Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Deutsche Welle: Οι χαμένες ελπίδες της Αραβικής Άνοιξης έχουν πρόσωπο

ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Deutsche Welle, Αίγυπτος, Αραβική Άνοιξη, Κάιρο,

Ήταν παρών και θέλησε να βοηθήσει στις 19 Νοεμβρίου του 2011, όταν 42 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πολλοί τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων ανάμεσα στην αστυνομία και πλήθος διαδηλωτών στο κέντρο του Καίρου. Όμως ο χειρουργός Αχμέντ Σαίντ δεν ήθελε καν να συμμετάσχει στις κινητοποιήσεις.

Μέλημά του ήταν να περιθάλψει τους πολυάριθμους τραυματίες. Συχνά προσέφερε τις πρώτες βοήθειες στη μέση του δρόμου, ενώ άλλες φορές φρόντιζε τους τραυματίες σε μία αυτοσχέδια κλινική, που είχε στηθεί κοντά στον χώρο των διαδηλώσεων.

Αιγύπτιος, αλλά με θέση ιατρού και πολυετή εμπειρία στο αγγειοχειρουργικό τμήμα της πανεπιστημιακής κλινικής της Φραγκφούρτης, ο Αχμέντ Σαίντ ταξίδευε συχνά στην πατρίδα του, και μετά τα γεγονότα του 2011. Σε ένα από αυτά τα ταξίδια η μοίρα του έπαιξε ένα άσχημο παιχνίδι και σήμερα κρατείται σε μία από τις πιο κακόφημες φυλακές της πατρίδας του: τον Νοέμβριο του 2015 ο Σαίντ συνελήφθη, μαζί με άλλους τέσσερις θαμώνες καφενείου στο κέντρο του Καίρου, λίγες ώρες αφότου είχε συμμετάσχει σε μία συμβολική εκδήλωση μνημης για να αποτίσει φόρο τιμής στα θύματα του 2011. «Είχε έρθει στο Κάιρο μόνο και μόνο για να διευθετήσει κάποιες γραφειοκρατικές υποθέσεις, θα επέστρεφε στη Φραγκφούρτη για να συνεχίσει τη ζωή του», διηγείται η αδελφή του, Λάμια, στην DW.

Φαίνεται όμως ότι ο Αχμέντ Σαίντ δεν θα επιστρέψει τόσο γρήγορα στη Γερμανία. Αιγυπτιακό δικαστήριο του έχει επιβάλει ποινή φυλάκισης δύο ετών με τη αιτιολογία ότι η σιωπηλή διαμαρτυρία του τον περασμένο Νοέμβριο στους δρόμους του Καίρου προκάλεσε παρακώλυση της κυκλοφορίας. Ο ίδιος άσκησε έφεση και η υπόθεσή του αναμένεται να εκδικαστεί εκ νέου στα τέλη Ιανουαρίου. «Αισθάνεται πολύ συνδεδεμένος με την Αίγυπτο» λέει η αδελφή του. «Πάντα του άρεσε να περπατά στους δρόμους της πόλης, ιδιαίτερα νωρίς το πρωί. Θα μπορούσε να είχε κανονίσει τις υποθέσεις του και από τη Γερμανία, αλλά πήρε μερικές μέρες άδεια και ήρθε στο Κάιρο μόνο και μόνο γιατί του είχε λείψει η πατρίδα του…»

Η Λάμια υποστηρίζει μάλιστα ότι ο αδελφός της υπέστη βασανιστήρια στη φυλακή, ενώ, όταν τον Δεκέμβριο του 2015 άρχισε απεργία πείνας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις συνθήκες κράτησης, μεταφέρθηκε στις διαβόητες φυλακές υψίστης ασφαλείας «Ακράμπ». «Δεν καταλαβαίνουμε γιατί τον πήγαν σε έναν χώρο που προορίζεται μόνο για τρομοκράτες και βαρυποινίτες. Ο άνθρωπος είχε έρθει μόνο για λίγες μέρες διακοπές στην Αίγυπτο», επισημαίνει.

Η σύλληψη του Σαίντ έγινε σε μία περίοδο, κατά την οποία το καθεστώς φαίνεται να ακολουθεί σκληρή στάση απέναντι στους επικριτές του, πιθανώς γιατί φοβάται αναβίωση των κινητοποιήσεων με αφορμή τη συμπλήρωση πέντε ετών από την εξέγερση της 25ης Ιανουαρίου του 2011. Η αστυνομία πραγματοποιήσε έρευνα σε περισσότερα από 5.000 σπίτια στο Κάιρο, ενώ συνελήφθησαν πολλοί ακτιβιστές, καθώς και διαχειριστές σελίδων του Facebook, που κρίθηκαν «ύποπτες». Ο Καλέντ Φαμί, καθηγητής ιστορίας στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, ο οποίος αυτόν τον καιρό βρίσκεται στην Αίγυπτο για ερευνητική αποστολή, περιγράφει την κατάσταση ως εξής: «Το καθεστώς έχει περιέλθει σε πανικό. Είναι ισχυρό, ελέγχει όλους τους τομείς τους καθημερινής ζωής, αλλά μερικές φορές συμπεριφέρεται με παράξενο τρόπο, παρότι έχει ήδη καταστρέψει όλους τους πυρήνες της αντιπολίτευσης. Φαίνεται ότι η 25η Ιανουαρίου, που πλησιάζει, προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία, καθώς εκλαμβάνεται ως συμβολική ημέρα ουσιαστικής απειλής του αιγυπτιακού κράτους».

Ο ιδιος ο Φαμύ, ο οποίος διευθύνει μία ομάδα εργασίας για τη συλλογή στοιχείων σχετικά με την εξέγερση του 2011, επισημαίνει ότι και παλαιότερα υπήρχαν «επαναστατικές τάσεις», τις οποίες κατέπνιγε το καθεστώς. Αλλά η σημερινή κυβέρνηση επιδεικνύει ακόμη μεγαλύτερη σκληρότητα. Σαν να προσπαθεί να κυνηγήσει «ένα φάντασμα, που φαίνεται να κατατρέχει το καθεστώς εδώ και πολύ καιρό», επισημαίνει.

Ποιές ήταν όμως οι «γραφειοκρατικές υποθέσεις» που ήθελε να διευθετήσει ο συλληφθείς Αχμέντ Σαίντ κατά την ολιγοήμερη παραμονή του Κάιρο; Απλούστατα ήθελε να παντρευτεί και συγκέντρωνε τα σχετικά έγγραφα. Η Ελιάν, η μνηστή του, που δεν θέλει να αποκαλύψει το επώνυμό της, λέει χαρακτηριστικά: «Μου έχει λείψει όλο αυτό το χρονικό διάστημα. Μου λείπει το πρόσωπό του. Και προσπαθώ να είμαι προετοιμασμένη για τα χειρότερα, γιατί πολλές φορές είναι επικίνδυνο να τρέφεις ελπίδες…» Η Ελιάν σπουδάζει στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου και γνώρισε τον Αχμέτ πριν από δύο χρόνια, κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων στη Φραγκφούρτη.

Υποστήριξη από γερμανούς πολιτικούς

Για την υπόθεση του Αχμέντ Σαίντ κινητοποιούνται πλέον και γερμανοί πολιτικοί. Η βουλευτής των Πρασίνων Φρανσίσκα Μπράντερ έφερε το θέμα στο Κοινοβούλιο, ενώ η Διεθνής Αμνηστία χαρακτηρίζει «ψευτοκατηγορίες» τα όσα αποδίδονται στον συλληφθέντα. Η οργάνωση δημοσίευσε μάλιστα μία συγκινητική επιστολή, την οποία πρόσφατα απέστειλε ο ίδιος ο Αχμέντ Σαίντ μέσα από τη φυλακή. Σε αυτή αναφέρεται, μεταξύ άλλων: «Έκανα ό,τι έπρεπε να κάνω για να αισθανθώ ελεύθερος. Και για να ξανακερδίσω την ελευθερία μου, πριν αυτή εξανεμιστεί και γινει ανάμνηση. Ήθελα να κρατήσω ζωντανή την τελευταία ηλιαχτίδα της επανάστασης».

Σχετικά άρθρα