Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

ΗΠΑ: Ημίμετρα Ομπάμα για την οπλοκατοχή

ΗΠΑ: Ημίμετρα Ομπάμα για την οπλοκατοχή
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Μπάρακ Ομπάμα, Οπλοκατοχή,

Την βεβαιότητα του πως οι θεσμικές του πρωτοβουλίες για τον έλεγχο της οπλοκατοχής είναι συμβατές με το συνταγματικό δικαίωμα οπλοκατοχής εξέφρασε τη Δευτέρα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος δήλωσε πως οι εκτελεστικές τους δράσεις θα παρουσιαστούν τις επόμενες μέρες.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, μιλώντας στους δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο, δήλωσε πως τα μέτρα δεν θα επιλύσουν κάθε βίαιο έγκλημα, ούτε θα αποτρέψουν κάθε μαζική ένοπλη επίθεση στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά δυνητικά μπορούν να σώσουν ζωές.

Ο Ομπάμα, που έχει ζητήσει επανειλημμένα από το Κογκρέσο να καταστήσει αυστηρότερους τους νόμους περί οπλοκατοχής, έχει εκφράσει την απογοήτευση για την αδράνεια του Κογκρέσου στο θέμα και εξετάζει τρόπους μείωσης της ένοπλης βίας, μέσω μέτρων που δεν απαιτούν την έγκριση του Κογκρέσου.

Στο πακέτο μέτρων που θα εισαγάγει ο Αμερικανός πρόεδρος περιλαμβάνεται η επέκταση των ελέγχων πριν από την αγορά όπλων, αλλά και η τοποθέτηση των εμπόρων όπλων σε ομοσπονδιακό μητρώο, η καλύτερη καταγραφή των όπλων που χάνονται ή κλέβονται και οι πιο ενδελεχείς έλεγχοι των εξουσιοδοτημένων εμπόρων. Ωστόσο, οι προτάσεις του προέδρου Ομπάμα δεν έχουν οριστικοποιηθεί.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ δήλωσε πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει νομικές προκλήσεις και τόνισε πως είναι πεπεισμένος πως οι νέες προτάσεις του Ομπάμα είναι νομικά ορθές.

Αν και κατά την πρώτη του προεδρική θητεία ο Μπαράκ Ομπάμα δεν ασχολήθηκε με τα θέματα της οπλοκατοχής, φαίνεται ότι άλλαξε πορεία μετά τη μαζική δολοφονία νηπίων στο δημοτικό σχολείο Σάντι Χουκ, όπου έχασαν τη ζωή τους 20 μικρά παιδιά και έξι δάσκαλοι. Τότε ο Ομπάμα δεν κατάφερε να περάσει πακέτο μέτρων κατά της οπλοκατοχής από το Κογκρέσο.

Σχετικά άρθρα