Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σκόρπισαν τον θάνατο οι τζιχαντιστές στο Καμερούν – 29 νεκροί

Σκόρπισαν τον θάνατο οι τζιχαντιστές στο Καμερούν  – 29 νεκροί
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βομβιστική Επίθεση, Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμιστές, Καμερούν, Μπόκο Χαράμ, Τζιχαντιστές,

Τουλάχιστον 29 άνθρωποι σκοτώθηκαν τη Δευτέρα και 30 τραυματίστηκαν όταν τέσσερις βομβιστές αυτοκτονίας ανατινάχτηκαν σε πολυσύχναστα σημεία της πόλης Μπόντο, στο βόρειο άκρο του Καμερούν.

Δύο βομβιστές ανατινάχθηκαν στην κεντρική αγορά της Μπόντο, ενώ οι άλλοι ανατινάχθηκαν στις πύλες εισόδου και εξόδου της πόλης, είπε ο αξιωματικός.

Η περιοχή αποτελεί συχνά στόχο επιθέσεων της νιγηριανής Μπόκο Χαράμ, η οποία αποτελεί παρακλάδι της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στην Αφρική.

«Σήμερα (σ.σ Δευτέρα) το πρωί σημειώθηκε τετραπλή επίθεση αυτοκτονίας στην τοποθεσία Μπόντο, η οποία βρίσκεται στα σύνορα με την Νιγηρία. Υπάρχουν τουλάχιστον 29 νεκροί και 30 τραυματίες», σύμφωνα με την ίδια πηγή που δεν διευκρίνισε αν ανάμεσα στους νεκρούς είναι και οι βομβιστές. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης.

Στρατεύματα του Καμερούν μετέχουν στην περιφερειακή στρατιωτική δύναμη 8.700 στρατιωτών, η οποία συγκροτήθηκε για την καταπολέμηση της Μπόκο Χαράμ.

Στο στρατιωτικό συνασπισμό μετέχουν επίσης η Νιγηρία, το Τσαντ, ο Νίγηρας και το Μπενίν. Οι ΗΠΑ μετέχουν παρέχοντας στρατιωτικές προμήθειες και περιορισμένο αριθμό στρατιωτών.

Η επίθεση δεν ήταν η πρώτη στην πόλη Μπόντο. Στα τέλη Δεκεμβρίου, δύο γυναίκες βομβίστριες ανατινάχτηκαν στην είσοδο της πόλης.

Στις 13 Ιανουαρίου βομβιστής αυτοκτονίας σκόρπισε τον θάνατο σε 12 ανθρώπους και τραυμάτισε τουλάχιστον έναν σε επίθεση σε τζαμί στην περιοχή Κουγιάπε στο βόρειο Καμερούν.

Η Μπόκο Χαράμ άρχισε τις επιθέσεις εκτός των συνόρων της Νιγηρίας, πλήττοντας το Καμερούν το 2013 και τις ενέτεινε πέρυσι, περιλαμβάνοντας στους στόχους της επίσης το Τσαντ και τον Νίγηρα και απειλώντας την περιφερειακή ασφάλεια.

Οι τζιχαντιστές αναπτύσσουν ένοπλη δράση τα τελευταία έξι χρόνια επιδιώκοντας την εγκαθίδρυση ισλαμικού κράτους στη βορειοανατολική Νιγηρία.

Το Καμερούν ενίσχυσε τη στρατιωτική παρουσία του το 2013 στα σύνορα με τη Νιγηρία για να ανακόψει τη δράση των τζιχαντιστών, αφότου είχε αφήσει για χρόνια τους τρομοκράτες της Μπόκο Χαράμ να χρησιμοποιούν το βόρειο Καμερούν ως ορμητήριο και βάση ανεφοδιασμού με όπλα, οχήματα και εμπορεύματα. Στη συνέχεια πέρασε στην αντεπίθεση συμμετέχοντας στον περιφερειακό στρατιωτικό συνασπισμό.

Σχετικά άρθρα