Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ροχανί: Η Σαουδική Αραβία δεν μπορεί να κρύψει το έγκλημα της

Ροχανί: Η Σαουδική Αραβία δεν μπορεί να κρύψει το έγκλημα της
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ISIL, ISIS, Ιράν, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Νιμρ Αλ Νιμρ, Σαουδική Αραβία, Τζιχαντιστές, Χασάν Ροχανί,

Η Σαουδική Αραβία δεν μπορεί να κρύψει “το έγκλημά της”, την εκτέλεση του σιίτη ιεροκήρυκα Νιμρ αλ-Νιμρ, με τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων διαμήνυσε την Τρίτη ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί.

Ο Ροχανί προειδοποίησε ότι ρήξη για την εκτέλεση του Νιμρ θα μπορούσε να επηρεάσει τη μάχη κατά της τρομοκρατίας. “Πιστεύουμε πως η διπλωματία και οι διαπραγματεύσεις είναι ο καλύτερος τρόπος να επιλύονται προβλήματα μεταξύ χωρών”, πρόσθεσε ο ιρανός πρόεδρος. “Οι περιφερειακές χώρες μπορούν να σώσουν την περιοχή από τρομοκρατικούς κινδύνους μέσω της ενότητας” σημείωσε.

Η διακοπή των διπλωματικών σχέσεων από τη Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν και το Σουδάν δεν έχει “καμία επίπτωση” στο Ιράν, δήλωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της ιρανικής κυβέρνησης.

“Η διακοπή των σχέσεων από τη Σαουδική Αραβία και τους υποτελείς της δεν έχει καμία επίπτωση στην ανάπτυξη του Ιράν”, δήλωσε ο Μοχαμάντ Μπαγέρ Νομπάχτ.

Αντίθετα, “η Σαουδική Αραβία θα υποφέρει από τη διακοπή των σχέσεων με το Ιράν, ακόμη κι αν μια μεγάλη χώρα όπως το Τζιμπουτί την υποστηρίζει”, ειρωνεύθηκε ο Νομπάχτ κατά την καθιερωμένη εβδομαδιαία συνέντευξη Τύπου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος καταδίκασε και πάλι έντονα την εκτέλεση του σαουδάραβα σιίτη ιερωμένου, σεΐχη Νιμρ Μπάκερ αλ-Νιμρ. “Καταδικάζουμε την απάνθρωπη, βάρβαρη και παρόμοια με εκείνες του Νταές (αραβικό ακρωνύμιο της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος) πράξη, που είναι η εκτέλεση του θρησκευτικού αξιωματούχου σεΐχη Νιμρ”, είπε ο Νoμπάχτ.

Η Σαουδική Αραβία “θέλει να αντισταθμίσει τις αποτυχίες της στο Ιράκ, στη Συρία και (…) στην Υεμένη”, πρόσθεσε.

Ο Νομπάχτ καταδίκασε επίσης την επίθεση εναντίον της σαουδαραβικής πρεσβείας στην Τεχεράνη λέγοντας ότι “δεν είναι άξια του ιρανικού λαού”.

Ο Νομπάχτ συνέκρινε επίσης τη “συγκρατημένη” στάση του Ιράν μετά τον θάνατο 464 πιστών στο τεράστιο ποδοπάτημα στη Μέκκα τον Σεπτέμβριο που προκάλεσε τουλάχιστον 2.236 θανάτους, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, με την “ανώριμη αντίδραση” του Ριάντ μετά την επίθεση εναντίον της πρεσβείας της.

Η Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν και το Σουδάν διέκοψαν τις διπλωματικές σχέσεις τους με το Ιράν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα υποβάθμισαν τις σχέσεις τους τη Δευτέρα (χθες) μετά την επίθεση διαδηλωτών στη σαουδαραβική πρεσβεία στην Τεχεράνη. Παράλληλα, το Κουβέιτ ανακάλεσε σήμερα τον πρεσβευτή του στο Ιράν.

Ένας οργισμένος όχλος εισέβαλε στην πρεσβεία το βράδυ του Σαββάτου και έβαλε φωτιά μετά τις διαδηλώσεις κατά της εκτέλεσης του ιερωμένου, ενός διακεκριμένου επικριτή της πολιτικής της δυναστείας των Σαούντ, όπως και τριών άλλων σιιτών, καθώς και 43 σουνιτών τζιχαντιστών της αλ Κάιντα.

Σχετικά άρθρα