Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αυστρία: Οι πρόσφυγες είναι μεγαλύτερη απειλή από την Ελλάδα για την ΕΕ

Αυστρία: Οι πρόσφυγες είναι μεγαλύτερη απειλή από την Ελλάδα για την ΕΕ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αυστρία, Λαθρομετανάστες, Μετανάστες, Πρόσφυγες, Συρία, Τουρκία,

Η προσφυγική κρίση στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί μεγαλύτερη απειλή απ’ ότι το ζήτημα της Ελλάδας, δήλωσε ο Αυστριακός Υπουργός Οικονομικός, καλώντας τα μέλη να αντιμετωπίσουν το θέμα με την ίδια επιμονή που επέδειξαν για το ζήτημα της οικονομικής κρίσης.

«Το παρών πρόβλημα είναι μεγαλύτερο από το ζήτημα της Ελλάδας, και ο χρόνος επίλυσής του θα είναι πολύ μεγαλύτερος», ανέφερε ο Hans Joerg Schelling σε συνέδριο του Euromoney στη Βιέννη.

«Στο ελληνικό ζήτημα, για παράδειγμα, είχαμε 21 συναντήσεις μέσα σε ένα χρόνο ώστε να λυθεί το πρόβλημα.

Θα ήμουν χαρούμενος εάν οι Υπουργοί Εσωτερικών πραγματοποιούσαν 21 συναντήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο ώστε να λυθεί το προσφυγικό ζήτημα» πρόσθεσε.

Κάποιες χώρες της ΕΕ φαίνεται να “σκληραίνουν” τη στάση τους σε ότι αφορά την υποδοχή προσφύγων, με τον αριθμό τους να έχει ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο, προερχόμενοι κυρίως από τη Μέση Ανατολή.

Ενώ η Γερμανίδα Καγκελάριος Angela Merkel παλεύει να διατηρήσει την ισορροπία εντός του κόμματός της με την απόφασή της να διατηρήσει ανοιχτά τα σύνορα, ο υπουργός εσωτερικών της Αυστρίας Sebastian Kurz δήλωσε τη

Δευτέρα ότι η χώρα του πρέπει να θέσει ένα όριο στον αριθμό προσφύγων που μπορεί να δεχθεί.

«Θα έρθουν λιγότεροι πρόσφυγες εφόσον η Γερμανία, η Σουηδία και η Αυστρία κλείσουν τα σύνορά τους» τόνισε σε συνέντευξή του στο γερμανικό κανάλι ZDF.

Την ίδια ώρα, μέλη του πρώην κομμουνιστικού μπλοκ, συμπεριλαμβανομένων των Πολωνία, Ουγγαρία, Σλοβακία και Τσεχία έχουν απορρίψει μία συμφωνία για τον αριθμό των προσφύγων που είναι υποχρεωμένοι να δεχτούν, με τις Ουγγαρία και Σλοβενία μάλιστα να έχουν κατασκευάσει φράκτες, ώστε να περιορίσουν τον αριθμό των προσφύγων που καταφθάνουν μέσω Ελλάδας και πρώην Γιουγκοσλαβικών κρατών.

Τεταμένη είναι η κατάσταση και στο εσωτερικό της Αυστρίας, με τον Καγκελάριο Werner Faymann να δηλώνει πως θα εντείνει τον έλεγχο των συνόρων καθώς ο αντίστοιχος στα σύνορα της ΕΕ «δε λειτουργεί όπως θα επιθυμούσαμε.»

Ο ίδιος δέχεται πιέσεις από το εσωτερικό της χώρας για το ζήτημα της παραχώρησης ασύλου, με τον αριθμό να τριπλασιάζεται σε 90.000 το προηγούμενο έτος.

«Έχουμε πει αρκετές φορές ότι η Αυστρία δε μπορεί να ασκήσει το δικαίωμα του ασύλου για ολόκληρη την Ευρώπη, ούτε ακόμα μαζί και με τη Γερμανία και τη Σουηδία» ανέφερε ο Faymann.

«Δεν υπάρχει κανένας λογικός τρόπος ο οποίος θα μπορούσε να αντικαταστήσει μία κοινή ευρωπαϊκή πολιτική» πρόσθεσε.

Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Die Welt ο Πρωθυπουργός της Σλοβενίας Miro Cerar τόνισε πως η μη συντονισμένη προσέγγιση του προβλήματος μπορεί να οδηγήσει σε “ντόμινο” επιδράσεων οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε εντάσεις των χωρών εντός ΕΕ, ενώ κατέστησε αναγκαία την παροχή βοήθειας στην Ελλάδα , κύρια χώρα εισόδου προσφύγων.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Wolfgang Schaeuble προειδοποίησε ότι η Συνθήκη του Σένγκεν βρίσκεται στα πρόθυρα διάλυσης καθώς οι χώρες της ΕΕ τσακώνονται για το πώς θα διαχειριστούν τον υπέρογκο αριθμό αφίξεων, ενώ ο Υπουργός Μεταφορών της χώρας Alexander Dobrindt ανέφερε πως το κλείσιμο των συνόρων θα είναι αναπόφευκτο.

«Η Merkel θα πρέπει να στείλει ένα σινιάλο στον κόσμο ότι δε γίνεται να έρχεται στη Γερμανία ο οποιοσδήποτε αναζητά καλύτερες συνθήκες ζωής» ανέφερε την περασμένη Δευτέρα ο Dobrindt στην εφημερίδα Muenchner Merkur.

Σχετικά άρθρα