Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η κόντρα Αλ Κάιντα – Ισλαμικό Κράτος κάνει και τις δύο οργανώσεις ισχυρότερες!

Η κόντρα Αλ Κάιντα – Ισλαμικό Κράτος κάνει και τις δύο οργανώσεις ισχυρότερες!
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ISIL, ISIS, Αλ Κάιντα, Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Τζιχαντιστές,

Οι υψηλές προσδοκίες ότι ο πόλεμος ανάμεσα στο Ισλαμικό Κράτος και την Αλ Κάιντα θα αποδυνάμωνε τις δύο τρομοκρατικές οργανώσεις διαψεύστηκαν.

Η μεταξύ τους σύγκρουση τις έχει κάνει ακόμα πιο δυνατές, υποστηρίζει ο αναλυτής Αρί Χάινσταϊν (Ari Heistein) στο National Interest.

Αν και το Ισλαμικό Κράτος κατάφερε να επισκιάσει τον ιδεολογικό του προκάτοχο στα μίντια, γίνεται όλο και πιο φανερό ότι το Ισλαμικό Κράτος και η Αλ Κάιντα έχουν αλληλοσυμπληρωματικά οφέλη.

Η ιδέα ότι οι δύο οργανώσεις θα αποδυναμώνονταν από τη μεταξύ τους σύγκρουση ήταν απλά μια ελπίδα, η οποία τροφοδοτήθηκε από το γεγονός ότι αρχικά πολλοί τζιχαντιστές της Αλ Νούσρα (όπως ονομάζεται η Αλ Κάιντα στη Συρία) προσχώρησαν στο Ισλαμικό Κράτος ή και ολόκληρες οργανώσεις, όπως η Μπόκο Χαράμ στην Αφρική.

Όμως σύντομα έγινε αντιληπτό ότι ενώ το Ισλαμικό Κράτος έπαιρνε “μεταγραφές” από την Αλ Κάιντα, η ίδια η Αλ Κάιντα συνέχισε να δυναμώνει. Πολλά παρακλάδια της Αλ Κάιντα στον κόσμο ισχυροποιήθηκαν κι άλλο, με πολλούς νέους άνδρες να εντάσσονται στις γραμμές τους.

Οι δύο οργανώσεις αν και ανταγωνίζονται για το ποια θα είναι η ηγέτιδα δύναμη στον παγκόσμιο τζιχάντ, στην πραγματικότητα γνωρίζουν αμφότερες την επιτυχία, δίχως καμία να βγαίνει χαμένη.

Σε ένα ιδανικό κόσμο η Δύση δεν θα χρειαζόταν να κάνει τίποτα. Αρκούσε να κάτσει και να παρατηρεί, δίχως καν να κουνήσει το μικρό της δαχτυλάκι, τις δύο οργανώσεις να αλληλοεξοντώνονται.

Αντιθέτως, η μεταξύ τους κόντρα τις έχει ισχυροποιήσει ακόμα περισσότερο, με πολλούς περισσότερους τζιχαντιστές να εντάσσονται και στις δύο οργανώσεις, από όσοι θα έμπαιναν στην τρομοκρατία εάν υπήρχε μόνο μία.

Σχετικά άρθρα