Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

“Δεν είναι αποδεκτή πενταμερής διάσκεψη για το Κυπριακό”

ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Κατεχόμενα Κύπρος - Ψευδοκράτος «ΤΔΒΚ», Κυπριακό Ζήτημα, Μουσταφά Ακιντζί, Μπαν Κι Μουν, Νίκος Αναστασιάδης, Νίκος Χριστοδουλίδης,

Δεν τίθεται θέμα πενταμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό στο Νταβός, διαβεβαιώνει ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.

Στις δηλώσεις του ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος συνοδεύει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, τονίζει κατηγορηματικά ότι δεν τίθεται θέμα πραγματοποίησης πενταμερούς διάσκεψης, με συμμετοχή των πρωθυπουργών Ελλάδας-Τουρκίας -Βρετανίας, του προέδρου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, ή οποιασδήποτε άλλης μορφής διάσκεψης για το Κυπριακό.

Επίσης, δηλώνει ότι θα πρέπει να συγκληθεί μια πολυμερής και όχι πενταμερής διάσκεψη, «εάν και εφόσον οι θέσεις των δύο πλευρών στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, μεταξύ του προέδρου Αναστασιάδη και του Μουσταφά Ακιντζί, έλθουν σε “ακτίνα συμφωνίας”».

Την πολυμερή διάσκεψη, εξηγεί, θα απασχολήσει η κατάργηση του υφιστάμενου συστήματος εγγυήσεων, χωρίς αυτό, σημειώνει, «να επηρεάζει με οποιοδήποτε τρόπο τη νομιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και την κυπριακής ιδιοκτησίας φύση των συνομιλιών». Για την πενταμερή διάσκεψη, ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρει, επίσης, είναι μια ιδέα της τουρκικής κυβέρνησης. «Εμείς δεν μπορούμε να αποδεχθούμε μια τέτοια πενταμερή διάσκεψη» δηλώνει.

Ο κ. Χριστοδουλίδης κάνει σαφές ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης έχει προσκληθεί στο Νταβός ως αρχηγός κράτους, όπως φαίνεται και στα έγγραφα του Φόρουμ, και όχι ως ηγέτης κοινότητας. Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη, στο περιθώριο του Φόρουμ ο πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχει ιδιαίτερα σημαντικές συναντήσεις, ανάμεσα σε αυτές και με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, που θα εστιαστούν στο Κυπριακό, την κατάσταση της κυπριακής οικονομίας, ενόψει και της εξόδου από το μνημόνιο τις επενδύσεις στην Κύπρο και τον ενεργειακό σχεδιασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αναφορικά με τη συνάντηση την Πέμπτη του προέδρου Αναστασιάδη με τον γενικο γραμματέα του ΟΗΕ και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, ο κ. Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι «αποτελεί μια ευκαιρία για να μεταφερθεί στον γενικό γραμματέα η πραγματική κατάσταση πραγμάτων στις συνομιλίες για το πού έχει επιτευχθεί πρόοδος, πού υπάρχουν σημαντικές διαφωνίες, ιδιαίτερα όταν από κάποιους δίνεται η εικόνα ότι βρισκόμαστε στο “παρά ένα” της λύσης».

Σύμφωνα με τον Κύπριο κυβερνητικό εκπρόσωπο με τη συμμετοχή στη συνάντηση, την οποία κάλεσε ο κ. Μπαν Κι Μουν, του κ. Ακιντζί «δεν θα ερμηνευτούν τα μηνύματα του προέδρου Αναστασιάδη ως προσπάθεια επίρριψης ευθυνών, κάτι που θα πρέπει να αποφεύγεται στο διάλογο,ενώ την ίδια στιγμή θα επιβεβαιωθεί η κατάσταση πραγμάτων και η ανάγκη να βρεθούν λύσεις που να μην ξεφεύγουν από τις αρχές και αξίες της ΕΕ και από το καθορισμένο πλαίσιο λύσης του Κυπριακού».

Τέλος, ο κ. Χριστοδουλίδης απέρριψε τη θέση ορισμένων κομμάτων για τον κίνδυνο να αναβαθμιστεί το καθεστώς του κ. Ακιντζί από τη συνάντηση στο Νταβός.

Σχετικά άρθρα