Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σε φάρσα εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις για την ειρήνη στη Συρία

Σε φάρσα εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις για την ειρήνη στη Συρία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γενεύη, Ισλαμιστές, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), Σαουδική Αραβία, Συρία, Τζιχαντιστές, Τουρκία,

Οι διαπραγματεύσεις στη Γενεύη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ μεταξύ της συριακής κυβέρνησης και των υποστηριζόμενων από τη Σαουδική Αραβία εξεγερθέντων ισλαμιστών είναι “εύθραυστες” και μπορεί να καταρρεύσουν ανά πάσα στιγμή, είπε μια πηγή που βρίσκεται κοντά στη διαπραγμάτευση στο Sputnik.

“Η κατάσταση είναι πολύ εύθραυστη. Όλοι αντιλαμβάνονται ότι οι διαπραγματεύσεις μπορεί να καταρρεύσουν την Τετάρτη, την Πέμπτη ή την Παρασκευή. Οι επόμενες ημέρες είναι κρίσιμες”.

Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι η διμερής συνάντηση μεταξύ αντιπροσωπειών των ΗΠΑ και της Ρωσίας μπορεί να γίνει μέσα στις επόμενες ημέρες, αλλά όχι σε επίπεδο υπουργών.

Η πηγή εξήγησε ότι οι διαπραγματεύσεις κινδυνεύουν να καταλήξουν σε φιάσκο διότι οι αντιπρόσωποι της ισλαμιστικής αντιπολίτευσης, που υποστηρίζονται από τη Σαουδική Αραβία, έθεσαν προϋποθέσεις για την έναρξη των συνομιλιών, όπως η μη συμμετοχή των Κούρδων, ενώ ο ΟΗΕ είχε διακηρύξει ότι οι συζητήσεις θα ξεκινούσαν δίχως προϋποθέσεις.

Η λεγόμενη “Ανώτατη Επιτροπή Διαπραγματεύσεων” εκπροσωπεί τους υποτιθέμενους “μετριοπαθείς” ισλαμιστές της Συρίας που υποστηρίζονται ένοπλα και οικονομικά από τη Σαουδική Αραβία και την Τουρκία. Οι ίδιοι είναι σύμμαχοι με τζιχαντιστικές οργανώσεις, όπως η Αχράρ Αλ Σαμ και η Αλ Νούσρα, παρακλάδια της Αλ Κάιντα, οι οποίες ωστόσο έχουν “καταγγείλει” τις διαπραγματεύσεις για ξεκάρφωμα.

Οι ισλαμιστές της “Ανώτατης Επιτροπής Διαπραγματεύσεων”, όπως και η Τουρκία, έχουν θέσει όρο να μην συμμετάσχουν στις ειρηνευτικές συνομιλίες οι υποστηριζόμενοι από τις ΗΠΑ (αλλά και τη Ρωσία) Κούρδοι της Συρίας. Ο λόγος αυτής της προϋπόθεσης είναι ότι το επέβαλλε η Τουρκία, η οποία δεν θέλει με τίποτα τη δημιουργία κουρδικού αυτόνομου ή ανεξάρτητου κράτους στα εδάφη της βόρειας Συρίας.

Ωστόσο, δίχως τη συμμετοχή των Κούρδων και των Αράβων συμμάχων τους, που έχουν συστήσει τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), οι διαπραγματεύσεις κινδυνεύουν να εξελιχθούν σε φάρσα και όλα αυτό εξαιτίας της Τουρκίας, που αψηφά προκλητικά τη θέληση της Διεθνούς Κοινότητας για ειρήνη στη Συρία.

Σχετικά άρθρα