Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μοσκοβισί: Να καταπολεμήσουμε τη χρηματοδότηση των τζιχαντιστών

Μοσκοβισί: Να καταπολεμήσουμε τη χρηματοδότηση των τζιχαντιστών
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ISIL, ISIS, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Πιέρ Μοσκοβισί, Τζιχαντιστές,

Υπέρ της καταπολέμησης της χρηματοδότησης των τζιχαντιστών τάσσεται ο Πιέρ Μοσκοβισί, Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τονίζοντας ότι τα χρήματα είναι η ψυχή αυτού του πολέμου στο οποίο οι τρομοκράτες οδήγησαν τη Δύση.

Σε άρθρο του στο προσωπικό του μπλογκ, τονίζει ότι η καταπολέμηση των τζιχαντιστών απαιτεί επίθεση στα μέσα τους και, πάνω απ ‘όλα, στη χρηματοδότησή τους.

Αυτό άλλωστε ζήτησε και ο Μισέλ Σαπέν μετά τις πρώτες επιθέσεις στο Παρίσι στις 13 Νοεμβρίου 2015.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε στις 2 Φεβρουαρίου ένα σχέδιο δράσης που ανταποκρίνεται ειδικά σε αυτή την κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Το σχέδιο αυτό αντιμετωπίζει τους τρομοκράτες με δύο τρόπους: στις δραστηριότητες συλλογής κεφαλαίων και στην κυκλοφορία των κεφαλαίων τους.

Μην περιμένετε όμως το αδύνατο αναφέρει ο Μοσκοβισί.

Δεν είναι εφικτό να ανακοπούν όλα τα κεφάλαια που έχουν, καθώς ένα σημαντικό μέρος των προέρχεται από τον έλεγχο μιας περιοχής – ληστείες τραπεζών, λύτρα απαγωγών και έσοδα από το πετρέλαιο … αλλά θα βοηθήσει να αποσταθεροποιήσει τις δραστηριότητές τους και να περιορίσει τα μέσα που διαθέτουν.

Τα ευρωπαϊκά τελωνεία θα είναι καθοριστικής σημασίας για να στερήσουν από τους τρομοκράτες τις πηγές του εισοδήματός τους.

Η παράνομη εκμετάλλευση των εμπορευματικών συναλλαγών είναι το «νέο σύνορο», σύμφωνα με τον Μοσκοβισί.

Εδώ μιλάμε για διαφορετικές μεθόδους, ακριβές στην εφαρμογή, αλλά δύσκολο να εντοπιστούν, όπως η υποτιμολόγηση, πολλαπλές χρέωσης, ανακριβής περιγραφή των εμπορευμάτων…

Ο τελικός στόχος είναι να αποκρύψουν την προέλευση των κεφαλαίων και την ενσωμάτωσή τους στην επίσημη οικονομία πριν από τη χρηματοδότηση μιας τρομοκρατικής ενέργειας ή ομάδας.

Οι εξουσίες των τελωνειακών, οι οποίες ανήκουν στο χαρτοφυλάκιό του στην Επιτροπή, θα πρέπει να προσαρμοστούν για την αντιμετώπιση αυτής της απειλής.

Επίσης, “τραβώντας” το πέπλο της ανωνυμίας θα βοηθήσει την ΕΕ να εντοπίσει τις κινήσεις τους και στην καλύτερη περίπτωση να σταματήσει τους τρομοκράτες.

Οι τρομοκράτες χρησιμοποιούν τώρα ορισμένα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, ελκυστικά λόγω της ανωνυμίας τους, όπως οι πλατφόρμες για την ανταλλαγή εικονικών νομισμάτων ή προπληρωμένες κάρτες.

Η Κομισιόν ενισχύει τις απαιτήσεις για τον εντοπισμό των καταναλωτών και την επαλήθευση της ταυτότητάς τους.

Η Ευρώπη βρίσκεται σε μια ανοιχτή πάλη ενάντια δολοφονική τρέλα που έχει ήδη παιχτεί στο έδαφος της πάρα πολλές φορές, αναφέρει ο Μοσκοβισί.

Δεν υπάρχει καμία θαυματουργή λύση κατά της τρομοκρατίας, καταλήγει.

Σχετικά άρθρα