Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κίνδυνος για μεγάλο πόλεμο μεταξύ σιιτών και σουνιτών μουσουλμάνων

Κίνδυνος για μεγάλο πόλεμο μεταξύ σιιτών και σουνιτών μουσουλμάνων
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ιράν, Ισλαμιστές, Σαουδική Αραβία, Σιίτες, Σουνίτες, Συρία, Τζιχαντιστές, Υεμένη,

Στη Συρία το Ιράν προσέφερε στην κυβέρνηση του Μπασάρ Αλ Άσαντ πολιτική, οικονομική και στρατιωτική βοήθεια στον πόλεμο που μαίνεται στη χώρα του και έχει απέναντί του μια συμμαχία της Σαουδικής Αραβίας, της Τουρκίας, του Κατάρ, της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, του Μετώπου Αλ Νούσρα (Αλ Κάιντα) και της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Στην Υεμένη η Σαουδική Αραβία επενέβη στρατιωτικά για να συντρίψει τους σιίτες αντάρτες Χούτι, που ανέτρεψαν την κυβέρνηση του υποστηριζόμενου από τη Σαουδική Αραβία Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι. Κατηγορώντας τους Χούτι η Σαουδική Αραβία ότι είναι εντολοδόχοι του Ιράν (κατηγορία που την αρνούνται τόσο οι Χούτι όσο και το Ιράν), η Σαουδική Αραβία εισέβαλε στη χώρα και της επέβαλε ναυτικό αποκλεισμό, προκαλώντας ανθρωπιστική καταστροφή με χιλιάδες αμάχους νεκρούς είτε από σαουδικές βόμβες είτε από την πείνα.

Την ίδια ώρα η Σαουδική Αραβία καταπιέζει και τους Σαουδάραβες σιίτες που τους αντιμετωπίζει ως πολίτες δευτέρας κατηγορίας.

Σχολιάζοντας τα παραπάνω στο Gazeta.ru ο Βλάντιμιρ Αχμέντοφ, ερευνητής στο Ινστιτούτο Ασιατικών Σπουδών της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, εξέφρασε την ανησυχία του ότι οι πόλεμος στη Μέση Ανατολή κινδυνεύει να μετεξελιχθεί πλήρως σε θρησκευτικό, μεταξύ σουνιτών και σιιτών μουσουλμάνων. Όλο αυτό μας επιστρέφει στον μεσαίωνα, λέει ο Ρώσος πανεπιστημιακός.

Σχετικά άρθρα