Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πρωθυπουργός Ιράκ: Η Τουρκία θέλει να γίνει Οθωμανική Αυτοκρατορία

Πρωθυπουργός Ιράκ: Η Τουρκία θέλει να γίνει Οθωμανική Αυτοκρατορία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ISIL, ISIS, Ιράκ, Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Τζιχαντιστές, Τουρκία, Χάιντερ αλ Αμπάντι,

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ εξέφρασε τις αμφιβολίες του για τη θέληση της Τουρκίας να πολεμήσει ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, λέγοντας ότι η Άγκυρα θα έπρεπε να επικεντρωθεί ενάντια στους τζιχαντιστές αντί να στοχοποιεί το κουρδικό πληθυσμό της.

Ο Χάιντερ Αλ Αμπάντι δήλωσε σε συνέντευξη στου στο CNBC, στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, της Ελβετίας, την Πέμπτη, ότι η Τουρκία αντιμετωπίζει τον κουρδικό πληθυσμό εντός των συνόρων της ως μεγαλύτερο πρόβλημα από το Ισλαμικό Κράτος.

“Οι Τούρκοι μας λένε ότι είναι πρόθυμοι να πολεμήσουν το Ισλαμικό Κράτος. Αλλά τους λέω ειλικρινά, ότι δεν βλέπω αποδείξεις σε αυτό. Ελπίζω να δω περισσότερες αποδείξεις για αυτό”, είπε ο Αμπάντι.

Ο Πρωθυπουργός του Ιράκ προέτρεψε τους αξιωματούχους της Άγκυρας να λάβουν τις απειλές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος σοβαρά και “να αλλάξουν τις προτεραιότητές τους, από το να βλέπουν τους Κούρδους ως πρόβλημά τους”, με το να πολεμήσουν το Ισλαμικό Κράτος, το οποίο έχει καταλάβει μεγάλες εκτάσεις στο Ιράκ και στη Συρία από το 2014.

Ο Αμπάντι εξέφρασε επίσης τη θέληση της Βαγδάτης να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Άγκυρα, αλλά έκανε ξεκάθαρο ότι η παραμονή τουρκικών στρατευμάτων στο Ιράκ “δεν βοηθά καθόλου”.

“Νομίζω ότι η Τουρκία αναζητά να επιστρέψει στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, και δεν νομίζω ότι δεν χωράει στην περιοχή κάτι τέτοιο”, πρόσθεσε.

Η Τουρκία εισέβαλε τον προηγούμενο μήνα στο Ιράκ με στρατεύματα και 20 με 25 άρματα μάχης, δυνάμεις που ανέπτυξε στα περίχωρα της κατεχόμενης από το Ισλαμικό Κράτος Μοσούλης, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης του Ιράκ και πρωτεύουσας της βορειοδυτικής επαρχίας της Νινευή.

Η Τουρκία ισχυρίστηκε ότι τα στρατεύματά της εισήλθαν στο Ιράν μετά από πρόσκληση της ιρακινής κυβέρνησης, κάτι που η Βαγδάτη διέψευσε σε όλους τους τόνους καταγγέλλοντας την Τουρκία για “εισβολή” και “εχθρική ενέργεια”.

Επίσης, τουρκικά μαχητικά αεροπλάνα έκαναν αεροπορικές επιδρομές στο βόρειο Ιράκ, ισχυριζόμενη η τουρκική πλευρά ότι βομβάρδισε στόχους της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Η αντίδραση της Βαγδάτης ήταν για μια ακόμη φορά οργισμένη, καταγγέλλοντας την Τουρκία για παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας του Ιράκ.

Σχετικά άρθρα