Ισλαμικό ΚράτοςΟυκρανία
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Νέα τουρκική πρόκληση: Θέλει έρευνες στην Κύπρο για αγνοούμενους Τουρκοκύπριους

Νέα τουρκική πρόκληση: Θέλει έρευνες στην Κύπρο για αγνοούμενους Τουρκοκύπριους
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Κατεχόμενα Κύπρος - Ψευδοκράτος «ΤΔΒΚ», Κύπρος, Τουρκία, Φώτης Φωτίου,

Νέα τουρκική πρόκληση με αιφνιδιαστική υποβολή αιτήματος για πρόσβαση σε στρατιωτικές ζώνες στις ελεύθερες περιοχές στην Κύπρο, προκειμένου να διεξαχθούν έρευνες για εντοπισμό Τουρκοκύπριων αγνοουμένων.

Την προκλητική αυτή ενέργεια από την πλευρά της Άγκυρας αποκάλυψε ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου, ο οποίος είπε ότι η Τουρκία ενήργησε ωσάν να μην έχει καμία ευθύνη, να μην διατηρεί στρατεύματα στην Κύπρο και να μην ασκεί έλεγχο στο κατεχόμενο τμήμα.

Μιλώντας στην κηδεία αγνοουμένου της τουρκικής εισβολής, του οποίου η ταυτότητα έχει εξακριβωθεί με εξέταση γενετικού υλικού, ο κ. Φωτίου είπε ότι η Τουρκία διαβίβασε γραπτό αίτημα προς την Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης ζητώντας της να υποβάλει σχετικό αίτημα προς την Κυπριακή Δημοκρατία.

Και αυτό, πρόσθεσε, χωρίς ποτέ μέχρι σήμερα να έχει προκύψει τέτοιο θέμα, ούτε και οποιαδήποτε πληροφορία σε σχέση με Τουρκοκύπριους αγνοούμενους που έχουν ταφεί σε στρατιωτικές ζώνες στις ελεύθερες περιοχές.

Αντίθετα, είπε, αναφορές για Ελληνοκύπριους αγνοούμενους που πιθανότατα έχουν ταφεί σε σημεία εντός των στρατιωτικών ζωνών στα κατεχόμενα, υπάρχουν εδώ και δεκαετίες σε σωρεία διεθνών εγγράφων.

Ο κ. Φωτίου τόνισε ότι πέραν της υποχρέωσης για άνοιγμα στρατιωτικών ζωνών στις κατεχόμενες περιοχές, η Τουρκία οφείλει να επιτρέψει πρόσβαση στα αρχεία του τουρκικού στρατού και να υποδείξει τους χώρους που έχουν ταφεί τα σώματα στρατιωτών και πολιτών που περισυνελέγησαν από τα πεδία των μαχών το 1974.

Σχετικά άρθρα