H Βρετανία πρέπει να προστατευθεί από την «τυραννία» της Ευρωζώνης, όμως δεν πρέπει να δοθεί το δικαίωμα του βέτο στα σχέδια ενοποίησης της Ε.Ε., επισημαίνει σε έκθεσή του το ινστιτούτο Bruegel.
Όπως αναφέρεται, η Βρετανία και άλλα κράτη μη μέλη του ευρώ πρέπει να διασφαλίσουν ότι τα νόμιμα συμφέροντά τους δεν θα εξουδετερωθούν από τις χώρες μέλη της ΟΝΕ, καθώς το κοινό νόμισμα βαδίζει προς βαθύτερη ολοκλήρωση.
Ωστόσο, η Ε.Ε. δεν θα πρέπει να προχωρήσει παρέχοντας στον βρετανό πρωθυπουργό, David Cameron, με δικαίωμα βέτο σχετικά με τα σχέδια ενοποίησής της.
«Η μειονότητα πρέπει να προστατευθεί έναντι της τυραννίας της πλειοψηφίας και η πλειοψηφία έναντι της τυραννίας του βέτο», σημειώνει το Bruegel.
Σύμφωνα με την έκθεση του ινστιτούτου, η προώθηση της ολοκλήρωσης του ενιαίου νομίσματος το μόνο που θα κάνει, θα είναι να διευρύνει το χάσμα μεταξύ της ζώνης του ευρώ και της ενιαίας αγοράς, απαιτώντας «έναν περισσότερο ισχυρό μηχανισμό διαιτησίας» που θα χειρίζεται τις σχέσεις με όσες χώρες είναι εκτός του ευρώ.
Η Βρετανία και η Δανία έχουν εξαιρεθεί μονίμως από το να συμμετέχουν στην ΟΝΕ.
Πολωνία, Σουηδία, Νορβηγία, Τσεχία, Κροατία και Ρουμανία επίσης είναι εκτός της ζώνης του ευρώ, όμως από τις συνθήκες απαιτείται να εργαστούν προς την υιοθέτηση τελικά του ευρώ ως νομίσματός τους.
Ένας σημαντικός κίνδυνος είναι ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να βρει τον εαυτό του στη λάθος πλευρά των κανόνων έκτακτης ανάγκης της Ε.Ε., αν η Ευρωζώνη πληγεί από μια νέα οικονομική κρίση, επισημαίνει ο Guntram Wolff, ένας εκ των συγγραφέων της έκθεσης του Bruegel.
Αυτοί περιλαμβάνουν πιθανούς περιορισμούς στους μισθούς των τραπεζιτών, ή προσπάθειες χαλάρωσης των κεφαλαιακών απαιτήσεων από τις τράπεζες για να δοθεί ώθηση στην πίστωση, σημειώνει ο Wolff.
«Η Ευρωζώνη θα μπορούσε να αποφασίσει, προκειμένου να τονώσει την οικονομία, να μειώσει τις κεφαλαιακές απαιτήσεις για τις τράπεζες», σημειώνει και προσθέτει ότι «αν αυτό ισχύσει και για το Ηνωμένο Βασίλειο, τότε μπορεί να προκύψουν κίνδυνοι».
Η έκθεση υποδηλώνει ότι οι Βρυξέλλες θα μπορούσαν να αμβλύνει τους φόβους σχετικά με διακρίσεις, κάνοντας της συνεδριάσεις των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. το κύριο φόρουμ συζήτησης πριν από το Eurogroup, κάτι που θα εξαιρέσει τις χώρες που δεν είναι μέλη του ευρώ.
«Η ημέρα με την ημέρα διακυβέρνηση της νομισματικής πολιτική λαμβάνει χώρα εν πολλοίς μέσα στο Eurogroup, κάτι που προκαλεί προστριβές», σημειώνει ο Andre Sapir του Bruegel.
O Jonathan Faull, επικεφαλής της ειδικής ομάδας της Ευρώπης για το Brexit, ανέφερε ότι ελπίζει οι ηγέτες να συμφωνήσουν σε ένα «λογικό σύνολο σχέσεων, που θα αντανακλούν το γεγονός ότι υπάρχουν πολλά νομίσματα που είναι σε ισχύ στα κράτη – μέλη».
«Ας μην είμαστε αφελείς σχετικά με αυτό, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει το μεγαλύτερο χρηματοοικονομικό κέντρο σε όλη την Ένωση και είναι η μόνη χώρα που λέει ότι δεν σκοπεύει να συμμετέχει στο ευρώ», ανέφερε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να «προσαρμοστούμε σε αυτή την πραγματικότητα».
Η Βρετανία έχει σημειώσει ορισμένη επιτυχία στο να προστατέψει τα οικονομικά της συμφέροντα από την Ευρωζώνη, απευθυνόμενη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, επιτυγχάνοντας μάλιστα πέρυσι να ανατρέψει κανονισμό της ΕΚΤ που έλεγε ότι όλοι οι οίκοι εκκαθάρισης θα πρέπει να βασίζονται στην Ευρωζώνη.