Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Έξαλλος ο Νετανιάχου με την Ευρωπαϊκή Ένωση!

Έξαλλος ο Νετανιάχου με την Ευρωπαϊκή Ένωση!
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ευρωπαϊκή Ένωση, Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, Παλαιστίνη, Σουηδία,

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι εφαρμόζει έναντι της χώρας του δύο μέτρα και δυο σταθμά, επικρίνοντας έντονα την σουηδική κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντας εξοργιστικό, ανήθικο και ηλίθιο το κάλεσμα της υπουργού Εξωτερικών της Σουηδίας Μάργκοτ Βάλστρεμ για διεξαγωγή έρευνας για το κατά πόσον το Ισραήλ είναι υπεύθυνο για εξωδικαστικές εκτελέσεις Παλαιστινίων στη διάρκεια του πρόσφατου κύματος βίας στην Παλαιστίνη.

«Υπάρχει μια φυσική τάση στους θεσμούς της ΕΕ να τηρούν ξεχωριστή στάση απέναντι στο Ισραήλ και να αντιμετωπίζουν τη χώρα με μεθόδους που άλλες χώρες δεν αντιμετωπίζονται, ιδιαίτερα άλλες δημοκρατικές χώρες», δήλωσε ο Νετανιάχου σε μια συνάντηση ξένων δημοσιογράφων.

Όπως τόνισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, οι σχέσεις (σ.σ. με την ΕΕ) χρειάζονται να «επαναρυθμιστούν» – προβαίνοντας σε αναγνώριση της κακής περιόδου που αυτές περνούν – χωρίς όμως ο ίδιος να προτείνει βήματα προς την βελτίωση τους.

Το Ισραήλ βρίσκεται σε αντιπαράθεση με την ΕΕ σχετικά με την απόφαση της Ένωσης να επιβάλει σήμανση των εισαγόμενων προϊόντων στην Ευρώπη που προέρχονται από τους εβραϊκούς οικισμούς στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Τον Νοέμβριο, η ισραηλινή κυβέρνηση ανέστειλε τις επαφές με τα σώματα και τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εμπλέκονται στην ειρηνευτική διαδικασία με τους Παλαιστινίους, αν και ο Νετανιάχου δήλωσε πως οι διμερείς σχέσεις με σχεδόν όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ είναι δυνατές.

Εντούτοις, οι διμερείς σχέσεις Ισραήλ– Σουηδίας επιδεινώθηκαν με αφετηρία την αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης τον περασμένο χρόνο από την σκανδιναβική χώρα, με τον Νετανιάχου να επικρίνει σφόδρα το κάλεσμα της Σουηδού ΥΠΕΞ για διεξαγωγή έρευνας για ενδεχόμενες εξωδικαστικές εκτελέσεις Παλαιστινίων από ισραηλινές δυνάμεις.

«Είναι εξοργιστικό, ανήθικο και ηλίθιο» δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός. «Οι πολίτες αμύνονται απέναντι σε επιτιθέμενους που κρατούν μαχαίρια που είναι έτοιμοι να τους μαχαιρώσουν θανάσιμα και που πυροβολούν πολίτες. Και αυτό χαρακτηρίζεται ως εξωδικαστικές εκτελέσεις;» τόνισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

Νωρίτερα σήμερα, ισραηλινοί στρατιώτες πυροβόλησαν και σκότωσαν έναν Παλαιστίνιο που επιχείρησε να μαχαιρώσει έναν από τους στρατιώτες κοντά στην πόλη Χεβρώνα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Σε ένα άλλο περιστατικό κοντά στην πόλη Ναμπλούς, οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν έναν άνδρα έπειτα από επίθεση που εξαπέλυσε με μαχαίρι, τραυματίζοντας έναν αξιωματικό του στρατού, όπως ανακοίνωσαν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις.

Από την 1η Οκτωβρίου μέχρι σήμερα, στις σχεδόν καθημερινές επιθέσεις με μαχαίρια, αυτοκίνητα και όπλα, καθώς και σε ταραχές στο Ισραήλ και στην Παλαιστίνη, έχουν χάσει τη ζωή τους 23 Ισραηλινοί, ένας Αμερικανός και ένας Ερυθραίος από τη μια και 152 Παλαιστίνιοι από την άλλη, σύμφωνα με έναν απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ο υπουργός Άμυνας Μος Γιάλον δήλωσε σήμερα πως οι προληπτικές επιδρομές και συλλήψεις των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας απέτρεψαν την κλιμάκωση της βίας και την μετατροπή της σε ένοπλη παλαιστινιακή εξέγερση και προέβλεψε πως η βία με θύματα απλούς πολίτες θα σταματήσει.

Σχετικά άρθρα