Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

“Μπαλάκι” οι Σύροι πρόσφυγες μεταξύ Βερολίνου και Βαυαρίας

“Μπαλάκι” οι Σύροι πρόσφυγες μεταξύ Βερολίνου και Βαυαρίας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βαυαρία, Βερολίνο, Γερμανία, Μετανάστες, Πρόσφυγες, Συρία,

Πράξη απελπισίας, διαμαρτυρία ή απλά πρόκληση; Ένας βαυαρός περιφερειάρχης μετέφερε με πούλμαν στο Βερολίνο 31 Σύρους πρόσφυγες που έχουν λάβει καθεστώς ασύλου, διότι δεν είχε δυνατότητα να τους παράσχει στέγη.

Η άφιξη του λεωφορείου με τους 31 σύρους πρόσφυγες που ναύλωσε ο βαυαρός περιφερειάρχης Πέτερ Ντράιερ προχθές το βράδυ στη γερμανική πρωτεύουσα, και μάλιστα μπροστά στο κτίριο της καγκελαρίας, καλύφθηκε εκτενώς από τα μέσα ενημέρωσης. Παρά τη δημοσιότητα, ωστόσο, οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες αναγκάστηκαν να επιστρέψουν χθες απογοητευμένοι πίσω στην Βαυαρία. «Είμαστε έρμαια μεταξύ Βαυαρίας και Βερολίνου. Μας εκμεταλλεύθηκαν για να αλλάξουν την προσφυγική πολιτική ή όχι», διερωτάται ένας από τους άνδρες στο μικρόφωνο του ειδησεογραφικού τηλεοπτικού προγράμματος Ν24 προσθέτοντας: «Μας υποσχέθηκαν ότι στο Βερολίνο η κατάσταση θα είναι καλύτερη». Όμως η υποδοχή στο Βερολίνο ήταν ψυχρή.

Η αρμόδια υπηρεσία της Γερουσίας πρότεινε να φιλοξενήσει τους πρόσφυγες σε προσωρινό κατάλυμα της πρωτεύουσας. Όμως, όπως είπε ο βαυαρός περιφερειάρχης, το κατάλυμα παραήταν… πρόχειρο και απορρίφθηκε τόσο από τον ίδιο όσο και από τους πρόσφυγες. Μετά από μια νύχτα σε πανδοχείο, που πλήρωσε από την τσέπη του ο περιφερειάρχης, οι άνδρες επέστρεψαν στην Βαυαρία, εκτός από δύο. Ο ένας θέλει να δοκιμάσει την τύχη του στο Βερολίνο και ο άλλος στη Βρέμη.

Μόνος στόχος οι δημόσιες σχέσεις;

Η κριτική για την πρωτοβουλία του βαυαρού πολιτικού επικρίθηκε από πολλές πλευρές. Κατ΄ αρχήν από τους Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας, οι οποίοι χαρακτήρισαν «ανεύθυνη την εκμετάλλευση προσφύγων για δημόσιες σχέσεις». Ο Πέτερ Ντράιερ, ωστόσο, απαντά ότι «στόχος του δεν ήταν οι δημόσιες σχέσεις και πως ρώτησε τους πρόσφυγες πριν τους μεταφέρει στο Βερολίνο». Στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων έκανε λόγο για πράξη απελπισίας του, μιας και δεν υπάρχει άλλη δυνατότητα φιλοξενίας προσφύγων στην περιφέρειά του. «Οι Σύροι απογοητεύθηκαν στο Βερολίνο. Ανέμεναν ότι μετά την φυγή τους από την πατρίδα τους θα τους φρόντιζαν και θα τους διέθεταν σπίτια για να μείνουν».

Οι 29 Σύροι επέστρεψαν στο μεταξύ πίσω στην περιοχή της πόλης Λάντσχουτ. Και επειδή, όπως είπε ο περιφερειάρχης Πέτερ Ντράιερ, δεν υπάρχουν πια δυνατότητες, θα φιλοξενηθούν σε προσωρινά καταλύματα, όπως αθλητικές εγκαταστάσεις. «Θα εγκατασταθούν σε κτίρια μαζί με έως και 35 ακόμη πρόσφυγες. Επτά με δέκα τετραγωνικά μέτρα αντιστοιχούν σε κάθε πρόσφυγα. Παρόλα αυτά όμως οι συνθήκες φιλοξενίας είναι πολύ καλύτερες από ό,τι στο Βερολίνο», εξηγεί ο Πέτερ Ντράιερ.

ΠΗΓΗ: dw.com, dpa

Σχετικά άρθρα