Τσεχία και Σλοβακία τα βρήκαν κατά της Ελλάδας και συμφώνησαν στην ανάγκη εκπόνησης ενός σχεδίου Β για την ζώνη Σένγκεν, το οποίο δεν θα περιλαμβάνει απαραιτήτως την παρουσία της Ελλάδας στην εν λόγω ζώνη.
Αυτό ανακοίνωσαν με δηλώσεις τους μετά τη συνάντηση που είχαν οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών, που πάλαι ποτέ αποτελούσαν μία ενιαία κρατική οντότητα.
Ο Τσέχος πρωθυπουργός Μπόχουσλαβ Σομπότκα κατηγόρησε την Ελλάδα ότι απέτυχε στην προστασία των εξωτερικών συνόρων της ζώνης Σένγκεν, βάζοντας την χώρα μας στο ίδιο τσουβάλι με την Τουρκία που στέλνει λαθραίους μετανάστες μέσω δουλεμπόρων στο Αιγαίο.
«Αν η Ελλάδα και η Τουρκία αποτύχουν να προστατεύσουν τα εξωτερικά σύνορα και εμείς δεν μπορέσουμε να αντέξουμε την ισχυρή πίεση των μεταναστών, τότε θα πρέπει να συζητήσουμε ένα σχέδιο Β» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Όπως είπε η ΕΕ θα μπορούσε να ενισχύσει την προστασία των συνόρων της Ελλάδας με τα Σκόπια ή των συνόρων Βουλγαρίας-Ελλάδας.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Σλοβάκος Ρόμπερτ Φίκο λέγοντας ότι «τα Σκόπια και η Βουλγαρία μπορούν να διαδραματίσουν έναν ρόλο-κλειδί στην προστασία των συνόρων της ζώνης Σένγκεν. Τότε δεν θα έχει σημασία αν η Ελλάδα θα είναι ή δεν θα είναι μέλος της ζώνης Σένγκεν».
«Απλά πρέπει να αναλάβουμε τη διαχείριση των hotspots στην Ελλάδα» δήλωσε ο βέλγος υπουργός Ασύλου και Μετανάστευσης Τέο Φράνκεν σύμφωνα με τη βελγική εφημερίδα De Morgen.
Σημειώνεται ότι οι αναφορές του βέλγου υπουργού περί δημιουργίας στρατοπέδου 300 με 400 χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων στην Αθήνα, που αποκάλυψε ο Γιάννης Μουζάλας, προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων, με την βελγική κυβέρνηση να αναδιπλώνεται.
«Οι συζητήσεις στο Άμστερνταμ δεν ήταν επίσημες» σχολίασε η εκπρόσωπος Τύπου του Φράνκεν. «Οι συζητήσεις έγιναν σε χαλαρό κλίμα (…) λόγω του άτυπου χαρακτήρα του Συμβουλίου τίποτα από όσα ελέχθησαν από τον Τέο Φράνκεν δεν αποτελεί επίσημη θέση της βελγικής κυβέρνησης» τόνισε η αξιωματούχος.
«Είναι εξωφρενικό να γίνουμε η φυλακή και η εξορία της Ευρώπης έναντι αμοιβής» είχα απαντήσει ο Γιάννης Μουζάλας αντιδρώντας στο δημοσίευμα.
«Δεν μιλάμε για αναστολή της Σένγκεν ούτε για αποκλεισμό. Να εφαρμόσουμε τους κανόνες, να ενισχύσουμε τα εξωτερικά σύνορα», ξεκαθάρισε από την πλευρά του την Τρίτη ο Επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος – απαντώντας μέσω twitter στην εφημερίδα Le Monde – επιδιώκοντας να βάλει τέλος στις πληροφορίες που δημοσιεύονται για αποκλεισμό της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν.
«Έχει σχεδόν τελειώσει η υπομονή με την Ελλάδα» για το προσφυγικό, διεμήνυσε, μιλώντας σε φόρουμ, ο χριστιανοδημοκράτης υφυπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Όλε Σρέντερ.
Πάντως, ο νέος υπουργός Άμυνας της Αυστρίας Πέτερ Ντόσκοτσιλ σημείωνε ότι η Ελλάδα είναι ένας σημαντικός εταίρος στη δημιουργία των λεγόμενων hotspots για την πρώτη υποδοχή και την κατανομή των προσφύγων.