Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Νέο μακελειό από την Αλ Κάιντα σε ξενοδοχείο στη Μπουρκίνα Φάσο (βίντεο)

Νέο μακελειό από την Αλ Κάιντα σε ξενοδοχείο στη Μπουρκίνα Φάσο (βίντεο)
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλ Κάιντα, Αφρική, Βίντεο, Ισλαμιστές, Μπουρκίνα Φάσο, Ξενοδοχεία, Όμηροι (Αιχμάλωτοι), Τζιχαντιστές,

Τζιχαντιστές της Αλ Κάιντα έπιασαν ομήρους, έπειτα από επίθεση που εξαπέλυσαν αργά την Παρασκευή στο ξενοδοχείο Splendid και σε ένα καζίνο στην πρωτεύουσα της Μπουρκίνα Φάσο, Ουαγκαντούγκου, ανέφεραν ένας ανώτερος αξιωματούχος και αυτόπτες μάρτυρες.

Περίπου στις 20.30 τοπική ώρα, 22:30 (ώρα Ελλάδας) έντονοι πυροβολισμοί και εκρήξεις ξέσπασαν στο ξενοδοχείο Splendid και στο κοντινό εστιατόριο Café Cappuccino, δύο κτίρια, όπου συχνάζουν δυτικοί, σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου.

splendid_hotel

Οι ένοπλοι εισέβαλαν στο ξενοδοχείο, καίγοντας αυτοκίνητα έξω από το κτίριο, πυροβολώντας στον αέρα για να απωθήσουν το πλήθος, πριν οι δυνάμεις ασφαλείας φτάσουν στο σημείο.

“Μόλις είχαμε ανοίξει και ξεκινήσαμε να σερβίρουμε λίγους πελάτες που βρίσκονταν στο εστιατόριο, όταν ακούσαμε πυροβολισμούς. Τρεις άνδρες πυροβολούσαν στον αέρα”, είπε ο Βιτάλ Νουνάγιον, σερβιτόρος σε ένα εστιατόριο που βρίσκεται στο δρόμο απέναντι από το ξενοδοχείο.

“Πολλοί άνθρωποι βγήκαν από τα αυτοκίνητα τους και εγκατέλειψαν τις μοτοσυκλέτες τους, αρχίζοντας να τρέχουν. Οι ένοπλοι έβαλαν φωτιά στα οχήματα. Άνοιξαν πυρ με στόχο και το εστιατόριο Cappuccino απέναντι από το ξενοδοχείο, πριν το πυρπολήσουν”, πρόσθεσε, σημειώνοντας πως οι ένοπλοι φορούσαν στα κεφάλια τους τουρμπάνια.

Δέκα αυτοκίνητα πυρπολήθηκαν στην λεωφόρο Kwame Nkrumah, έναν από τους κεντρικούς οδικούς άξονες στο κέντρο της πρωτεύουσας, όπου βρίσκονται τα δύο κτίρια και οι δυνάμεις ασφαλείας κατέφθασαν στο σημείο περίπου μία ώρα αργότερα.

Ακολούθησε έντονη ανταλλαγή πυρών μεταξύ των ενόπλων και των αστυνομικών δυνάμεων.

Ένας αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters πως είδε τους ενόπλους να εξέρχονται από το ξενοδοχείο και να πυροβολούν στον αέρα για να απωθήσουν το πλήθος.

Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Άλφα Μπάρυ, σε τηλεφωνική επικοινωνία με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters και με το Γαλλικό Πρακτορείο επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν νεκροί από την τζιχαντιστική επίθεση στο ξενοδοχείο Splendid.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του κεντρικού νοσοκομείου της πρωτεύουσας, κάποιοι από τους περίπου 15 τραυματίες της επίθεσης που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο ανέφεραν πως αντίκρισαν περίπου 20 πτώματα.

Σύμφωνα με εργαζόμενο στο εστιατόριο που επικοινώνησε το Γαλλικό Πρακτορείο, η επίθεση είχε αποτέλεσμα “πολλούς νεκρούς”.

Κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της πρωτεύουσας, μέσα στην πόλη, το ξενοδοχείο, με 147 δωμάτια, συχνά επιλέγεται ως τόπος διαμονής από δυτικούς και μέλη των υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών.

“Μια πηγή μέσα στο ξενοδοχείο τόνισε πως υπάρχουν αρκετά θύματα, αλλά δεν έχουμε ακόμη αρκετές πληροφορίες”, ανέφερε δημοσιογράφος στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera.

Η γαλλική πρεσβεία στη Μπουρκίνα Φάσο με ανακοίνωση της ανέφερε πως μια “τρομοκρατική επίθεση” σε ένα ξενοδοχείο και σε ένα εστιατόριο, που συχνάζουν δυτικοί, στην πρωτεύουσα Ουαγκαντούγκου είχε ως αποτέλεσμα “αρκετούς νεκρούς”.

Ο Γάλλος πρέσβης με ανάρτηση του στο Twitter ανέφερε πως έχει επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 23:00, τοπική ώρα (01:00 ώρα Ελλάδας) έως τις 06:00, τοπική ώρα (08:00 ώρα Ελλάδας).

Η οργάνωση Αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μαγκρέμπ (AQIM) ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, σύμφωνα με τον ιστότοπο SITE, έναν αμερικανικό ιστότοπο, ο οποίος ειδικεύεται στην παρακολούθηση των δραστηριοτήτων ισλαμιστικών οργανώσεων στο Διαδίκτυο.

Το πρωί του Σαββάτου τριάντα άνθρωποι μπόρεσαν να βγουν “σώοι και αβλαβείς” από το ξενοδοχείο Splendid, ενώ 33 τραυματίες διακομίσθηκαν στα πλησιέστερα νοσοκομεία κατά τη διάρκεια εφόδου των δυνάμεων ασφαλείας της χώρας.

Ανάμεσα στους τριάντα ανθρώπους που βγήκαν σώοι είναι ο υπουργός Εργασίας Κλεμάν Σαγουαντόγκο ο οποίος βρισκόταν στο ξενοδοχείο τη στιγμή της επίθεσης.

“Δεν έχουμε ακόμη ακριβή απολογισμό νεκρών. Οι δυνάμεις της Μπουρκίνα Φάσο συνεχίζουν να ερευνούν το ξενοδοχείο. Στην ταράτσα του Cappuccino (της καφετέριας απέναντι από το ξενοδοχείο) πυροσβέστες είδαν περίπου δέκα πτώματα”, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Σιμόν Κομπαορέ, δεύτερος στην ιεραρχία της κυβέρνησης, ο οποίος είπε ότι ο αριθμός των δραστών της επίθεσης παραμένει ασαφής. “Δεν είναι γνωστό πόσοι είναι”, δήλωσε.

Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι είδε τέσσερις δράστες αλλά μπορεί να είναι περισσότεροι.

Οι ανταλλαγές πυρών μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και των γαλλικών ειδικών δυνάμεων από τη μια πλευρά και των τζιχαντιστών από την άλλη ήταν συνεχείς γύρω στις 05.00 τοπική ώρα (07.00 ώρα Ελλάδας).

Έκτακτο υπουργικό συμβούλιο έχει προγραμματιστεί για το πρωί του Σαββάτου υπό τον πρόεδρο Ρος Μαρκ Κριστιάν Καμπορέ, η ορκωμοσία του οποίου έγινε στα τέλη Δεκεμβρίου, μετά την εκλογή του στα τέλη Νοεμβρίου.

Σχετικά άρθρα