Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Stratfor: Ποιος κερδίζει και ποιος χάνει από την πτώση των τιμών πετρελαίου;

Stratfor: Ποιος κερδίζει και ποιος χάνει από την πτώση των τιμών πετρελαίου;
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αποθέματα Πετρελαίου, Βενεζουέλα, Βραζιλία, Εκουαδόρ, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ινστιτούτο Stratfor, Ιράκ, Ιράν, Κοιτάσματα Πετρελαίου, Νορβηγία, ΟΠΕΚ+ | OPEC+ | Οργανισμός Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών, Πετρέλαιο, Σαουδική Αραβία,

Οι τιμές του πετρελαίου πέφτουν κάθετα από τον Ιούνιο του 2014 και η διαρθρωτική αλλαγή που συμβαίνει στις αγορές πετρελαίου έχει σαφείς νικητές και ηττημένους, αναφέρει το Stratfor.

Σύμφωνα με την ανάλυση, στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική οι χώρες που θα επηρεαστούν από τις χαμηλές τιμές, είναι η Αλγερία, το Ιράκ, το Ιράν και οι χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου.

Μακροπρόθεσμα αυτή η “κολεκτίβα” δεν θα είναι σε κρίση, καθώς τα μέλη της προσπαθούν να κρατήσουν τα αποθεματικά τους σε υψηλά επίπεδα για να αποφύγουν τη συσσώρευση περισσότερου χρέους.

Στο μεταξύ η Σαουδική Αραβία εξετάζει το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης περιουσιακών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένης της κρατικής εταιρείας πετρελαίου Αramco.

Το Stratfor αναφέρει ακόμη πως η Ρωσία, της οποίας ο προϋπολογισμός εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις πωλήσεις πετρελαίου, θα μπορούσε να ιδιωτικοποιήσει τη Rosneft για να αντλήσει κεφάλαια.

Στη Λατινική Αμερική οι χαμηλές τιμές χτυπούν κυρίως τη Βενεζουέλα αλλά και τη Βραζιλία και το Εκουαδόρ. Με την ευκαιρία αυτή οι ΗΠΑ διατηρούν το επίπεδο παραγωγής σε υψηλά επίπεδα μαζί με την επιστροφή του Ιράν στην αγορά πετρελαίου, κάτι το οποίο θα μειώσει κι άλλο τις τιμές.

Ωστόσο, αν και για τις χώρες που εισάγουν πετρέλαιο οι χαμηλές τιμές βοηθούν, στις εξαγωγικές βλάπτουν και σοβαρότατα. Σε αυτή την κατηγορία είναι η Νορβηγία καθώς σύμφωνα με το ΔΝΤ ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ της χώρας μειώθηκε από 2,2% σε 0,8% το 2015, ενώ η ανεργία αυξήθηκε από 3,5% έως 4,2% και θα συνεχίσει να ανεβαίνει.

Το Stratfor σημειώνει πως “μακροπρόθεσμα οι χαμηλές τιμές θα μπορούσαν να πλήξουν σοβαρά την Ευρώπη” της οποίας η οικονομία παρουσιάζει μια κάποια βελτίωση και να την ανακόψει, ειδικά τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να δημιουργήσει πληθωρισμό και να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη.

Σχετικά άρθρα