Μια ομάδα νεαρών Φινλανδών, που αυτοαποκαλούνται “Στρατιώτες του Όντιν”, βγαίνουν κάθε βράδυ περιπολία και αναζητούν μουσουλμάνους πρόσφυγες ή μετανάστες, τους οποίους κατηγορούν για την άνοδο της εγκληματικότητας.
Οι “Στρατιώτες του Όντιν”, που ονομάστηκαν έτσι από τον ανώτατο θεό των Βίκινγκ, περιπολούν κρατώντας πανό, φορώντας μάσκες και μαύρα μπουφάν, σε βραδινές χειμερινές θερμοκρασίες που φτάνουν έως και τους -30 βαθμούς Κελσίου.
Η ομάδα ξεκίνησε στα τέλη του περασμένου έτους στη βόρεια συνοριακή πόλη Κέμι, η οποία είναι πύλη εισόδου για πρόσφυγες και μετανάστες, αλλά οι ανησυχίες πληθαίνουν επειδή όσο περνά ο καιρός οι “Στρατιώτες του Όντιν” δυναμώνουν και πληθαίνουν.
Σε αντίθεσή της με τη γείτονά της Σουηδία, η Φινλανδία δεν έχει παράδοση να υποδέχεται μεγάλους αριθμούς προσφύγων. Ωστόσο, καθώς οι αριθμοί των προσφύγων αυξάνονται σε όλη την Ευρώπη, το ίδιο συμβαίνει και στη Φινλανδία.
Οι “Στρατιώτες του Όντιν” λένε ότι είναι “εθελοντές φρουροί” που βοηθούν τις αστυνομικές δυνάμεις στην καταπολέμηση του εγκλήματος.
Κατηγορούν τους “ισλαμιστές εισβολείς” για την αύξηση της εγκληματικότητας. Στις περιπολίες τους κρατάνε πανό που γράφουν “μετανάστες δεν είστε καλοδεχούμενοι”.
Αν και η πλειονότητα των Φινλανδών είναι ενάντια στην ομάδα των “Στρατιωτών του Όντιν”, η όλο και αυξανόμενη αριθμητικά δύναμή τους δείχνει ότι ένα μεγάλο ποσοστό τους αποδέχεται.
Στους εορτασμούς της Πρωτοχρονιάς στο Ελσίνκι υπήρξαν καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση γυναικών από άνδρες που έμοιαζαν ξένοι. Τα περιστατικά που καταγγέλθηκαν θυμίζουν όσα συνέβησαν στην Κολωνία και σε άλλες γερμανικές πόλεις το ίδιο βράδυ.
Η κυβέρνηση είναι αντίθετη στις περιπολίες που κάνουν οι “Στρατιώτες του Όντιν” και ζήτησε να σταματήσουν.
Ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Γιούχα Σίπιλα, δήλωσε: “Είναι θέμα αρχής, η Αστυνομία είναι υπεύθυνη για την επιβολή του νόμου και της τάξης στη χώρα. Οι περιπολίες πολιτών δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την Αρχή της Αστυνομίας”.
Ωστόσο, η Αστυνομία εξηγεί ότι το να περιπολεί κάποιος δεν αποτελεί έγκλημα, ούτε απαγορεύεται.
“Όσο οι περιπολίες απλά αναφέρουν πιθανά περιστατικά στην Αστυνομία και μόνο αυτό, έχουν το δικαίωμα να τις κάνουν”, δήλωσε εκπρόσωπος της Αστυνομίας.
“Αλλά πρέπει να αφήσουν την Αστυνομία να κάνει τη δουλειά της”, συμπλήρωσε ο ίδιος.
Το 2015 η Φινλανδία υποδέχτηκε 32.000 αιτούντες άσυλο, ενώ το 2014 στη χώρα μπήκαν μόλις 3.600.
Η Αστυνομία λέει ότι οι “Στρατιώτες του Όντιν” περιπολούν σε πέντε πόλεις μόνο, ωστόσο, η ομάδα υποστηρίζει ότι έχει πυρήνες σε 32 πόλεις.
Ένα μέλος της ομάδας έγραψε στο Facebook, φανερώνοντας τις ακροδεξιές του απόψεις, ότι πρόκειται “για μια πατριωτική οργάνωση που αγωνίζεται για μια λευκή Φινλανδία”.
Άλλα μέλη υποστηρίζουν ότι απλώς επιθυμούν να βοηθήσουν τους συνανθρώπους τους, ανεξαρτήτου χρώματος, αλλά οι υπηρεσίες Ασφαλείας της Φινλανδίας λένε ότι κάποια “περίπολα” έχουν διασυνδέσεις με εξτρεμιστικά κινήματα της ακροδεξιάς.
Αποκαλύφθηκε επίσης ότι κάποια μέλη έχουν και ποινικό μητρώο.
Ένας από τους συνιδρυτές της οργάνωσης, ο Μίκα Ράντα, εξήγησε ότι στόχος τους είναι η μετανάστευση.
“Ξυπνήσαμε σε μια πραγματικότητα όπου διαφορετικές κουλτούρες συναντιόνται. Αυτό προκαλεί φόβο και ανησυχία στην κοινότητά μας”.
Και συνεχίζει: “Το μεγαλύτερο θέμα είναι, όταν μάθαμε μέσω Facebook ότι νεοφερμένοι πρόσφυγες περιφέρονταν γύρω από δημοτικά σχολεία και φωτογράφιζαν νεαρά κορίτσια”.
Ωστόσο, αναγνώρισε ότι αυτές οι καταγγελίες θα μπορούσαν να ήταν παρεξηγήσεις και ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να στηρίζουν τέτοια περιστατικά.
Επίσης, το ακροδεξιό κόμμα που συμμετέχει στην κυβέρνηση συνεργασίας, καταδίκασε τις περιπολίες.