Έτοιμη να υποκύψει στα γεράκια των αγορών η Αργεντινή και να ικανοποιήσει εν μέρει τουλάχιστον τα αμερικανικά hedge funds σε ότι αφορά τις απαιτήσεις τους για το “χρέος” της είναι η νέα κυβέρνηση του συντηρητικού Μαουρίτσιο Μάκρι.
Ο Μάκρι πρότεινε την πληρωμή προς τους δανειστές ενός ποσού της τάξεως των 6,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, όπως ανακοινώθηκε μετά από πενθήμερες διαπραγματεύσεις στη Νέα Υόρκη. Το συνολικό οφειλόμενο ποσό της Αργεντινής ανέρχεται στα εννέα δισεκατομμύρια δολάρια.
Ήδη δύο από τα έξι μεγαλύτερα hedge funds έχουν αποδεχθεί την πρόταση, σύμφωνα με την κυβέρνηση της χώρας. Μαζί με αυτή και ένα κούρεμα χρέους της τάξεως του 25%. Προϋπόθεση είναι η επικύρωση της πρότασης από το κοινοβούλιο της Αργεντινής και η ταυτόχρονη αναίρεση μιας σχετιζόμενης απόφασης του δικαστηρίου της Νέας Υόρκης. Ωστόσο η μικρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία της κυβέρνησης Μάκρι θέτει ήδη την συμφωνία σε κίνδυνο.
Στο παρασκήνιο των γεγονότων βρίσκεται η δεκαπεντάχρονη διαμάχη της Αργεντινής με τα hedge funds NML Capital και Aurelius, τα οποία είχαν αγοράσει μετά την χρεοκοπία της χώρας το 2001 τα αργεντινά ομόλογα σε πολύ χαμηλή τιμή, ενώ στη συνέχεια απαίτησαν ολόκληρη την ονομαστική αξία των κρατικών ομολόγων.
Το 2014 ένα αμερικανικό δικαστήριο αποφάσισε ότι η Αργεντινή οφείλει πρώτα να αποπληρώσει τα δύο hedge funds με 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια προτού προχωρήσει στις εξοφλήσεις άλλων δανειστών. Το γεγονός αυτός έφερε τη χώρα σε πολύ δύσκολη θέση, με αποτέλεσμα η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της νότιας Αμερικής να αποκλειστεί από τις διεθνείς αγορές.
Η πρώην πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Κίρχνερ είχε τότε ωστόσο αρνηθεί αυτή την απόφαση, με αποτέλεσμα η χώρα να μην καταβάλει ποτέ το ποσό. Η πλειοψηφία των Αργεντινών είχαν υποστηρίξει την Κίρχνερ, όμως τώρα ο νέος πρόεδρος Μάκρι αποφάσισε να ακολουθήσει άλλη γραμμή απέναντι στους δανειστές, με σκοπό να καταστήσει τη χώρα πάλι θελκτική για τους επενδυτές.