρνηθεί έως τώρα να ανοίξει το έδαφός της γι’ αυτό το νέο κύμα εκτοπισμένων, όμως δήλωσε έτοιμη να το κάνει «αν είναι απαραίτητο».

«Αν βρίσκονται στην πόρτα μας και δεν έχουν άλλη επιλογή, έχουμε καθήκον να αφήσουμε να μπουν οι αδελφοί μας και θα το πράξουμε», διαβεβαίωσε ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Με 2,7 εκατομμύρια Σύρους ήδη στο τουρκικό έδαφος, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς υποστήριξε ότι η χώρα του έχει φθάσει «στα όρια των δυνατοτήτων της» όσον αφορά την υποδοχή προσφύγων, όμως διευκρίνισε ότι θα ανοίξει την πόρτα της στους πρόσφυγες για να μην τους «αφήσει να πεθάνουν».

Επί του πεδίου, οι τουρκικές αρχές καταβάλλουν προς το παρόν προσπάθειες να αντιμετωπίσουν την κατάσταση με τους πρόσφυγες στο συριακό έδαφος. Από την Παρασκευή, τα φορτηγά του Ιδρύματος για την Ανθρωπιστική Αρωγή (IHH), μιας τουρκικής ισλαμικής οργάνωσης που βρίσκεται πολύ κοντά στις αρχές και της έχει επιτραπεί μαζί με την Ερυθρά Ημισέληνο να διασχίζει την ουδέτερη ζώνη ανάμεσα στις δύο χώρες, παρέδωσαν στην Μπαμπ αλ-Σαλάμα, τον συριακό μεθοριακό σταθμό, τόνους υλικού και τροφίμων.

«Οι επιχειρήσεις μας έχουν στόχο να φροντίσουμε τους ανθρώπους μέσα στο συριακό έδαφος», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Σερκάν Νεργκίς, εκπρόσωπος της IHH.

«Εγκαταστήσαμε έναν επιπλέον καταυλισμό δυναμικότητας 10.000 ανθρώπων ο οποίος έρχεται να προστεθεί στους οκτώ καταυλισμούς (που υπάρχουν ήδη γύρω από την πόλη Αζάζ, σε απόσταση 5 χλμ. από τα σύνορα) για να υποδεχθεί τους νεοαφιχθέντες», πρόσθεσε ο Νεργκίς.

Η Άγκυρα ζητεί εδώ και μήνες, χωρίς επιτυχία, από τους συμμάχους της να δημιουργηθεί στο βόρειο άκρο της Συρίας μια «ζώνη ασφαλείας» για την υποδοχή των εκτοπισμένων που διαφεύγουν από τον πόλεμο καταφεύγοντας στην Τουρκία.

Παρά τις προσπάθειες των ΜΚΟ, οι εκτοπισμένοι, κυρίως γυναίκες και παιδιά, παραμένουν μπροστά από το Οντσούπιναρ σε επισφαλή κατάσταση.

«Πεινάμε και κρυώνουμε. Οι άνθρωποι κοιμούνται στον δρόμο», είπε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ο 15χρονος Μοχάμαντ Ράμα.

Τραυματισμένος στα μάτια στη διάρκεια ενός ρωσικού βομβαρδισμού της Αζάζ πριν από έναν μήνα, ο έφηβος είναι ένας από τους ελάχιστους Σύρους στους οποίους επετράπη να εισέλθουν στην Τουρκία, μαζί με τον πατέρα του, για να υποβληθεί σε θεραπεία.

Ο αριθμός των αμάχων που έχουν συγκεντρωθεί γύρω από την Αζάζ υπολογίζεται σε πάνω από 30.000, όμως θα μπορούσε να φθάσει τις 70.000, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της τουρκικής μεθοριακής επαρχίας.

Σχετικά άρθρα