Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

CNBC: Ακόμη δεν είδαμε τίποτε με την κρίση στη Μέση Ανατολή…

CNBC: Ακόμη δεν είδαμε τίποτε με την κρίση στη Μέση Ανατολή…
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για CNBC, ISIL, ISIS, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ιράν, Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Τζιχαντιστές,

Η κλιμάκωση της κρίσης στις σχέσεις μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν μπορεί να είναι απρόβλεπτη και ανησυχητική, όμως προς το παρόν δεν αποτελεί αιτία συναγερμού, σημειώνει στο CNBC ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Σαουδική Αραβία, James Smith.

Όπως αναφέρει, τα μέλη του ΟΠΕΚ έχουν κίνητρα για να ξεπεράσουν αυτή την κρίση και προσθέτει ότι «Το Ισλαμικό Κράτος αποτελεί κοινή απειλή και για τις δύο χώρες» και ότι πρέπει να καθίσουν στο τραπέζι των συνομιλιών.

Χθες, Τρίτη, ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, Adel al-Jubeir, σημείωσε ότι δεν γνωρίζει αν το Ιράν θέλει να παλέψει ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος.

Αν και η κρίση στις σχέσεις των δύο χωρών επήλθε μετά την εκτέλεση σιίτη ιεροκήρυκα στη Σαουδική Αραβία και την εν συνεχεία εξόρμηση διαδηλωτών στην πρεσβεία της χώρας στην Τεχεράνη, ο James Smith σημειώνει ότι δεν θεωρεί ότι η εκτέλεση αυτή αποτελεί θρησκευτικό θέμα.

Αντιθέτως, επισημαίνει, επρόκειτο για μια προσπάθεια εσωτερικής σταθερότητας από τους Σαουδάραβες.

«Μόνον οι Ιρανοί βλέπουν αυτό το πρόβλημα μέσα από το θρησκευτικό πρίσμα», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «οι 47 που εκτελέστηκαν δεν αποτελέσαν θρησκευτικό ζήτημα για τη Σαουδική Αραβία, ήταν ένα θέμα εσωτερικής σταθερότητας, τιμωρώντας τρομοκράτες και αυτούς που είχαν υποκινήσει την τρομοκρατία», σημειώνει.

Από την άλλη πλευρά, ο Robert Jordan, επίσης πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Σαουδική Αραβία, σημειώνει ότι γεγονότα όπως «η κόκκινη γραμμή στη Συρία, η συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν και τώρα οι ιρανικοί πύραυλοι την περασμένη εβδομάδα» έχουν συμβάλει στην ενίσχυση των ανησυχιών της Σαουδικής Αραβίας.

Μάλιστα, όπως ανέφερε, σε κάθε περίπτωση, οι Σαουδάραβες βλέπουν μια πιο αδύναμη Αμερική, μια αναποφάσιστη Αμερική, στην οποία δεν μπορούν πραγματικά να βασίζονται.

Πάντως, η κλιμάκωση της κρίσης μεταξύ των δύο χωρών έχει δημιουργήσει ανησυχίες και στους επενδυτές, οι οποίοι στρέφουν το βλέμμα τους στο πετρέλαιο, με τον Rebert Jordan να σημειώνει ότι οι αγορές μένει να δουν ένα πλήρη πόλεμο τιμών.

«Ακόμη δεν έχουμε δει τίποτα (…) Νομίζω ότι οι Σαουδάραβες θα πάνε στο τέρμα το θέμα, εν μέρει για να τιμωρήσουν το Ιράν και οποιονδήποτε άλλο συνεργάτη τους, ίσως περιλαμβανομένης της Ρωσίας», ανέφερε.

Ωστόσο, μια πιθανή κλιμάκωση της κρίσης δεν είναι το μόνο που ανησυχεί τους επενδυτές. Την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος του Ιράν, Hassan Rouhani, διέταξε τον υπουργό Άμυνας να επισπεύσει το πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων.

Σχετικά άρθρα