Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Financial Times: Γιατί οι πρόσφυγες δεν επιλέγουν τη Γαλλία;

ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Financial Times, Γαλλία, Λαθρομετανάστες, Μετανάστες, Πρόσφυγες,

Την ώρα που εκατομμύρια μετανάστες και πρόσφυγες από τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη έκπληξη αποτελεί η διαπίστωση ότι ελάχιστοι έχουν προορισμό τη Γαλλία.

Σύμφωνα με έρευνα των Financial Times το 2015, από τους 1 εκατομμύριο πρόσφυγες και πλέον που έφτασαν στα ευρωπαϊκά σύνορα ελάχιστοι ήθελαν να ζήσουν στη Γαλλία παρότι η χώρα ανακοίνωσε το Σεπτέμβριο ότι θα δημιουργήσει 24 χιλιάδες νέες θέσεις εργαζομένων για μετανάστες στα πλαίσιο ενός ειδικού προγράμματος.

Πρόκειται κυρίως για μετανάστες από το Ιράκ, τη Συρία και την Ερυθραία της Αφρικής.

Ωστόσο, το 2015 μόνο 19 από την Ερυθραία θέλησαν να ζήσουν στη Γαλλία.

Όπως εξηγεί ο Pascal Brice, διευθυντής της γαλλικής κρατικής υπηρεσίας μετανάστευσης (Ofpra) «το ποσοστό είναι εντυπωσιακά χαμηλό γιατί οι περισσότεροι πρόσφυγες θέλουν να πάνε στη Γερμανία λόγω της καλής οικονομικής κατάστασης της χώρας ενώ ελάχιστοι ενδιαφέρονται για άλλες χώρες της ΕΕ».

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι χιλιάδες μετανάστες βρίσκονται καθημερινά στο Καλαί προσπαθώντας με κίνδυνο της ζωής του να περάσουν στη Βρετανία αντί να μείνουν στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Όμως μιλώντας με τους ίδιους τους μετανάστες το δημοσίευμα των Financial Times αναφέρει ότι ένας επιπλέον λόγος είναι η επίπονη διαδικασία παροχής ασύλου στη Γαλλία καθώς χρειάζονται 18 μήνες ώστε να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες διαδικασίες.

Ο νόμος τους απαγορεύει να εργαστούν τους πρώτους 9 μήνες από την αίτηση τους, κάτι που δεν προβλέπεται στις νομοθεσίες άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Το σημαντικότερο όμως φαίνεται ότι είναι «το χρεοκοπημένο σύστημα ασύλου» το οποίο γνωρίζουν καλά όσοι ψάχνουν μια δεύτερη ευκαιρία.

Φυσικά καθοριστικό ρόλο παίζει το γεγονός ότι ένα σημαντικό ποσοστό των γάλλων πολιτών, πολιτικών και ΜΜΕ δεν θέλουν τους μετανάστες.

Σχετικά άρθρα