Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

“Τελευταία ευκαιρία για λύση στο Κυπριακό”

ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Κατεχόμενα Κύπρος - Ψευδοκράτος «ΤΔΒΚ», Κυπριακό Ζήτημα, Κύπρος, Μουσταφά Ακιντζί, Νίκος Αναστασιάδης, Νταβός, Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ,

Την κοινή τους επιθυμία να εργαστούν άοκνα για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό, επανέλαβαν από το βήμα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, στο Νταβός, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί.

Καλωσορίζοντας τους δύο ηγέτες, ο Εκτελεστικός Πρόεδρος του WEF Κλάους Σβάμπ ανέφερε πως «έχετε δείξει μεγάλη αφοσίωση και προσπάθεια για την επίλυση του Κυπριακού. Περιμένουμε να ακούσουμε το όραμά σας για την επανενωμένη Κύπρο και τα οφέλη που θα έχει ο κόσμος από αυτό».

Μπλέκοντας τα εγκώμιο των δύο ηγετών, ο κ. Σβαμπ ανέφερε πως χάριν των δύο «καθώς ολόκληρος ο κόσμος καταρρέει, η Κύπρος είναι ένα από τις λίγες συγκρούσεις που κινούνται στη σωστή κατεύθυνση», υπενθυμίζοντας ότι στον Νταβός το 1998 ξεκίνησε η επαναπροσέγγιση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Από πλευράς του, ο Πρόεδρος τόνισε πως «ζητούμενο είναι η διευθέτηση βάση του οράματος της πλειοψηφίας των Κυπρίων και η Κύπρος να γίνει ένα νησί ειρηνικής συνύπαρξης και ανοχής, βάση των αρχών της ΕΕ. Υπάρχουν συγκλίσεις αλλά και διαφορές σε θεμελιώδη θέματα. Δεν θέλω να δώσω λανθασμένα μηνύματα, αλλά πιστεύω ότι το 2016 θα μπορούσε να είναι η χρονιά λύσης».

Παραθέτοντας τις τέσσερις προϋποθέσεις για επίτευξη λύσης εντός του 2016, ο Νίκος Αναστασιάδης κατέληξε πως είναι αποφασισμένοι να επουλώσουν την πληγή στην καρδιά της Ευρώπης.

Από πλευράς του, ο Μουσταφά Ακιντζί μετέφερε την «ισχυρή αποφασιστικότητα» των Τ/κ για λύση στη βάση «διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα στην βάση των αρχών και αξιών της ΕΕ που συμμεριζόμαστε όλοι».

Αναφερόμενος στην απόρριψη του σχεδίου Ανάν, «που άφησε τους Τ/κ εκτός ΕΕ το 2004», ο Τ/κ ηγέτης ανέφερε πως αυτή τη φορά οι δύο ηγέτες ανήκουν στην ίδια γενιά, εργάζονται άοκνα για να πετύχουν μια αμοιβαία αποδεκτή λύση και γνωρίζουν ότι αυτή είναι η τελευταία δοκιμασία για την ένωση του νησιού μας».

Είπε ακόμη ότι με τη λύση του Κυπριακού, τα κοιτάσματα φυσικού αερίου που έχουν ανακαλυφθεί θα αποτελέσουν πηγή σταθερότητας και συνεργασίας αντί σύγκρουσης και εντάσεων και πρόσθεσε ότι η Κύπρος θα μπορέσει να είναι κόμβος αγωγών για μεταφορά φυσικού αερίου στην ΕΕ μέσω Τουρκίας, «η οποία φαντάζει η μόνη βιώσιμη διαδρομή».

Σχετικά άρθρα