Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Βαριά τραυματίας ο Μπαγκντάντι μεταφέρθηκε από την Τουρκία στη Λιβύη;

Βαριά τραυματίας ο Μπαγκντάντι μεταφέρθηκε από την Τουρκία στη Λιβύη;
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ISIL, ISIS, Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, Ιράκ, Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Λιβύη, Οργάνωση Μπαντρ, Σύρτη, Τζιχαντιστές, Χαντί Αλ Αμίρι,

Που βρίσκεται ο Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι; Όλες οι υπηρεσίες πληροφοριών του πλανήτη προσπαθούν να εντοπίσουν 24 ώρες το 24ωρο το κρησφύγετο του αρχηγού της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος. Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει φτάσει στη Λιβύη και κρύβεται στη Σύρτη.

Ο αρχηγός της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, ο αυτοανακηρυγμένος “χαλίφης” Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι, βρίσκεται και κρύβεται στο Ιράκ. Αυτό ισχυρίστηκε την Τετάρτη ο πρώην Ιρακινός υπουργός και επικεφαλής της ιρακινής σιιτικής Οργάνωσης Μπαντρ, Χαντί Αλ Αμίρι.

Είχαν προηγηθεί πληροφορίες τον Οκτώβριο ότι ο Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι είχε μετακομίσει από τη συριακή πόλη Αλμπού Καμάλ στη Μοσούλη στο βόρειο Ιράκ.

Τον Δεκέμβριο ακούστηκε ότι είχε φυγαδευτεί στη Σύρτη της Λιβύης, στο νέο ισχυρό προπύργιο που οικοδομεί το Ισλαμικό Κράτος, μετά από τραυματισμό του σε αεροπορική επιδρομή της ιρακινής πολεμικής αεροπορίας.

Τότε είχε γραφτεί ότι ο τραυματισμένος “χαλίφης” είχε βρει καταφύγιο στην Τουρκία με τη συνδρομή των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών. Στη συνέχεια, στις 8 Δεκεμβρίου, γράφτηκε ότι:

“Ο Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι μεταφέρθηκε από την Τουρκία στη Λιβύη για να γλιτώσει από το κυνηγητό που έχουν κηρύξει εναντίον του οι μυστικές υπηρεσίες και συγκεκριμένα το κέντρο πληροφοριών στη Βαγδάτη [στο οποίο συνεργάζονται Ιρακινοί, Ρώσοι και Ιρανοί]”.

Πηγές από τη Λιβύη βεβαίωναν ότι ο Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι είχε φτάσει στη Σύρτη στην ακτή της Μεσογείου, την πόλη καταγωγής του Μουαμάρ Καντάφι, η οποία ελέγχεται από το Ισλαμικό Κράτος.

Που βρίσκεται ο “χαλίφης”;

Στις αρχές του Φθινοπώρου του 2015 έγινε γνωστό ότι ο Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι έφυγε από τη Συρία και πήγε στη Μοσούλη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ που καταλήφθηκε από το Ισλαμικό Κράτος τον Ιούνιο του 2014.

Τον Οκτώβριο του 2015 η ιρακινή πολεμική αεροπορία ανακοίνωσε ότι βομβάρδισε μια αυτοκινητοπομπή που μετέφερε υψηλόβαθμους τζιχαντιστές που πήγαιναν σε μια συνάντηση της ηγεσίας της οργάνωσης.

Σε αυτοκίνητο της φάλαγγας επέβαινε και ο Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι. Η αυτοκινητοπομπή κινούνταν στα δυτικά της επαρχίας Άνμπαρ του Ιράκ, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, όταν χτυπήθηκε.

Ο Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι τη γλίτωσε «παρά τρίχα» από τη φονική αεροπορική επιδρομή που τον είχε στόχο. Σκοτώθηκαν πολλοί από τους οπλαρχηγούς του, αλλά ο ίδιος δεν ήταν μεταξύ των νεκρών. Ήταν όμως βαριά τραυματισμένος.

Σε αυτή την κρίσιμη κατάσταση ο “χαλίφης” μεταφέρθηκε στη Ράκα, στη Συρία, όπου χειρουργοί του έσωσαν τη ζωή, ωστόσο, δεν είχαν τη δυνατότητα να του παράσχουν περαιτέρω ιατρική βοήθεια εξαιτίας έλλειψης ιατρικού εξοπλισμού.

Όπως ισχυρίστηκαν ιρανικά σάιτ, ο Μπαγκντάντι μεταφέρθηκε στην Τουρκία για να λάβει σωστή ιατρική περίθαλψη σε επιχείριση που οργανώθηκε από μυστικές υπηρεσίες.

Επειδή η ανάρρωση του Βαγδάτη χρειαζόταν πολλούς μήνες, μετά τον σοβαρότατο τραυματισμό του, ένας από τους υπαρχηγούς του ορίστηκε να διοικεί την οργάνωση εξ ονόματός του μέχρι ο “χαλίφης” να γίνει καλά.

“Ενώ όλοι τον αναζητούν στο Ιράκ και τη Συρία, κανείς δεν θα περίμενε ότι θα βρισκόταν στη Σύρτη”, ισχυρίζεται μια λιβυκή πηγή, η οποία προσθέτει ότι “η Σύρτη στη Λιβύη είναι το τελευταίο μέρος στον πλανήτη γη που θα τον αναζητούσαν για να τον σκοτώσουν”.

Εάν όμως ο Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι μεταφέρθηκε στη Σύρτη, στα παράλια της Μεσογείου στη Λιβύη, θα πρέπει κάποιος να “εξηγήσει” πώς ο “χαλίφης” διέσχισε τη Μεσόγειο Θάλασσα, από ποιο λιμάνι και ποιας χώρας μπάρκαρε, ποιος οργάνωσε την όλη επιχείριση.

Εάν φυσικά βρίσκεται στη Σύρτη της Λιβύης και δεν πρόκειται όλος αυτός ο ισχυρισμός να πρόκειται για μια ακόμη απόπειρα να “θολωθούν” τα νερά που κρύβεται.

Σχετικά άρθρα