Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Σαουδική Αραβία προειδοποιεί για… “κακόβουλους σκοπούς” του Ιράν

ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Reuters, Ιράν, Σαουδική Αραβία,

O υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, δήλωσε την Τρίτη στο Reuters ότι «η άρση των κυρώσεων ενάντια στο Ιράν, σε ακολουθία της έναρξης ισχύος της πυρηνικής συμφωνίας, θα αποτελέσει μια αρνητική εξέλιξη, σε περίπτωση που η Ισλαμική Δημοκρατία χρησιμοποιήσει τα επιπλέον έσοδα της μετά την άρση των κυρώσεων για κακόβουλες δραστηριότητες».

Ο Άντελ αλ Τζουμπέιρ διεμήνυσε ότι η Σαουδική Αραβία δεν θα διαπραγματευτεί ποτέ «την πίστη και την ασφάλεια» της. Σημείωσε επίσης πως σε διεθνές επίπεδο, η διαρκής εμπλοκή των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής αποτελεί το σημαντικό στοιχείο για τη διατήρηση της σταθερότητας.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας του Ιράν είπε πως η Τεχεράνη θα ανακτήσει περιουσιακά της στοιχεία ύψους 32 δισεκατομμυρίων δολαρίων που είχαν παγώσει σε διεθνείς τράπεζες λόγω των οικονομικών και χρηματοπιστωτικών κυρώσεων.

«Θα εξαρτηθεί σε ποιους τομείς θα επενδυθούν αυτά τα επιπλέον έσοδα. Αν χρησιμοποιηθούν για κακόβουλες δραστηριότητες του ιρανικού καθεστώτος, αυτό θα αποτελέσει μια αρνητική εξέλιξη και θα επιφέρει αντίδραση. Αν τα χρήματα δαπανηθούν για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου του ιρανικού λαού, τότε αυτό θα είναι κάτι καλοδεχούμενο», τόνισε ο σαουδάραβας ΥΠΕΞ .

Για το ενδεχόμενο το Ριάντ να εξετάζει την περίπτωση κατασκευής πυρηνικής βόμβας, στην περίπτωση που το Ιράν κατορθώσει να αποκτήσει μία, ο Τζουμπέιρ είπε: «Δεν πιστεύω πως θα ήταν λογικό να αναμένεται από εμάς να συζητάμε δημοσίως ένα τέτοιο θέμα και δεν πιστεύω πως θα ήταν λογικό να περιμένετε από εμένα να δώσω την οποιαδήποτε απάντηση σχετικώς με το θέμα».

Να σημειωθεί ότι στις αρχές Ιανουαρίου, το Ριάντ διέκοψε πλήρως τις διπλωματικές σχέσεις με το Ιράν, μετά τις εφόδους Ιρανών διαδηλωτών σε διπλωματικές της αποστολές στο ιρανικό έδαφος, αντιδρώντας στην εκτέλεση 47 ανθρώπων στο σουνιτικό βασίλειο, μεταξύ των οποίων ήταν ο επιφανής σιίτης ιερωμένος Νιμρ αλ Νιμρ.

Σχετικά άρθρα