Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

18 Κούρδοι απέδρασαν από τα κολαστήρια της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος

18 Κούρδοι απέδρασαν από τα κολαστήρια της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ISIL, ISIS, Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Μανμπίτζ, Συρία, Τζιχαντιστές, Χαλέπι,

Δεκαοχτώ Κούρδοι άνδρες, κάτοικοι της πόλης Μανμπίτζ (Ιεράπολη) στη Συρία, που κρατούνταν από το Ισλαμικό Κράτος εδώ και μήνες, κατάφεραν και απέδρασαν το Σάββατο από τα κρατητήρια της οργάνωσης στην πόλη Μανμπίτζ, στην επαρχία του Χαλεπιού, μεταδίδουν ντόπιοι διαδικτυακοί ακτιβιστές.

Δεκάδες Κούρδοι έχουν συλληφθεί από τους τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος τους τελευταίους μήνες στην πόλη Μανμπίτζ, κατηγορούμενοι ότι συνεργάζονται με τις ένοπλες κουρδικές δυνάμεις του YPG, οι οποίες μάχονται ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος.

Η πόλη Μανμπίτζ, στη βόρεια Συρία κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, πριν τον πόλεμο είχε πληθυσμό περίπου 100.000 ανθρώπων.

Είναι μια πόλη που κατοικείται από τρεις εθνότητες. Άραβες, Κούρδους και Κιρκάσιους.

Οι Κιρκάσιοι είναι μουσουλμανικός λαός του Καυκάσου και πολλοί κατέφυγαν ως πρόσφυγες στην Οθωμανική Αυτοκρατορία τον 19ο αιώνα. Από εκεί διασκορπίστηκαν στα τότε οθωμανικά εδάφη, με αποτέλεσμα απόγονοί τους σήμερα να ζουν στη Συρία και την Ιορδανία.

Μικρή κοινότητα Κιρκάσιων κατοικεί και στην ελληνική Θράκη, είναι απόγονοι των μουσουλμάνων που πολέμησαν ως σύμμαχοι στο πλευρό του ελληνικού στρατού στη μικρασιατική εκστρατεία μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η Μανμπίτζ πέρασε στον έλεγχο της “επανάστασης” στη Συρία το 2012, όταν οι στασιαστές την πήραν από τον έλεγχο της κυβέρνησης.

Τον Ιανουάριο του 2014 το Ισλαμικό Κράτος κατέλαβε την πόλη, έδιωξε τους “μετριοπαθείς” και τη μετέτρεψε σε προπύργιό του.

“Το Σάββατο το απόγευμα 18 Κούρδοι κρατούμενοι κατάφεραν να αποδράσουν από το κρατητήριο της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη Μανμπίτζ”, είπε ο τοπικός διαδικτυακός ακτιβιστής Ζάρα Μίστο στο ARA News, προσθέτοντας ότι οι δραπέτες κατάφεραν να φτάσουν ασφαλείς στην κουρδική πόλη Κόμπανι, στα σύνορα με την Τουρκία.

Ο ίδιος ακτιβιστής, που συναντήθηκε με τους δραπέτες, βεβαίωσε ότι είναι άπαντες καλά στην υγεία τους.

Είναι η πρώτη φορά που Κούρδοι κρατούμενοι καταφέρνουν να αποδράσουν από κρατητήριο της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη Συρία.

Η απόδραση για αυτούς τους άνδρες ήταν μονόδρομος, επειδή το Ισλαμικό Κράτος έχει εκτελέσει δεκάδες Κούρδους αμάχους το τελευταίο διάστημα στις περιοχές που ελέγχει κατηγορούμενους για συνεργασία με το YPG.

“Εκατοντάδες άνθρωποι παραμένουν κρατούμενοι από το Ισλαμικό Κράτος στη Μανμπίτζ, μεταξύ τους και γυναίκες”, είπε ένας από τους Κούρδους που απέδρασαν.

“Μας βασάνιζαν βάρβαρα καθημερινά. Χαιρόμαστε που καταφέραμε να ελευθερωθούμε από το φριχτό κελί μας ύστερα από μήνες φυλάκισης. Ωστόσο, ανησυχούμε βαθύτατα για τις τύχες των εκατοντάδων αθώων ανθρώπων που παραμένουν στα χέρια των τζιχαντιστών”, συμπλήρωσε ο ίδιος.

Σχετικά άρθρα