Η κρατική τηλεόραση της Βόρειας Κορέας μετέδωσε νωρίς την Κυριακή ότι η εκτόξευση ενός πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς, την οποία διέταξε ο ηγέτης της χώρας Κιμ Γιονγκ Ουν με σκοπό να τεθεί ένας δορυφόρος σε τροχιά, στέφθηκε από «πλήρη επιτυχία».
Ο δορυφόρος Kwangmyongsong-4 ολοκληρώνει την περιστροφή του γύρω από τη Γη κάθε 94 λεπτά, ενώ η Βόρεια Κορέα θα συνεχίσει να στέλνει δορυφόρους στο διάστημα, ανέφερε ακόμη η παρουσιάστρια της κρατικής τηλεόρασης της Βόρειας Κορέας.
Αντίδραση του Γ.Γ. του ΟΗΕ
Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν καταδίκασε με έντονο τρόπο τη νέα εκτόξευση πυραύλου της Βόρειας Κορέας και την κάλεσε να «σταματήσει τις προκλητικές της ενέργειες», αναφέρει ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες του.
«Είναι βαθιά λυπηρό το ότι (η Βόρεια Κορέα) διεξήγαγε μια εκτόξευση χρησιμοποιώντας βαλλιστική πυραυλική τεχνολογία κατά παραβίαση των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας (…) παρά την ομόφωνη έκκληση της διεθνούς κοινότητας να μην προβεί σε μια τέτοια ενέργεια», αναφέρει η ανακοίνωση που δημοσιοποίησε το γραφείο του Μπαν.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συγκληθεί επειγόντως την Κυριακή στη Νέα Υόρκη μετά την εκτόξευση ενός πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς από τη Βόρεια Κορέα, δήλωσαν διπλωμάτες.
Η συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών ζητήθηκε από τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, κράτη μέλη του Σ.Α., και τη Νότια Κορέα.
Σε κοινή τους επιστολή προς την προεδρία του Συμβουλίου, την οποία ασκεί η Βενεζουέλα, η Ουάσιγκτον και το Τόκιο υπογραμμίζουν ότι «η εκτόξευση σήμερα ενός υποτιθέμενου “δορυφόρου” από τη Βόρεια Κορέα αποτελεί παραβίαση των σχετικών αποφάσεων του ΟΗΕ», οι οποίες απαγορεύουν στην Πιονγκγιάνγκ κάθε δραστηριότητα που σχετίζεται με την κατασκευή βαλλιστικών πυραύλων ή πυρηνικών όπλων.
Η εκτόξευση καταγράφεται ενώ ακόμη η διεθνής κοινότητα δεν έχει καταλήξει σε συναίνεση για το πώς θα αντιδράσει στην πυρηνική δοκιμή την οποία έκανε η Πιονγκγιάνγκ την 6η Ιανουαρίου.
Η Βόρεια Κορέα ήδη τελεί υπό καθεστώς αυστηρών διεθνών κυρώσεων μετά τις εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων και τρεις πυρηνικές δοκιμές στις οποίες είχε προχωρήσει — τον Οκτώβριο του 2006, τον Μάιο του 2009 και τον Φεβρουάριο του 2013.
ΗΠΑ: Θα υπερασπιστούμε την ασφάλεια των συμμάχων μας
Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής δεσμεύθηκε ότι θα προχωρήσει σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για να υπερασπιστεί την ασφάλειά της και αυτή των συμμάχων της μετά την εκτόξευση ενός πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς από τη Βόρεια Κορέα, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να δείξει στην Πιονγκγιάνγκ ότι οι «ριψοκίνδυνες ενέργειές της πρέπει να έχουν σοβαρές συνέπειες».
«Η εκτόξευση της Βόρειας Κορέας με τη χρήση τεχνολογίας βαλλιστικών πυραύλων… αποτελεί άλλη μια αποσταθεροποιητική και προκλητική ενέργεια κι αποτελεί κατάφωρη παραβίαση πολλών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Σούζαν Ράις, Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου.
«Τα προγράμματα της Βόρειας Κορέας για την κατασκευή (βαλλιστικών) πυραύλων και πυρηνικών όπλων αποτελούν σοβαρές απειλές για τα συμφέροντά μας — περιλαμβανομένης της ασφάλειας ορισμένων από τους πιο στενούς μας συμμάχους», πρόσθεσε η Ράις. «Καταδικάζουμε τη σημερινή εκτόξευση».
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι διαβεβαίωσε για άλλη φορά τη δέσμευση της Ουάσιγκτον στην ασφάλεια της Ιαπωνίας και της Βόρειας Κορέας μετά την εκτόξευση του πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα και τόνισε πως η αμερικανική κυβέρνηση θα συνεργαστεί με το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ώστε να ληφθούν «σημαντικά μέτρα» και η Πιονγκγιάνγκ να λογοδοτήσει.
Η Στρατηγική Διοίκηση των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ εξάλλου ανέφερε ότι τα συστήματά της ανίχνευσαν και παρακολούθησαν την εκτόξευση του βορειοκορεάτικου πυραύλου στο διάστημα.
Βάσει των δεδομένων του Συστήματος Αεράμυνας της Βόρειας Αμερικής (NORAD) εξήχθη το συμπέρασμα «ότι σε καμιά στιγμή ο πύραυλος δεν αποτέλεσε απειλή για τη βόρεια Αμερική», σύμφωνα με ανακοίνωση της Στρατηγικής Διοίκησης.
Το Πεκίνο εξέφρασε τη λύπη του για τον πύραυλο της βόρειας Κορέας
Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας εξέφρασε τη λύπη του για την εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα και κάλεσε όλες τις πλευρές να δράσουν προσεκτικά και να απέχουν από τη λήψη μέτρων που θα μπορούσαν να οξύνουν περαιτέρω τις εντάσεις στην κορεατική χερσόνησο.
“Η Κίνα εκφράζει τη λύπη της για το γεγονός ότι η Βόρεια Κορέα, παρά την έντονη αντίθεση της διεθνούς κοινότητας, επέμεινε στη χρήση τεχνολογίας βαλλιστικών πυραύλων για να πραγματοποιήσει μια εκτόξευση”, υπογράμμισε η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χούα Τσουνγίνγκ σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του υπουργείου.
Ο διάλογος είναι ο μόνος τρόπος για να διασφαλιστεί η διαρκής ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή, πρόσθεσε.
Αμερικανικό αντιπυραυλικό σύστημα στη νότια Κορέα
Οι αξιωματούχοι της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ για την Άμυνα αποφάσισαν να αρχίσουν επίσημες συνομιλίες για την ανάπτυξη στην κορεατική χερσόνησο ενός αμερικανικού αντιπυραυλικού αμυντικού συστήματος -ένα ενδεχόμενο στο οποίο αντιτίθεται έντονα η Κίνα- για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης απειλής από τα οπλικά συστήματα της Βόρειας Κορέας, ανακοίνωσε την Κυριακή το υπουργείο Άμυνας της Σεούλ.
“Αποφασίστηκε να ξεκινήσουμε επισήμως συνομιλίες για την πιθανότητα να αναπτυχθεί το σύστημα (THAAD, Terminal High Altitude Area Defense) στο πλαίσιο των προσπαθειών για να ενισχυθεί η αντιπυραυλική άμυνα της συμμαχίας της Νότιας Κορέας/ΗΠΑ”, δήλωσε ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας της Σεούλ Ράι Τζε Σέουνγκ.
“Αν το THAAD αναπτυχθεί στην κορεατική χερσόνησο, θα λειτουργήσει μόνον κατά της Βόρειας Κορέας”, σημείωσε σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Τόμας Βάνταλ, διοικητή αμερικανικής στρατιωτικής βάσης στη Νότια Κορέα.
Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι η ανάπτυξη αυτού του εξελιγμένου αμυντικού συστήματος είναι κάτι που χρειάζεται να γίνει στη Νότια Κορέα, η οποία αντιμετωπίζει την απειλή του πυραυλικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας, το οποίο προχωράει όλο και περισσότερο.