Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Μέρκελ τρέχει να μαζέψει το μπάχαλο που προκάλεσε με τους πρόσφυγες

ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Άνγκελα Μέρκελ, Γερμανία, Ευρωπαϊκή Ένωση, Λαθρομετανάστες, Μετανάστες, Πρόσφυγες, Συνθήκη Σένγκεν,

Αγώνα δρόμου με το χρόνο δίνει η καγκελάριος Μέρκελ προκειμένου να παρουσιάσει τα πρώτα θετικά αποτελέσματα στο πεδίο του προσφυγικού καθώς οι “εναγκαλισμοί” με τους πρόσφυγες για τις ανάγκες της δημόσιας εικόνας της, όταν τους καλούσε στη Γερμανία, είναι μάλλον μια επιλογή της που θέλει να ξεχάσει.

Σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, που θεωρείται και η πιο κρίσιμη της θητείας της ως καγκελαρίου από το 2005, έχει να αντιμετωπίσει τρία μέτωπα: τις αντιδράσεις μέσα στο ίδιο της το κόμμα, την δυσαρέσκεια της κοινής γνώμης για τα μέχρι τώρα πεπραγμένα της και την απροθυμία των Ευρωπαίων εταίρων να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Παίρνοντας ως αφορμή τα απογοητευτικά δημοσκοπικά ευρήματα του πρώτου δημόσιου καναλιού ARD, σύμφωνα με τα οποία το 81% των πολιτών δηλώνει ότι η γερμανική κυβέρνηση έχει χάσει κάθε έλεγχο στο προσφυγικό, στελέχη του κόμματός της ζητούν όλο και πιο επιτακτικά να τεθεί ανώτατο όριο στους πρόσφυγες. Η δυσαρέσκεια διευρύνεται προϊούσης της ημέρας των τοπικών εκλογών παράλληλα σε τρία ομόσπονδα κρατίδια μέσα Μαρτίου, όπου θα καταγραφεί πιο συγκεκριμένα το μέγεθος της λαϊκής δυσαρέσκειας έναντι της ανοιχτής προσφυγικής πολιτικής της. «Οι άνθρωποι στη Γερμανία είναι συνηθισμένοι από την καγκελάριο να επιλύει προβλήματα σε σύντομο διάστημα», δήλωσε το στέλεχος της K.O. των Χριστιανικών κομμάτων Μίχαελ Γκρόσε-Μπρέμερ στην εφημερίδα Süddeutsche Zeitung. «Αλλά προβλήματα που σχετίζονται με το προσφυγικό δεν μπορούν να επιλυθούν γρήγορα και μόνο από τη Γερμανία, η Χριστιανική Ένωση έλαβε σημαντικές αποφάσεις για να δρομολογήσει μείωση του αριθμού των προσφύγων, αλλά πρέπει να εργαστούμε πιο σκληρά και να κάνουμε γνωστές τις επιτυχίες μας». Πιο σαφή γλώσσα χρησιμοποίησε ο χριστιανοδημοκράτης βουλευτής Βόλφγκανγκ Μπόζμπαχ, ειδικός σε θέματα Εσωτερικής Πολιτικής «Εάν μέχρι την άνοιξη δεν φέρουμε αποτελέσματα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δεν θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε την μέχρι τώρα πολιτική μας».

Ορόσημο σε αυτή την προσπάθεια σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι το συμβούλιο κορυφής της ΕΕ στις 18 και 19 Φεβρουαρίου. Μέχρι τότε η καγκελάριος θα πρέπει να έχει διασφαλίσει τέσσερεις από τις ψηφίδες που αποτελούν την ευρωπαϊκή και διεθνή στρατηγική της στο προσφυγικό: την αποτελεσματική φύλαξη των ελληνικών θαλάσσιων συνόρων, την ολοκλήρωση των Hot Spots στην Ελλάδα και την Ιταλία, την οριστικοποίηση του πακέτου βοήθειας ύψους 3 δισ. ευρώ προς την Τουρκία και τη συνέχιση της συζήτησης αναφορικά με την επανεγκατάσταση των προσφύγων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Με αυτά τα μέτρα η Άγκελα Μέρκελ ευελπιστεί στην μείωση των πιέσεων στα γερμανικά σύνορα. Άρα σε αυτό το πλαίσιο η συνεργασία της Ελλάδα είναι πρωταρχικής σημασίας και αυτό καταδεικνύει η σημερινή επίσκεψη των υπουργών Εσωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας Μπερνάρ Καζνέβ και Τόμας ντε Μεζιέρ στην Αθήνα.

Ο Γερμανός κυβερνητικός αξιωματούχος προανήγγειλε ενίσχυση της βοήθειας από το Βερολίνο με δύο σκάφη του λιμενικού και 100 υπαλλήλους για να υποστηρίξουν τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων.

Μια πρώτη επιτυχία πάντως κατήγαγε η καγκελάριος χθες στο Λονδίνο, όπου η Διάσκεψη Δωρητών συμφώνησε να διατεθούν πάνω από 9 δις ευρώ για ανθρωπιστική βοήθεια, από τα οποία τα 2,3 προέρχονται από τη Γερμανία. Η φαινομενική γερμανική γενναιοδωρία, σχολιάζει ο Αντρέας Ρίκε από το Reuters, δεν είναι παρά ένα σοφό μέτρο λιτότητας, όπως εκτιμά ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Κατ΄ επανάληψη στο παρελθόν έχει υποστηρίξει ότι επενδύσεις στην Εγγύς Ανατολή είναι πιο συμφέρουσες και πιο αποδοτικές από το συγκριτικά μεγαλύτερο κόστος που απαιτείται για την υποδοχή όλο και περισσότερων προσφύγων στη χώρα.

Σχετικά άρθρα