Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Γερμανία: Προεόρτια πογκρόμ κατά μεταναστών για τις επιθέσεις στην Κολωνία

ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γερμανία, Κολωνία, Λαθρομετανάστες, Μετανάστες, Πρόσφυγες,

Ομάδα Πακιστανών και ένας Σύρος δέχθηκαν την Κυριακή στη Γερμανία άγρια επίθεση από αγνώστους στο κέντρο της Κολωνίας, ανακοίνωσε η τοπική αστυνομία.

Αργά το απόγευμα χθες, κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό της Κολωνίας, ομάδα είκοσι περίπου ανθρώπων επετέθη κατά έξι Πακιστανών, από τους οποίους τραυματίσθηκαν δύο.

Λίγη ώρα αργότερα, ομάδα πέντε ανθρώπων επετέθη κατά 39χρονου Σύρου, τραυματίζοντάς τον ελαφρά.

Ο αριθμός των μηνύσεων που έχουν κατατεθεί για τις επιθέσεις κατά γυναικών τη νύκτα της παραμονής της Πρωτοχρονιάς στην Κολωνία ανέρχεται πλέον σε 516.

Το 40% αυτών αφορά σεξουαλικές επιθέσεις, ανακοίνωσε χθες η τοπική αστυνομία.

Αιτούντες άσυλο και παράνομοι μετανάστες από τη Βόρεια Αφρική αποτελούν την πλειοψηφία των υπόπτων, σύμφωνα με την αστυνομία.

Περισσότεροι από εκατό αστυνομικοί συμμετέχουν την έρευνα για τις βιαιότητες στην πλατεία ανάμεσα στο κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό και τον καθεδρικό ναό της Κολωνίας.

Οι έντονες επικρίσεις για την ανικανότητα της αστυνομίας να προστατεύσει τις γυναίκες που έπεσαν θύματα σεξουαλικών επιθέσεων προκάλεσε την αποπομπή του αρχηγού της αστυνομίας της Κολωνίας Βόλφγκανγκ Αλμπερς.

Η απόφαση της Άνγκελα Μέρκελ να επιτρέψει σε περισσότερους από 1 εκατομμύριο μετανάστες από τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική να βρουν καταφύγιο στη Γερμανία έχει προκαλέσει βαθύτατο διχασμό στη χώρα της, αναφέρουν σε δημοσίευμα τη Δευτέρα οι Financial Times.

Και σημειώνουν, λίγα γεγονότα έχουν εντείνει τη διαμάχη τόσο, όσο οι σοκαριστικές μαζικές σεξουαλικές επιθέσεις κατά γυναικών στην πόλη της Κολωνίας την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Αν και η έρευνα της αστυνομίας για τις επιθέσεις συνεχίζεται, είναι ξεκάθαρο πως δεκάδες νεαρές γυναίκες στην πόλη δέχθηκαν σεξουαλική επίθεση και ληστεύθηκαν από συμμορίες ανδρών που σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές είχαν «βορειοαφρικανική ή αραβική» καταγωγή.

Την Πέμπτη ήρθαν στο φως αποδείξεις ότι νεοαφειχθέντες αιτούντες άσυλο ήταν μεταξύ των εκατοντάδων νεαρών ανδρών που ήταν παρόντες όταν πραγματοποιήθηκαν οι επιθέσεις.

Το ναζιστικό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» επέρριψε ευθύνες για το εξωφρενικό γεγονός στην «καταστροφική πολιτική ασύλου και μεταναστευτική πολιτική» της Γερμανίδας καγκελαρίου.

Οι επιθέσεις στην Κολωνία φαίνεται πως συνέβησαν για διάφορους λόγους. Μέρος της ευθύνης θα πρέπει να φέρει η αστυνομία της πόλης, ο επικεφαλής της οποίας παραιτήθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Για χρόνια οι τοπικές αστυνομικές δυνάμεις άφηναν τις συμμορίες ληστών να τριγυρίζουν στον σιδηροδρομικό σταθμό όπου έλαβαν χώρα οι επιθέσεις.

Το συνδικάτο των αστυνομικών υποστηρίζει πως υπήρχαν υπερβολικά λίγοι αστυνομικοί στην περιοχή την 31η Δεκεμβρίου, δεδομένου του αριθμού των ανθρώπων που αναμένονταν να βγει στους δρόμους εκείνο το βράδυ.

Δεν μπορούν, όμως, να αγνοηθούν και άλλες πτυχές αυτών των εγκλημάτων. Το γεγονός ότι οι περισσότεροι από τους επιτιθέμενους ήταν αφρικανικής ή μεσανατολικής καταγωγής, έχει εγείρει φόβους για το κατά πόσο οι νεαροί μετανάστες έχουν ενσωματωθεί στην γερμανική κοινωνία.

Η τεράστια ροή αιτούντων άσυλο στη χώρα, που δεν δείχνει σημάδια μείωσης το 2016, καθιστά το ζήτημα ακόμα πιο πιεστικό.

Η Μέρκελ από καιρό έχει εκφράσει ανησυχία για την έλλειψη ενσωμάτωσης στη γερμανική κοινωνία.

Έχει επικρίνει την πολυπολιτισμικότητα –την ιδέα ότι οι άνθρωποι μπορούν να ζουν σε παράλληλες κοινότητες χωρίς να ενοχλούν ο ένας τον άλλον- ως «απάτη».

Οι μετανάστες δεν θα πρέπει ποτέ να αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις γλωσσικές, θρησκευτικές και πολιτισμικές τους ρίζες.

Όμως έχει δίκιο να επιμένει πως όλες οι μειονότητες πρέπει να σέβονται τις βασικές αξίες της Γερμανίας, τα δημοκρατικά και ανθρώπινα δικαιώματά της και την προσήλωσή της στη θρησκευτική και σεξουαλική ισότητα.

Στη Γερμανία, όπως και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, η «καλλιέργεια» μιας τέτοιας ενσωμάτωσης θα απαιτήσει τεράστια υπομονή και πόρους.

Όποιες και αν είναι οι δυσκολίες, δεν μπορεί να υπάρχει συμβιβασμός όταν διαπράττονται εγκλήματα από συμμορίες οποιασδήποτε φυλής ή θρησκείας, μουσουλμανικές ή άλλες.

Η Βρετανία πρόσφατα έγινε μάρτυρας αρκετών περιστατικών στα οποία οι αρμόδιες αρχές των πόλεων έκαναν αρκετό καιρό για να αποκηρύξουν περιστατικά παιδικής κακοποίησης από συμμορίες ανδρών πακιστανικής καταγωγής, φοβούμενες ότι θα ερέθιζαν την φυλετική προκατάληψη.

Στην περίπτωση της Κολωνίας, φαίνεται πως υπήρξε μια παρόμοια αποτυχία. Η γερμανική αστυνομία και τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης άργησαν πολύ να δημοσιοποιήσουν τις επιθέσεις, ίσως υπό τον φόβο ότι θα δημιουργούσαν κλίμα κατά των ξένων.

Τα γεγονότα στην Κολωνία αναπόφευκτα θα στρέψουν εκ νέου τον «προβολέα» στην γενναιόδωρη στάση που έχει τηρήσει η κ. Μέρκελ σε ότι αφορά την προσφυγική κρίση.

Η προσέγγισή της είναι θαρραλέα και αξιοθαύμαστη. Καθώς ο κόσμος παρακολουθεί με φρίκη τις φωτογραφίες των ανθρώπων που πεθαίνουν από την πείνα στην πόλη Madaya της Συρίας, οι υπερβολικές επικρίσεις για ένα μεγάλο ευρωπαϊκό έθνος το οποίο αγκαλιάζει τους ανθρώπους που φεύγουν μαζικά από εμπόλεμες περιοχές, είναι λανθασμένες.

Ωστόσο, η γερμανική κυβέρνηση δεν μπορεί να εφησυχάσει καθώς διαχειρίζεται την τεράστια κίνηση μεταναστών στο έδαφός της.

Η πολιτική της «ανοικτής πόρτας» της κ. Μέρκελ θα είναι αποτελεσματική μόνο αν συνοδεύεται από μια συντονισμένη προσπάθεια για ενσωμάτωση, που θα διατηρεί τις μεταπολεμικές αξίες της χώρας. Η Γερμανία, και η καγκελάριός της, δεν μπορούν να ανεχτούν μια ακόμα Κολωνία.

Σχετικά άρθρα