Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Σαουδική Αραβία χρηματοδοτεί μυστική επιχείρηση της CIA στη Συρία

ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για CIA - Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ, Ελεύθερος Συριακός Στρατός (FSA), Εφημερίδα New York Times, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ιράν, Ισλαμιστές, Μυστικές Υπηρεσίες Πληροφοριών, Σαουδική Αραβία, Συρία, Τζιχαντιστές,

Η CIA εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα χρήματα που δίνει η Σαουδική Αραβία κρυφά για να οπλίσει τους αντάρτες της Συρίας, γράφει η εφημερίδα New York Times.

Για δεκαετίες, η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών έχει να κάνει με τα “χρήματα και τη διακριτικότητα” της Σαουδικής Αραβίας σε απομακρυσμένες συγκρούσεις. “Μερικές φορές, όπως στη Συρία, και οι δύο χώρες έχουν εργαστεί μαζί. Σε άλλες περιπτώσεις, η Σαουδική Αραβία έχει υπογράψει επιταγές για να διασφαλίσουν τις μυστικές δραστηριότητες», λέει τη εφημερίδα.

Η CIA και η Σαουδική Αραβία το 2013 συμφώνησαν να εκπαιδεύσουν τους αντάρτες. Αξιωματούχοι από την τρέχουσα και την προηγούμενη διοίκηση των ΗΠΑ δήλωσαν στην εφημερίδα ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας οι Σαουδάραβες παρέχουν όπλα και μεγάλα χρηματικά ποσά, ενώ η CIA διδάσκει τους αντάρτες να χειριστούν τυφέκια AK-47 και αντιαρματικούς πυραύλους.

“Παρά το γεγονός ότι οι Σαουδάραβες αποκαλύφθηκαν για την υποστήριξή τους στην όπλιση ομάδων ανταρτών στη Συρία, η έκταση της συμμαχίας τους στην εκστρατεία για τη μυστική δράση της CIA, καθώς και την άμεση οικονομική στήριξη της, δεν αποκαλύφθηκε” λέει η New York Times.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν προσδιορίζουν το ύψος της συνεισφοράς της Σαουδικής Αραβίας για την εκπαίδευση των αντικυβερνητικών ανταρτών, αν και υπολογίζεται σε δισεκατομμύρια δολάρια.

“Η σχέση αυτή εξηγεί γιατί οι ΗΠΑ ήταν απρόθυμες να επικρίνουν ανοιχτά τη Σαουδική Αραβία για την κατάχρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την αντιμετώπιση των γυναικών και άλλων υποθέσεων τις οποίες είναι υπόλογη η χώρα”, αναφέρει το δημοσίευμα.

Το κοινό πρόγραμμα των ΗΠΑ με τη Σαουδική Αραβία δεν έχει τίποτα να κάνει με το πρόγραμμα εκπαίδευσης των ανταρτών για την καταπολέμηση του ισλαμικού κράτους που μόλις ολοκληρώθηκε, αναφέρουν οι «The New York Times. Το πρόγραμμα της CIA έχει ως στόχο να αντιμετωπίσει το συριακό στρατό.

Η εφημερίδα, αναφέρει ότι η συμμαχία μεταξύ των δύο χωρών συνεχίζεται παρά τη ρευστή σχέση τους, καθώς οι ΗΠΑ είναι τώρα λιγότερο εξαρτημένες από το ξένο πετρέλαιο και η διοίκηση Ομπάμα είναι σε διπλωματική προσέγγιση με το Ιράν. Σύμφωνα με την εφημερίδα, “η συμμαχία συντηρείται από μια θάλασσα χρημάτων της Σαουδικής Αραβίας και με την αμοιβαία αναγνώριση των δικών της συμφερόντων”…

Σχετικά άρθρα