Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Υποκλίσεις στον πρόεδρο της Αιγύπτου κάνει τώρα ο Ερντογάν

Υποκλίσεις στον πρόεδρο της Αιγύπτου κάνει τώρα ο Ερντογάν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αίγυπτος, Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, Βλάντιμιρ Πούτιν, Ισραήλ, Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC), Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ρωσία, Τουρκία,

Υποκλίσεις τον πρόεδρο της Αιγύπτου κάνει τώρα ο Ερντογάν, με στόχο να βγάλει την Τουρκία από την απομόνωση στην οποία έχει περιέλθει.

Έτσι μετά το Ισραήλ, η Άγκυρα είναι έτοιμη να κάνει τα πρώτα βήματα για την αποκατάσταση επικοινωνίας με το Κάιρο, καθώς σύμφωνα με αιγυπτιακά και τούρκικα ΜΜΕ ο Aιγύπτιος πρόεδρος Αλ Σίσι θα προσκληθεί για να συμμετάσχει στην Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης που θα γίνει τον Απρίλιο στην Κωνσταντινούπολη.

Στο περιθώριο των εργασιών της Διάσκεψης ενδέχεται σύμφωνα με τούρκους αξιωματούχους να υπάρξει συνάντηση του Ταγίπ Ερντογάν με τον Αλ Σίσι, σε ένα πρώτο βήμα για αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών οι οποίες είναι «πολεμικές» από την στιγμή που ανατράπηκε η κυβέρνηση των Αδελφών Μουσουλμάνων.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών Τανζού Μπιλγκίτς επιβεβαίωσε ότι η Αίγυπτος που προεδρεύει αυτή την περίοδο στον Οργανισμό Ισλαμικής Διάσκεψης, θα προσκληθεί στην Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει στις 10 με 15 Απριλίου, διευκρίνισε όμως ότι το ίδιο το Κάιρο θα αποφασίσει το επίπεδο στο οποίο θα εκπροσωπηθεί.

Εφόσον η Αίγυπτος αποφασίσει να εκπροσωπηθεί από τον πρόεδρο της θα πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη καθώς ο ίδιος ο Ερντογαν έχει δηλώσει και πρόσφατα μάλιστα ότι δεν θα αναγνωρίσει ούτε θα αποδεχθεί τον Αλ Σισι ως πρόεδρο της Αιγύπτου, ενώ η Τουρκική κυβέρνηση προσφέρει με κάθε τρόπο στήριξη στους Αδελφούς Μουσουλμάνους.

Εφόσον επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες για συνάντηση Ερντογάν-Σίσι ,θα είναι η δεύτερη μεγάλη στροφή της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας μετα την προσπάθεια επαναπροσέγγισης με το Ισραήλ ,αποτέλεσμα της ρήξης των σχέσεων της με την Μόσχα και της σοβαρής πλέον ανησυχίας για το ενδεχόμενο ο Πούτιν να χρησιμοποιήσει το όπλο της ενεργείας και του φυσικού αερίου για να πιέσει ακόμη περισσότερο την Τουρκία.

Οι κινήσεις της Άγκυρας προς το Ισραήλ και πιθανόν προς το Κάιρο, αποσκοπούν και στην εξασφάλιση νέων εναλλακτικών πηγών ενέργειας αλλά και σπάσιμο της εικόνας απομόνωσης που έχει η Τουρκία λόγω των εχθρικών σχέσεων με όλους σχεδόν τους γείτονες της.

Εφόσον επιβεβαιωθούν αυτές οι πληροφορίες, θα υπάρξουν συνέπειες και για την Ελλάδα και την Κύπρο, καθώς παρά τις δημόσιες διαβεβαιώσεις είναι προφανές ότι οι Τριμερείς Συνεργασίες με το Ισραήλ και την Αίγυπτο, “διευκολύνθηκαν» και από τις κακές σχέσεις που έχουν οι δυο αυτές χώρες με το καθεστώς Ερντογάν.

ΠΗΓΗ: mignatiou.com

Σχετικά άρθρα