Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σουνιστάν: Έτσι θα λέγεται το κράτος που σχεδιάζει η Τουρκία με τις ΗΠΑ στη Συρία

ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ιράκ, Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Συρία, Τζιχαντιστές, Τουρκία,

Οι ΗΠΑ εξετάζουν το αίτημα της Τουρκίας να μπει εκ νέου σε λειτουργία το πρόγραμμα εκπαίδευσης των αποκαλούμενων “μετριοπαθών ανταρτών” στη Συρία, κάτι που θα ξεκινήσει για τρίτη φορά στην αραβική χώρα αν εγκριθεί και στόχο θα έχει τη δημιουργία ενός τουρκο-αμερικανικού προτεκτοράτου.

Αλλά ο γεωπολιτικός αναλυτής Patrick Henningsen σημειώνει πως “το πραγματικό πρόβλημα είναι πως η Τουρκία δεν έκανε καμία προσπάθεια να προστατεύσει τα σύνορα της, τα οποία είναι απολύτως πορώδη για τους τρομοκράτες και τους επιτρέπει να ταξιδεύουν μέσα από την Τουρκία από το 2011 μέχρι σήμερα”.

“Έτσι, αν αυτή η πολιτική περάσει, με το να εκπαιδευτούν μαχητές σουνίτες στη Συρία – αυτό που η Τουρκία εννοεί ‘ασφαλή ζώνη στη Συρία’ – εξασφαλίζεται το στάτους κβο στην Άγκυρα”, υποστηρίζει ο αναλυτής.

Σύμφωνα με τον ίδιο με αυτό τον τρόπο “οι Τούρκοι δεν θα έχουν να αλλάξουν τίποτε στη συμπεριφορά τους στην περιοχή και τα προβλήματα θα συνεχίσουν”.

Κατά τη γνώμη του αυτό που συμβαίνει στη Δύση και τους συμμάχους είναι το ότι “δεν κατάφεραν να ανατρέψουν τον Άσαντ και δεν κατάφεραν να επιβληθούν στη Συρία” για αυτό προσπαθούν τώρα να δημιουργήσουν ένα σουνιτικό “κράτος” ουσιαστικά αποτελούμενο… από τους τζιχαντιστές.

“Αυτό είναι κάτι για το οποίο μιλά όλος ο κόσμος στην Ουάσινγκτον χαμηλόφωνα: Ένα Σουνιστάν”, λέει ο αναλυτής και προειδοποιεί πως “δεν πρόκειται να είναι μια ασφαλής ζώνη για τους πολίτες της Συρίας αλλά μια ασφαλής ζώνη για τρομοκράτες”.

“Στην πραγματικότητα οι Τούρκοι και οι ΗΠΑ σκοπεύουν να κόψουν ένα κομμάτι από τη Συρία και ένα από το βόρειο Ιράκ για να δημιουργήσουν αυτό το καντόνι το οποίο θα εξαρτάται αποκλειστικά από τις δυνάμεις που το δημιούργησαν” καταλήγει ο αναλυτής.

Σχετικά άρθρα