Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μαύρα σύννεφα πάνω από την Ισπανία

Μαύρα σύννεφα πάνω από την Ισπανία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βαρκελώνη, Εκλογές, Ισπανία, Καταλονία, Μαδρίτη, Μαριάνο Ραχόι,

Μετά από ένα μήνα έντονων διεργασιών κατέστη δυνατόν αιφνιδιαστικά να σχηματισθεί νέα κυβέρνηση στην Καταλονία. Έχει στόχο την απόσχιση το 2017. Η Μαδρίτη πάντως δεν είναι πρόθυμη να επιτρέψει ανεξαρτητοποίηση.

Κακοί οιωνοί για την Ισπανία. Την ώρα που στη Μαδρίτη ο σχηματισμός κυβέρνησης τρεις εβδομάδες μετά τις βουλευτικές εκλογές δεν είναι δυνατός, η χώρα αντιμετωπίζει ένα ακόμα μεγάλο πρόβλημα.

Η Καταλονία προωθεί την απόσχισή της. Η νέα περιφερειακή κυβέρνηση στη Βαρκελώνη έχει στόχο την ανεξαρτησία της περιοχής μέχρι τα μέσα του 2017.

«Επόμενος σταθμός, ανεξαρτησία» είναι το σύνθημα του Οριόλ Χουνκουέρας, ενός από τους πλέον εξέχοντες πολιτικούς του καταλανικού κυβερνητικού συνασπισμού «Μαζί για το Ναι».

Στην Ισπανία κανείς δεν περίμενε ότι η συμμαχία που έχει στόχο την απόσχιση της περιοχής θα συμφωνούσε τελικά στο σχηματισμό κυβέρνησης με το αριστερό κόμμα CUP.

Όλα έδειχναν ότι οι Καταλανοί θα οδηγούνταν και πάλι στην κάλπη, μια και το αριστερό CUP αρνούνταν πεισματικά τη συνεργασία με τον μέχρι σήμερα πρωθυπουργό Αρτούρ Μας.

Και οι δυο πλευρές την τελευταία στιγμή αιφνιδιαστικά συμφώνησαν σε έναν κυβερνητικό συνασπισμό. Φοβήθηκαν πως αν προχωρούσαν και πάλι σε εκλογές θα σημείωναν σημαντικές εκλογικές απώλειες.

Τελικά το αριστερό κόμμα συναίνεσε να στηρίξει τον νέο πρωθυπουργό Κάρλες Πουίγδεμοντ, διάδοχο του Αρτούρ Μας.

Με σημαία την ανεξαρτησία

Ο σχηματισμός κυβέρνησης στην Καταλονία έρχεται σε μια πολύ δύσκολη στιγμή για την Ισπανία. Σε μια στιγμή που μετά τις βουλευτικές εκλογές της 20ης Δεκεμβρίου, ο Μαριάνο Ραχόι παραμένει υπηρεσιακός πρωθυπουργός.

Ποια θα είναι η επόμενη κυβέρνηση παραμένει άγνωστο. Μέχρι σήμερα ο Ραχόι έπαιζε με τον χρόνο, υπολογίζοντας πως κάποια στιγμή θα καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση. Οι υπολογισμοί του μέχρι σήμερα αποδείχθηκαν λανθασμένοι.

Οι συντηρητικοί εντείνουν τώρα τις πιέσεις τους στους Σοσιαλιστές και τον πρόεδρο του κόμματος Πέδρο Θάντσες, ο οποίος αρνείται κατηγορηματικά έναν μεγάλο συνασπισμό.

Ο νέος πρωθυπουργός της Καταλονίας, της πιο εύρωστης οικονομικά περιφέρειας της Ισπανίας, τάσσεται ακόμα πιο δυναμικά υπέρ της απόσχισής της σε σύγκριση με τον προκάτοχό του.

Ο 53χρονος γιος αρτοποιού ήταν μέχρι σήμερα άγνωστος στην Ισπανία και σε ένα μεγάλο τμήμα της Καταλονίας.

Ο πρώην δημοσιογράφος στις εκλογές της Καταλονίας στις 27 Σεπτεμβρίου 2015 κατάφερε να πάρει την τρίτη θέση.

Τώρα ως νέος πρωθυπουργός της Καταλονίας έχει ως κύριο στόχο την εφαρμογή ενός προγράμματος που θα οδηγήσει στην απόσχιση.

Σχετικά άρθρα