Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Και το Κουβέιτ διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις με το Ιράν

Και το Κουβέιτ διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις με το Ιράν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ιράν, Κουβέιτ, Νιμρ Αλ Νιμρ, Σαουδική Αραβία, Σουδάν,

Μετά τη Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν, το Σουδάν, αλλά και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κουβέιτ ανακοίνωσε την Τρίτη, ότι ανακαλεί τον πρεσβευτή του από το Ιράν, γεγονός που εντείνει έτι περαιτέρω την κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Η επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν επήλθε μετά την εκτέλεση το περασμένο Σάββατο, στη Σαουδική Αραβία, σιίτη ιεροκήρυκα, ο οποίος κατηγορήθηκε για τρομοκρατία, γεγονός που προκάλεσε την Κυριακή διαδηλώσεις στην Τεχεράνη, αλλά και την έφοδο διαδηλωτών στην πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στο Ιράν.

Η Σαουδική Αραβία έκτοτε διέκοψε τις διπλωματικές, αλλά και εμπορικές σχέσεις με το Ιράν, ακολουθούμενη από το Μπαχρέιν και το Σουδάν.

Από την πλευρά τους, τα Ηνωμένα Έθνη, οι ΗΠΑ, αλλά και η Τουρκία απευθύνουν έκκληση στις δύο πλευρές για ηρεμία στην περιοχή και τους καλούν να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση.

Σημειώνεται ότι η σουνιτική Σαουδική Αραβία και το σιιτικό Ιράν αποτελούν μεγάλους ανταγωνιστές δύναμης στη Μέση Ανατολή και υποστηρίζουν αντιτιθέμενες πλευρές στις διαμάχες σε Συρία και Υεμένη.

Τη Δευτέρα, εν τω μεταξύ, ο πρεσβευτής της Σαουδικής Αραβίας στα Ηνωμένα Έθνη, Abdallah al-Mouallimi, ανέφερε ότι η απόφαση του βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας να διακόψει τους διπλωματικούς δεσμούς με το Ιράν δεν θα επηρεάσει τις προσπάθειες που καταβάλλει για τη διασφάλιση της ειρήνης στη Συρία και την Υεμένη.

Σχετικά άρθρα