Ισλαμικό ΚράτοςΟυκρανία
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ομπάμα: Απέτυχα να φέρω ελπίδα και αλλαγή

ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αμερικανικό Κογκρέσο, Εφημερίδα New York Times, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Μπάρακ Ομπάμα,

Ο πρόεδρος Ομπάμα παραδέχθηκε τη δική του αποτυχία στην αντιμετώπιση της πολιτικής διαίρεσης που αναστέλλει την πρόοδο, κατά την τελευταία του ομιλία προς το Κονγκρέσο περιγράφοντάς την ως διαρκή απογοήτευση της προεδρικής του θητείας, σύμφωνα με τους New York Times.

Ο Μπαράκ Ομπάμα χρησιμοποίησε την τελευταία του αυτή ομιλία από το βήμα του Κογκρέσου για να σκιαγραφήσει ένα αισιόδοξο πορτρέτο της χώρας έπειτα από τα επτά χρόνια της προεδρίας του, με την ανασύσταση της οικονομίας και τη βελτίωση της θέσης των ΗΠΑ στον κόσμο, παρά τις συνθήκες ανισότητας στο εσωτερικό της χώρας και το φάσμα της τρομοκρατίας στο εξωτερικό.

Όμως, ο άνθρωπος που έκανε προεκλογική εκστρατεία αναλαμβάνοντας τη δέσμευση για ελπίδα και αλλαγή και ειδικότερα για την μετατροπή του status quo στην Ουάσινγκτον και στην άσκηση της πολιτικής, ανέλαβε την ευθύνη για την αποτυχία επίτευξης αυτού του στόχου.

“Είναι μία από τις λίγες απογοητεύσεις της προεδρίας μου, ότι η μνησικακία και η καχυποψία ανάμεσα στα πολιτικά κόμματα μάλλον εντάθηκαν αντί να αμβλυνθούν.

Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι ένας πρόεδρος με τα χαρίσματα του Λίνκολν ή του Ρούζβελτ θα είχε κατορθώσει να μειώσει το χάσμα και δεσμεύομαι ότι θα συνεχίσω να προσπαθώ όσο θα βρίσκομαι στην προεδρία”, είπε.

Ο πρόεδρος Ομπάμα αναγνώρισε ότι πολλοί Αμερικανοί αισθάνονται τρομοκρατημένοι και αποκλεισμένοι από ένα πολιτικό και οικονομικό σύστημα που θεωρούν ότι λειτουργούν στρεφόμενα κατά των συμφερόντων τους, προχωρώντας παράλληλα σε μία έμμεση μομφή προς τους Ρεπουμπλικανούς που εκμεταλλεύονται αυτές τις ανασφάλειες στην προεκλογική εκστρατεία.

“Καθώς αυξάνεται η απογοήτευση, θα υπάρξουν φωνές που θα μας καλούν να επιστρέψουμε στην εποχή των φατριών, να κηρύξουμε αποδιοπομπαίους τράγους τους συμπολίτες μας που δεν μοιάζουν με μας ή δεν προσεύχονται σαν και μας ή δεν μοιράζονται το ίδιο υπόβαθρο με μας. Δεν μας επιτρέπεται να πάρουμε αυτόν τον δρόμο”.

Ο πρόεδρος Ομπάμα θέλησε να τονίσει την αντίθεση ανάμεσα στην απαισιόδοξη εικόνα που σκιαγραφούν οι Ρεπουμπλικανοί για τη χώρα και την δική του αισιόδοξη εικόνα.

Το να κάνει κανείς λόγο για παρακμή της αμερικανικής οικονομίας αποτελεί “πολιτικό μύθευμα”, είπε ο Μπαράκ Ομπάμα, απαντώντας στους Ρεπουμπλικανούς και ιδιαίτερα στις κινδυνολογικές δηλώσεις τους δισεκατομμυριούχου Ντόναλντ Τραμπ.

“Θα απαντήσουμε στις αλλαγές των καιρών μας με τον φόβο, με την εσωστρέφεια ως χώρα και στρεφόμενοι οι μεν εναντίον των δε ως λαός; Ή θα αντιμετωπίσουμε το μέλλον με εμπιστοσύνη σε αυτό που είμαστε, σε αυτό που υποστηρίζουμε και στα απίστευτα πράγματα που μπορούμε να πετύχουμε μαζί;”.

Σχετικά άρθρα