Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Την έκδοση Γκιουλέν στην Τουρκία ζητά ο Ερντογάν

ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ιντερπόλ, Ισλαμιστές, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Τζιχαντιστές, Τουρκία, Φετουλάχ Γκιουλέν,

Η Τουρκία ετοιμάζεται να ζητήσει από την Ιντερπόλ να εκδώσει «κόκκινο σήμα» και να καταθέσει αίτημα στις ΗΠΑ για την έκδοση του “πολυπόθητου” για τον Ερντογάν, Φετουλάχ Γκιουλέν.

Τα αιτήματα για «κόκκινο σήμα» και την έκδοση του Γκιουλέν των δικαστηρίων απεστάλησαν στο υπουργείο Δικαιοσύνης της Τουρκίας.

Τέσσερις διαφορετικές δικογραφίες για τον Φετουλάχ Γκιουλέν, δυο από δικαστήρια της Κωνσταντινούπολης, μια από δικαστήριο της Σμύρνης και μια από δικαστήριο της Μπούρσα βρίσκονται πλέον στα χέρια του υπουργείου.

Το υπουργείο θα αποστείλει στην Ιντερπόλ τις τέσσερις δικογραφίες.

Για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο της απόρριψης του αιτήματος έκδοσης το υπουργείο αποφάσισε τη συνένωση των τεσσάρων δικογραφιών.

Η ενιαία δικογραφία προετοιμάζεται βάσει της διεθνούς νομοθεσίας για τα αιτήματα έκδοσης και τις συμφωνίες για την έκδοση κακοποιών που έχουν υπογραφεί μεταξύ Τουρκίας και Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Οι δικογραφίες σε βάρος του Φετουλάχ Γκιουλέν, περιλαμβάνουν τη σκευωρία της Ομάδας Ταχσιγιέ (Tahşiyeciler), τις παράτυπες παρακολουθήσεις τηλεφωνικών συνδιαλέξεων και τη σκευωρία στρατιωτικής κατασκοπείας.

Ο γηραιός ηγέτης του θρησκευτικού τάγματος Χιζμέτ, άλλοτε θερμός υποστηρικτής του Ερντογάν, ζει αυτοεξόριστος στην Πενσιλβάνια από το 1999. Παρέμεινε στενά συνδεδεμένος με τον Ερντογάν και το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKΡ) μέχρι το ισλαμοσυντηρητικό κόμμα να καταλάβει την εξουσία, αλλά πλέον βρίσκεται σε ανοικτή σύγκρουση με την κυβέρνηση αφότου άρχισε μια έρευνα για υποθέσεις διαφθοράς το 2013 – στο επίκεντρο της οποίας βρίσκονταν πρόσωπα από τον στενό κύκλο του τότε πρωθυπουργού.

Ο Ερντογάν υποστηρίζει ότι η έρευνα αυτή ισοδυναμούσε με απόπειρα πραξικοπήματος και χαρακτηρίζει τους υποστηρικτές του Γκιουλέν και του τάγματός του, του Χιζμέτ, προδότες και τρομοκράτες – κατηγορίες τις οποίες ο Γκιουλέν, που διοικεί ένα τεράστιο δίκτυο σχολείων και επιχειρηματικών ομίλων στην Τουρκία και σε άλλες χώρες, απορρίπτει.

Σχετικά άρθρα